Basisprincipes 5: Eet puur en geniet!

In deze blog lees je deel 5 van de ‘Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl’.

1 Vermijd kant-en-klaar

Het zijn niet alleen de koolhydraten die tellen. Vermijd bewerkte producten uit de voedingsindustrie.

Ook wanneer ze minder dan 5 gram koolhydraten per 100 g bevatten. Zie ook het volgende punt.

2 Lees etiketten en trap er niet in

Let op toegevoegde suikers en/of zoetstoffen, gluten, slechte vetten. Maar ook kleurstoffen, conserveringsmiddelen, E-nummers, etc.

Lees daarom altijd etiketten. Kijk niet alleen naar de voedingswaardetabel waarop o.a. de vetten en koolhydraten vermeld staan.

Kijk ook op de ingrediëntenlijst. Hierop kun je o.a. zien of er toegevoegde suikers, tarwe/gluten en/of ongezonde vetten inzitten. Zoals hiernaast de raapolie.

Hou er rekening mee dat de voedingsindustrie z’n producten graag gezond wil laten lijken. Goed voor de omzet. Daarbij hebben ze echter jouw gezondheid niet voor ogen. Dat het gezond klinkt, wil nog niet zeggen dat het gezond is.

Als voorbeeld. Je zou verwachten dat olijfoliemayonaise gemaakt wordt van olijfolie. Mis! Het hoofdbestanddeel is dan nog steeds één van de (ontstekingen veroorzakende) ongezonde plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie of raapolie.  Er zit meestal precies zoveel (of liever gezegd zo weinig) olijfolie in, dat ze het olijfoliemayonaise mogen noemen. Een marketingtruukje dus.

3 Ga voor puur en onbewerkt

Puur en onbewerkt eten is voeding voor je lijf. Bewerkte voeding is vaak enkel energie. Die we vaak niet eens nodig hebben op dat moment. Lege calorieën dus.

Eet dus puur en onbewerkt. Liever een stuk vlees dan een sterk bewerkte worst met allerlei ongewenste toevoegingen. Maar ook dan: de ene worst is de andere niet. Kijk altijd naar de ingrediëntenlijst of vraag het je slager.

4 Het hoeft niet moeilijk

Roerbak groenten in ruim kokosvet en bak er een stukje (vet) vlees of vis bij. Eet het bakvet lekker mee op. Ook een eitje is zo gebakken. Met ei kun je eindeloos varieren.

Heb je weinig tijd, kies dan bijv. voor voorgesneden groenten.

[7]

5 Laat brood, pasta, rijst en/of aardappelen eenvoudig weg

  • Een ei kun je eten zonder brood. Echt waar! Maak lekker een omelet of uitsmijter en leg ‘m op een bedje rucola. Of eet het gewoon zo. Kijk voor meer ontbijt- en lunchideeën bij de Bronnen [6].
  • Eet wat je normaal gesproken met rijst, pasta of aardappelen zou eten nu gewoon zonder. Eet gewoon wat meer van de rest.
  • Voeg eventueel een salade of een extra soort groenten toe.

Of:

  • Maak ‘pasta’ van groentenslierten, zoals van courgette (courgetti)
  • Maak ‘rijst’ van gemalen bloemkool of broccoli-korreltjes (bloemkoolrijst, broccolirijst)
  • Maak puree van bloemkool, knolselderij en/of wortelpeterselie
  • Probeer ‘zero-noodles’ of ‘zero-rijst’ gemaakt van de Konjac-plant [1]. Deze voegen geen koolhydraten toe en de vezels zijn voeding voor je goede darmbacteriën.

6 Plan en kook vooruit

Laat je niet tegenhouden door gedachten als ‘hier heb ik geen tijd voor’.

Plan eens maaltijden voor de hele week. Kook grotere porties en bewaar voor een andere keer. Kook vooruit op momenten dat je tijd hebt. Dat kan ook ‘s avonds of in het weekend. Maak gebruik van je vriezer en je koelkast.

7 Ga zelf aan de slag

  • Gebruik lokale producten uit het seizoen.  Goed voor het milieu, je portemonne en vooral ook je gezondheid!
  • Maak gebruik van groenten of kruiden wanneer ze er volop zijn. Zet zelf (potten met) kruiden op je balkon of in de tuin. Heb je er een keer teveel, snijd ze fijn en laat ze drogen. Fijn voor in je kruidenkastje.
  • Maak soep van tomaten, courgettes, pompoenen, etc.
    • In bouillonblokjes zit echt niets gezonds… Vervang ze door Keltisch zeezout en verse of gedroogde kruiden. Of, nog véél gezonder, zelfgemaakte (botten)bouillon [2,3].
  • Zelfgemaakte tomatensaus kun je goed invriezen of inmaken in potten.

  • Pesto vries je handig in in siliconen ijsklontjesvormen. Daar heb je het hele jaar plezier van [4].
  • Mayonaise heb je zo gemaakt. Daarmee kun je de hele week eenvoudig gezonde vetten toevoegen [5].

8 Geniet!

Het is even wennen waarschijnlijk. Zorgt misschien zelfs voor paniek in het begin. Maar geloof me, het went.

Koken kan ook leuk zijn. Of worden. Begin gewoon eenvoudig. Krijg je de smaak te pakken, probeer dan eens wat anders. Of kies eens een recept en kook het samen met iemand anders. Die misschien al meer ervaren is. Of gewoon voor de gezelligheid.

Wanneer je bewerkt eten vermijdt zal je smaak veranderen. Je lichaam leert pure smaken weer waarderen. Bovendien: vetten mogen weer. Nee, vetten moeten weer! En vet is wat eten smakelijk maakt. En je mag eten zoveel je wilt. Nooit meer honger lijden! Dat alleen al is genieten… toch?!

Je zult zien dan je straks van die zelfgemaakte maaltijden meer geniet dan ooit tevoren. En dat zelf koken een feestje wordt. Tot je nooit meer anders wilt! Op dat moment heb je je nieuwe leefstijl te pakken.

Alles op een rijtje?

In de blog ‘Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl‘ vind je het overzicht van alle 7 principes.

Bronnen

[1] Liever Konjak dan Cognac Blog over koolhydraatarme manieren om bijvoorbeeld soepen of sauzen te binden. Konjakpoeder mijn favoriete koolhydraatarme bindmiddel. In de blog lees je over de konjakplant, waar ook de ‘zero-noodles’ van gemaakt worden die in deze blog worden genoemd.

[2] Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje Hierin kun je lezen hoe gezond zelfgemaakte bottenbouillon is.

[3] Hoe maak je bottenbouillon? Blog over hoe je eenvoudig zelf bottenbouillon kunt maken.

[4] Pesto van eigen basilicum Blog over hoe je zelf de allerlekkerste pesto kunt maken.

[5] Pesto en mayonaise Blog waarin je o.a. leest hoe je zelf gezonde (kruiden)mayonaise kunt maken. En het is echt niet moeilijk. Gewoon eens proberen, zou ik zeggen!

[6] Basisprincipes 4: Alternatief ontbijt en lunch Blog met ideeën voor gezonde koolhydraatarme ontbijtjes of lunches.

[7] Maak het jezelf makkelijk Blog over hoe je op een makkelijke manier deze leefstijl kunt volgen.

[8] Gezond koolhydraatarm en vetrijk eten à la Real Meal Revolution Blog over de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie, zoals we die ook in onze Facebook groepen nastreven.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.