6 De beginner’s blues

Stel je hebt besloten dat je je eet- en leefstijl om wilt gooien. Je wilt koolhydraatarm en vetrijk gaan eten. Ga altijd eerst naar je (huis)arts als je medicijnen gebruikt. Vraag of hij of zij jou wil begeleiden.

Photo by Hush Naidoo on Unsplash

Veel medicijnen zijn bedoeld om de symptomen van je oude levensstijl te onderdrukken (bijv. hoge bloeddruk, insuline resistentie) en deze medicijnen kunnen tegen je gaan werken als de oorzaak van het probleem verdwijnt door je gezondere eetpatroon. Je zult dan begeleiding nodig hebben om op een goede manier je medicijnen af te bouwen. Let erop dat dat in sommige gevallen heel snel nodig kan zijn. Misschien wel in de eerste week.

Een bijkomend voordeel van naar de huisarts te gaan, is dat hij je een ‘nul’-meting kan geven. Hij kan je bloeddruk, gewicht en buikomvang meten en je bloed laten testen op belangrijke markers. Dit zijn de testen waar je naar kunt vragen. Het zijn degene die deelnemers van GezondDorp krijgen:

  • CRP
  • urinezuur, kreatinine
  • Cholesterol
  • Glucose (nuchter)
  • HbA1c, kreatinine, chol/HDL-ratio, LDL, triglyceriden (nuchter)
  • Albumine/kreatinine-ratio (urine)
  • ALAT, gamma-GT
  • vit D
  • Apo B (alleen indien cholesterol afwijkend)

Als je dan een aantal maanden tot een half jaar bezig bent, kun je vragen of de huisarts dezelfde metingen/tests nog een keer wil doen. Dan kun je zien hoeveel vooruitgang je geboekt hebt. Geloof maar dat dat motiveert!

Photo by patricia serna on Unsplash

Als je gezond bent, geen medicijnen gebruikt en besluit om het op eigen houtje te gaan doen, dan is het toch waarschijnlijk wel leuk om een eigen nulmeting te doen en de resultaten op te schrijven. Op z’n minst je gewicht en buikomvang. Zodat je zelf je vooruitgang op die gebieden kunt bijhouden. Sommige aanvullende verzekeringen hebben overigens een potje voor preventief onderzoek. Je kunt dat gebruiken om bijv. een (sport)keuring te laten doen. Misschien de moeite om even uit te zoeken.

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Als je dan echt begint gaat er van alles gebeuren in je lijf. In eerste instantie zal je een gewenningsperiode doormaken. Als je ooit de term ‘keto flu’, ofwel de keto-griep hoort, dan is dit waar ze het over hebben. In die periode moet je lichaam er aan wennen dat het geen gluten en suikers meer krijgt.

Van suikers is wel bekend dat ze een verslavende werking hebben, maar wist je dat dat ook voor gluten geldt? Gluten worden afgebroken en kunnen dan voorbij de barrière die er bestaat tussen het bloed en de hersenen. Ze hechten zich aan de opiaatreceptoren van je hersenen, op dezelfde manier als opium doet. Het is dus echt een verslaving.

Je zult weerstand moeten bieden aan de drang naar koolhydraatrijk eten en je kunt je lusteloos en zelfs depressief voelen. Het is best lastig om door te zetten als je het allemaal niet meer ziet zitten. Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Start bijvoorbeeld in een week dat je (‘s avonds) niet teveel verplichtingen hebt, zodat je lekker op de bank kunt hangen als je daar behoefte aan hebt.

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Ook vermoeidheid kan in het begin een probleem zijn. Je geeft je lichaam immers bijna geen koolhydraten meer, maar het is ook nog niet goed in staat om de nieuwe brandstof, namelijk vetten te verbranden. Dat moet je weer leren. Sla dus gerust die sporttraining een keer over; dat komt later wel weer. Ga in plaats daarvan een wandeling maken bijvoorbeeld.

Door de ontwenning kan je ook hoofdpijn krijgen of je misselijk voelen. Doordat je lichaam zich gaat ontgiften kan je extra zweten en je zweet anders ruiken. Net als bij elke andere overgang naar een ander dieet kun je last krijgen van verstopping, omdat je darmen moeten wennen aan ander voedsel. Je darmflora moet zich daarop aanpassen. Zorg voor ruim voldoende water. Dat helpt bij het ontgiften en voorkomt dat je door uitdroging nog meer last krijgt van verstopping. En zorg goed voor je darmflora. Daarover kun je op de blog ook meer lezen.

Photo by Roberta Sorge on Unsplash

Inmiddels weet ik dat het wel helpt als je meteen vanaf het begin voldoende gezonde vetten gebruikt. Welke dat zijn lees je hier: ‘Goed vet’. Daar moet je echt goed op letten, want vooral in het begin zijn veel mensen nog bang voor vet. Dat is er immers met de paplepel ingegoten. Als je al niet bang bent voor hart- en vaatziekten, dan toch zeker wel dat je er dik van zult worden. Volkomen onterechte angsten, overigens. Daarover lees je meer in ‘7 Vet goed, dat vet’.

