Asperges zijn niet echt de seizoensgroenten van dit moment, maar ze zijn wel heel gezond. Ze bevatten veel vitamines en mineralen. Bovendien bevatten ze veel vezels die voedsel vormen voor onze goede darmbacteriën. Pre-biotica dus. Ze worden niet voor niets het ‘witte goud’ genoemd. Meer hierover lees je in de blog ‘Asperges: met recht het witte goud‘. De oogst in Nederland loopt maar een paar maanden. Tijdens dit zomerse seizoen had ik asperges gekocht voor in de diepvries. Tijd om daar iets lekkers van te maken.

Asperges zijn van zichzelf al boterzacht van smaak. Die romige smaakbeleving kun je nog versterken door de bereiding. Ze combineren goed met botersaus of andere romige sauzen. In de zomer maakte ik heerlijke scampi’s met romige asperges op een bedje van courgetti. En een asperge-roomsoep is ook al zo heerlijk.

Deze keer maakte ik een quiche met asperges en pesto. Dat zacht-zoetige van de asperges combineert heerlijk met de pesto. Over de asperges gingen stukjes mozzarella en daarover plakken ham en kaas. Zonnebloempitten maakten het helemaal af.

Het resultaat was een heerlijk romige taart en een heerlijke korst. Bovenop dan toch, want deze quiche is zonder bodem. Bodemloos dus. Toch was’ie heel snel op. Geen bodemloze put dus.

Ik maakte 2 kleine quiches. Het recept hieronder is voor één daarvan. Die is denk ik voldoende voor 3-4 personen.

Asperge quiche

  • 1 rode of witte ui
  • 700 g geschilde asperges
  • 2 el (zelfgemaakte) pesto
  • 2 grote eieren
  • 1,75 dl slagroom
  • versgemalen peper en zeezout (bijv. Himalaya)
  • nootmuskaat
  • 1 bol buff elmozzarella
  • 100 g ham
  • plakken kaas, voldoende om de schaal te bedekken
  • zonnebloempitten

Bereiden

Maak de ui schoon en bak deze even aan.

Breng water aan de kook en blancheer de asperges hierin tot ze beetgaar zijn.

Leg de goed uitgelekte asperges in een lage taartvorm van ongeveer 19×24 cm. Of gebruik een ronde vorm van ongeveer 24 cm doorsnede.

Schep er de ui op en verdeel daar de pesto over.

Klop de eieren los met de slagroom, peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel de eieren over de asperges. Scheur of snijd de mozzarella in stukjes en leg over de asperges.

Dek af met plakken ham en daarover heen plakken kaas. Strooi er zonnebloempitjes over.

Bak 25-30 minuten op 200 graden Celcius of tot de bovenkant mooi bruin is.

De printbare versie van het recept vind je hier: Asperge quiche

Variatie

De foto bovenaan de blog heb ik later toegevoegd. Dit was tijdens het aspergeseizoen. Ik heb toen wat gevarieerd met het basisrecept. Ik gebruikte meer asperges, want ze waren volop beschikbaar. Door ze netjes naast elkaar te leggen kon ik er veel kwijt. Hou wel wat ruimte voor het ei-mengsel.

Bij de pesto deed ik  fijngesneden verse basilicum. Uit m’n eigen grote bloempot in de tuin waarin ik een kruidentuintje gemaakt heb.

De topping maakte ik deze keer van feta, jonge kaas, plakken ham en ontbijtspek. En je snapt het al, dat was smullen!

Een gekookt eitje erbij is trouwens ook heerlijk!

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Go dat zal best een goede combi zijn ja pesto en asperge.
    Ik zal wat vertellen, ik heb asperge s gekocht vandaag.
    Heel raar en of het wat is in deze tijd geen idee.
    Maar ik dacht om een keer te roerbakken is het zoiezo wel lekker.
    Ik kocht een kg €2.-.
    Dus ik denk dat ik dit morgen eens probeer, voor mij.

    • Ja, apart idee nu hè? Maar dan kun jij er nu ook lekker van genieten in de winter. Je kunt de kazen ook weglaten, zodat Ton het ook lust. Ham onderin een dan de zonnebloem pitjes bovenop als korstje. Of twee verschillende kleinere schaaltjes maken. Smakelijk!

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.