Afgelopen week had ik twee kleine bloemkolen. Uit twee ‘Too good to go’-zakken die m’n zoon kocht bij de supermarkt waar hij werkt. Letterlijk betekent dat ‘Te goed om weg te doen’.

Tegen voedselverspilling

Bij ‘Too good to go’ kun je voedingsmiddelen die tegen hun houdbaarsheidsdatum zitten met korting kopen. Het eten wordt niet verspild en zelf ben je minder geld kwijt. Een win-win situatie. Want voedsel weggooien is natuurlijk echt zonde.

Wat ons tot nu toe tegenhield was dat de inhoud van de zakken een verrassing is. Op zich niet zo’n probleem, want we lusten veel en zijn creatief genoeg om er wat van te maken.

Maar we eten wel puur en onbewerkt. We wíllen dus niet alles meer eten. Bovendien hebben we meestal veel groenten uit de moestuin. Dus kies ik liever zelf. Het was echter de laatste dag dat de supermarkt mee zou doen. Op verzoek van onze zoon maakten we een uitzondering. En toen hadden we ineens twee bloemkooltjes. Ideaal om eindelijk eens een bloemkoolbom mee te maken. Of in ons geval, twee bloemkoolbommetjes.

Hipperdepippe bloemkool

De bloemkoolbom is hip. Een bloemkool in een jasje van gehakt en afgedekt met een laag ontbijtspek. Een moderne variant op bloemkool met een gehaktbal, zeg maar. Ik had ‘m al een aantal keer voorbij zien komen. Het zag er altijd erg lekker uit. Leuk dus om ook zelf eens te proberen.

Plekjes geen probleem

Omdat ik ook groenten uit de moestuin had liggen en er in de ‘Too good to go’ zakken ook nog andere groenten zaten, bleven de bloemkooltjes nog een paar dagen liggen. Tegen de tijd dat ik ze wilde gebruiken zaten er wat plekjes op en moest ik wat wegsnijden. Maar met zo’n bloemkoolbom is dat geen probleem. Met wat gehakt moffel je zulke plekjes eenvoudig weg.

Knaller

Zoals je dat mag verwachten van een bloemkoolbom was het een echte knaller. Zo’n lekker gekruide gehakt-groentenlaag met knapperig spek er overheen. Zo lust ik elke dag wel bloemkool!

Ik had nog een half pakje feta liggen en verdeelde dat over de bloemkolen voordat ik de gehaktlaag erover deed. Dat bleek wel een geslaagd extraatje, want zowel David als Maaike zeiden na afloop: “Ik vond het stuk met de feta wel echt het lekkerst!” Die houden we er dus maar in.

Klein maar fijn

Eigenlijk vond ik het formaat van de bloemkooltjes ideaal voor dit gerecht. Zo’n kleine bloemkool wordt wat makkelijker gaar dan een grotere. Mocht ik de volgende keer een grote bloemkool hebben, dan maak ik er misschien wel twee halve bommen van. Om dezelfde reden.

Bloemkoolbommetjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 kleine bloemkolen

  • Himalayazout, verse peper, nootmuskaat

  • Voor de groenten-gehaktlaag:
  • 2 tl elk van venkelzaad en komijnzaad

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 grote ui

  • 1 grote paprika

  • 1 dunne prei

  • 750 g gehakt

  • 2 tl harissa, of naar smaak (vervang eventueel door sambal)

  • 1 1/2 tl mosterd

  • 1 1/2 tl elk van nootmuskaat, paprikapoeder en gerookt paprikapoeder

  • 2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 10 druppels tabasco

  • 2 eieren, losgeklopt

  • 175 g mascarpone

  • Verder:
  • Optioneel: 100 g fetakaas

  • circa 300 g ontbijtspek (afhankelijk van hoe dik het gesneden is)

Stappen

  • Maak de bloemkooltjes schoon. Snijd met een scherp mes een diep kruis in de stronk. Dat helpt om ‘m beter gaar te laten worden.

    Het gat in de bloemkool op de foto is omdat ik een stukje moest wegsnijden en heeft verder niets met het recept te maken.
  • Doe een bloemkool in een kleine pan en giet er water op. De bloemkool hoeft niet onder water te staan. Breng aan de kook. Laat de bloemkool ongeveer 3 minuten koken en draai ‘m dan om. Laat nog ongeveer 2 minuten koken. Haal de bloemkool uit de pan wanneer deze aan de onder- en bovenkant bijna beetgaar is. Test dit door er met een scherp mes in te prikken.

    Laat ‘m dan schrikken onder koud water en leg ‘m in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Bestrooi met peper, zout en nootmuskaat.

    Herhaal met de tweede bloemkool.
  • Rooster ondertussen het venkel- en komijnzaad in een droge koekenpan op matig vuur. Roer ze regelmatig door en kijk uit dat ze niet verbranden. Laat ze dan afkoelen.
  • Maak de knoflook, ui, paprika en prei schoon. Hak de knoflook, snipper de ui fijn en snijd de paprika en prei in kleine stukjes.
  • Doe het gehakt, samen met de groenten en de andere ingrediënten voor de groenten-gehaktlaag in een kom en meng deze goed door elkaar.

    Tip: bak een proefballetje om te kijken of je gehakt goed op smaak is. Voeg anders extra kruiden en/of Keltisch zeezout toe.
  • Verkruimel de feta over de bloemkool.
  • Breng dan de gehaktlaag aan over de bloemkool. Ik pakte hiervoor steeds een flinke homp gehakt en maakte dat tot een dikke platte plak. Die legde ik dan op de bloemkool op een stuk dat nog onbedekt was. Zo ga je door tot de hele bloemkool bedekt is met een even dikke laag gehakt.

    Tip: feta die in de schaal gevallen is kun je op het gehakt plakken.
  • Leg nu het ontbijtspek plak voor plak op de bol. Zorg dat de plakjes wat overlappen, want ze krimpen tijdens het bakken.
  • Bak de bloemkolen circa 45-60 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius tot deze goudbruin en heet is van binnen. Smakelijk!
  • Tip: het groenten-gehakt is ook erg lekker om gehaktballetjes van te maken.

Notities

  • Mascarpone en feta staan beide (als zachte zuivel) op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Als je in fase 3 zit van deze leefstijlmethode, mag je elke dag slechts 1 ding uit die lijst en dan nog heel beperkt. Voor zachte zuivel is dat 4 el. Als je zelf in die fase zit, kun je de hoeveelheid mascarpone en/of feta aanpassen of zelfs weglaten.
  • Als je minder mascarpone gebruikt door het gehakt, kun je eventueel wat olijfolie toevoegen. Dat doe ik zelf vaak als ik bijvoorbeeld gehaktballen maak.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.