Photo by Jonas Dücker on Unsplash

Een goede tip is om bij elke maaltijd kokosvet te gebruiken. Daar zitten, in tegenstelling tot in veel andere vetten, middellange keten vetzuren in. Dit noemen ze in het Engels: MCTs in (medium chained triglycerides). Die term hoor je vaker, omdat het ook los verkocht wordt, als MCT olie. Het mooie van MCTs is dat het lichaam daar sneller ketonen van kan maken. En nog mooier: dat kan zelfs als je (nog) niet in ketose bent. De MCT gaan namelijk direct naar de lever en kunnen daar omgezet worden in ketonen. [1]

Eet je niet voldoende vet, dan zal de vermoeidheid alleen maar erger worden. Je krijgt dan immers onvoldoende energie binnen op een moment dat je lichaam nog niet goed in staat is om je eigen vetten te verbranden. Bovendien zal je lichaam z’n voorraad vet niet willen vrijgeven als brandstof als het onvoldoende energie binnenkrijgt uit je voedsel. Integendeel, in momenten van schaarste zal je lijf zich aanpassen door zoveel mogelijk energie vast te houden en de verbranding op een lager pitje te zetten. Op dezelfde manier als wanneer je een calorieën beperkend dieet volgt. En daardoor krijg je ook weer minder puf om iets te gaan doen. Bijkomend voordeel van voldoende vetten gebruiken, is dat het weer helpt om verstopping tegen te gaan. Tip: gebruik ruim olijfolie over je salade.

Photo by Jorge Gonzalez on Unsplash

Waar je verder goed op moet letten, is dat je veel water drinkt en voldoende zouten en mineralen binnenkrijgt. Je verliest namelijk veel meer vocht als je ‘keto’ eet. Dit geldt zeker in het begin, maar is ook later nog van toepassing. Gebruik extra zout. Roze Himalaya zout en Keltisch zeezout zijn hiervoor heel geschikt, want ze zitten vol mineralen. En geloof me, het is zoveel lekkerder dan wat er in die blauwe pot van de Jozo zit. Als je last krijgt van krampen in je benen, informeer dan eens naar een supplement met extra magnesium.

Photo by Alison Marras on Unsplash

Nog een tip: een heerlijke en heel gezonde manier om extra zouten en mineralen binnen te krijgen is om bouillon te maken. Liefst eigengemaakte bottenbouillon. Zoals je oma het vroeger deed. En het is helemaal niet zo moeilijk. Je koopt botten, mergpijpjes etc. (liefst van biologische, gras gevoerde dieren) en zet het in een pan met water op het vuur. Voeg wat groenten, (Keltisch) zeezout toe en kruiden naar smaak. Vergeet ook niet om een scheut appelazijn toe te voegen. Dat zorgt ervoor dat de mineralen goed uit de botten kunnen trekken. Laat het langzaam aan de kook komen.

Zelf zet ik de pan nadat hij goed aan de kook is gekomen, in een oude slaapzak. Daarin blijft de pan wel een halve tot hele dag heel warm, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Daarna breng ik ‘m weer een keer aan de kook en zet ‘m weer terug in de slaapzak. Heel economisch en veilig, want m’n gasstel hoeft niet een hele dag aan te staan. Hier kun je meer lezen over voordelen van bottenbouillon en hoe je het kunt maken.

Bij mij duurde de vervelende symptomen een week of misschien twee. Dat was meteen de enige periode dat ik het even niet meer zag zitten. Niet zag zitten om ‘zo’ te eten, maar ook een heleboel andere dingen niet zag zitten. Ik zat ergens in een donker schaduw hoekje.

Photo by Madison Nickel on Unsplash

Gelukkig scheen direct daarna de zon weer. Ik merkte dat ik veel meer energie had dan daarvoor. De (tijdelijke) depressie verdween als sneeuw voor de zon en ik kon de hele wereld aan. De vervelende symptomen waar ik 5 jaar na een hersenbloeding nog steeds last van had, waren bijna ineens verdwenen. Mijn man en kinderen zagen mij gewoon veranderen. Met name ook in mijn gedrag naar hun toe. Omdat ik m’n energie terug had, de prikkelgevoeligheid verdween en mijn hoofd niet meer ‘overvol’ was, kon ik ook aan het eind van een dag weer gewoon functioneren. En gewoon reageren. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.

[1] What Are Ketones? Everything You Need to Know Duidelijke uitleg (in het Engels) over ketonen. Beschrijft o.a. waarom MCTs makkelijker gebruikt kunnen worden om ketonen van te maken en waarom dit zelfs kan als het lichaam niet in ketose is.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.