Brabants worstenbroodje

In Brabant is het worstenbroodje een begrip. Het is een broodje van wit brooddeeg met een worstje van gehakt erin. Ieder jaar wordt er zelfs gestreden om de titel ‘het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’. Het Brabantse worstenbroodje wordt vooral gegeten in de periode rondom de feestdagen en carnaval.

Dit worstenbroodje is vroeger ontstaan als een manier om restvlees te verwerken en langer houdbaar te maken. In een jasje van brooddeeg zag je ook niet zo goed dat het vlees van mindere kwaliteit was.

Tegenwoordig is dat niet meer aan de orde. Het worstje wordt nu gemaakt van pittig gekruid half om half gehakt. Vèrs, wel te verstaan. Ik heb ze jarenlang zelf gemaakt volgens een traditioneel (bakkers-)recept. Zelf gemaakt vind ik ze toch het lekkerst!

Steun aan Scouting

De laatste jaren verkoopt de lokale Scoutinggroep ook worstenbroodjes rond de kerst. En dus liggen er hier ook Brabantse worstenbroodjes in de vriezer. Dat mijn man er ik die niet eten vinden onze kinderen helemaal geen bezwaar. Maar het is zeker niet zo dat ik geen zin meer heb in worstenbroodjes.

Daarom ging ik vorig jaar ging ik aan de slag om een koolhydraatarme versie van het worstenbroodje te maken. Dit jaar heb ik het deeg nog wat aangepast met bakpoeder en met kruiden  die passen bij de kruiden in het gehakt.

Keto worstenbroodjes nóg lekkerder

Eigenlijk zijn deze ‘keto’ worstenbroodjes nog eenvoudiger om te maken dan traditionele worstenbroodjes. Je hebt nu niet te maken met gistdeeg, waardoor je geen gedoe hebt met rijzen. Dat vergt immers wel wat handigheid en schrikt om die reden soms mensen af. Dit gehaktbroodje is volgens mij geschikt voor iedereen.

Het resultaat was verrukkelijk! Het gehakt was inderdaad lekker kruidig en het deeg… knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht van binnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zou willen ruilen voor een traditioneel worstenbroodje. Ik vind deze zelfs nog lekkerder!

Zo’n worstenbroodje is handig voor een snelle lunch of ‘s avonds bij een maaltijdsoep. Je kunt ze ook invriezen en opwarmen in de oven. Je hoeft ze daarvoor niet te ontdooien. Ideaal dus voor rondom de feestdagen als je eens niet zo’n zin hebt om uitgebreid te koken.

Laat je ook niet afschrikken door de vele ingrediënten. Dat komt voornamelijk door de kruiden die door het gehakt gaan. Je kunt ook op zoek gaan naar een kant en klaar kruidenmengsel waar geen rare toevoegingen (paneermeel, zoetstoffen e.d.) in zitten. En geen zout, want je kunt veel beter zelf kwalitatief goed zeezout toevoegen. Deze lijkt me voor de gehaktbroodjes een heel goed alternatief: Jonnie Boer Zwolsche stoof . Die schijnt heel lekker te zijn en qua kruiden past’ie volgens mij goed bij het worstenbroodje. Of gebruik je eigen favoriete kruiden.

Tip 1: Het deeg uitrollen en om de worstjes vouwen gaat het beste als het deeg wat warm is. Warm het eventueel net voor het rollen even op in de magnetron. Let wel op dat je ze niet te lang erin zet, want anders krijg je gare kaas-amandel-balletjes.

Tip 2: Je kunt de worstenbroodjes goed invriezen. Ik verwarm ze recht uit de diepvries op de speciale crispplaat in onze combi-magnetron, maar in de oven opwarmen gaat ook.

Brabantse worstenbroodjes keto style

voor 15 worstenbroodjes

Voor de worstjes:

  • 550 g (bio) gehakt, met zo hoog mogelijk vetpercentage
  • 2 eieren
  • 1 – 1 1/2 tl Himalayazout, naar smaak
  • 1/2 nootmuskaat, 1/2 el verse peper
  • 1/2 tl gember, 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl uipoeder, 1/2 tl koflookpoeder
  • 1/2 tl mosterdzaad, 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl all-spice (= piment), of vervang door mix van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel

Voor het deeg:

  • 340 g geraspte Mozzarella kaas, of andere milde jonge kaas
  • 170 g amandelmeel
  • 4 el roomkaas
  • 2 eieren + 1 extra ei om te bestrijken
  • verse peper en Himalayazout, naar smaak
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl uipoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 3 tl bakpoeder

Het gehakt: Meng het gehakt met de eieren, het zout en de kruiden. Maak een heel klein balletje van het gehakt en bak deze snel gaar in een koekepan of magnetron, zodat je kunt proeven of het gehakt op smaak is. Voeg anders extra zout of kruiden toe.

Verdeel het gehakt in 15 stukken en vorm een gehaktstaafje van elk balletje. Zet afgedekt weg in de koelkast.

Het deeg: Meng de geraspte kaas, het amandelmeel en de roomkaas in een magnetronbestendige schaal. Verwarm 1 1/2 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer het goed door en verwarm nog 1 1/2 minuut.

Klop ondertussen 2 eieren los met het zout en de kruiden. Strooi het bakpoeder over het kaasmengsel en meng dit samen met losgeklopte ei totdat er een stevig deeg ontstaat.

Verdeel het deeg in 15 balletjes.

De worstenbroodjes: Leg steeds 4 balletjes deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol het deeg uit. Leg een gehaktstaafje op elk stukje deeg.

Als je net als ik een dicht worstenbroodje wilt, dan vouw je de buitenkanten over het gehakt. Rol dan het deeg over de lange zijde op en maak de naad goed dicht. Het deeg zit dan als een soort envelopje om het gehakt.

Of je laat de zijkanten open, zoals in het westen van Brabant gebruikelijk is. Rol de worstenbroodjes tussen je handen om ze mooi rond te maken.

Verdeel de worstenbroodjes over 2 bakplaten. Klop het extra ei los in een kommetje en besmeer daarmee de worstenbroodjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de worstenbroodjes ±20-25 minuten in de oven tot ze mooi bruin gekleurd zijn.  Zet ze eventueel nog even ondersteboven terug om de onderkant nog even te laten bruinen.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Smakelijk!

Bronnen

[1] Brabantse worstenbroodjes keto style Het recept van deze heerlijke koolhydraatarme worstenbroodjes, wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

9 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.