Hartige taarten komen bij ons met enige regelmaat op tafel. Zeker zonder bodem zijn ze makkelijk te maken en door de eiervulling zijn ze heel voedzaam en vullend.

Jaren geleden kregen we een keer een hartige broccolitaart met brie bij een bevriende collega. Brie uit de oven was toen nog nieuw voor mij, maar ik was meteen verkocht. De avond werd afgesloten met het bordspel Kolonisten van Catan. Dat kon er soms verhit aan toe gaan, maar het was altijd reuze gezellig.

Leuke herinneringen aan zowel het gezelschap, de spelletjes en de taart. Met paprika, prei en tomaten gaf ik de taart deze keer nog meer kleur en smaak.

Real Meal Revolutie & GezondDorp

Zoals je waarschijnlijk weet als je regelmatig mijn blogs leest, staan zowel brie als slagroom op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. En tegenwoordig ook op die van het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’ 😉 . Deze oranje lijst is belangrijk om in de gaten te houden als je wilt afvallen. Dat is bij fase 3 ‘Transformatie’. Tijdens die fase mag je maar heel beperkt eten van de oranje lijst A, omdat deze producten bevat die afvallen in de weg kunnen staan.

Zit jij zelf in die situatie? Kies dan maximaal 1 product per dag van deze oranje lijst A en eet er maximaal de aangegeven hoeveelheid van. Voor zachte zuivel is dat 60 ml, ofwel 4 eetlepels. In totaal. Dus voor de slagroom en de brie samen. In jouw portie van de taart. Pas de hoeveelheden brie en slagroom eventueel aan aan jouw situatie.

De brie kun je ook eenvoudig weglaten en eventueel wat extra geraspte kaas toevoegen. Harde kazen staan namelijk op de groene lijst. Slagroom kun je eventueel vervangen door 2 el water. Als je dat doet staan alle ingrediënten op de groene lijst en is het dus zéker een fase 3 recept.

Broccoli-paprikataart met brie

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 500 g broccoli

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 2 paprika’s

  • 1 prei

  • 2 tomaten

  • kokosvet

  • verse peper en Himalayazout

  • 125 g brie

  • rozemarijn en basilicum, vers of gedroogd

  • 6 eieren

  • 2 dl slagroom

  • circa 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 150 g geraspte kaas

Stappen

  • Maak de groenten en knoflook schoon. Snijd de broccoli in roosjes. Snijd de broccolistronk in stukjes. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de paprika’s in stukjes en de tomaten in plakjes.
  • Laat de broccoli in een laagje kokend water in bijna 5 minuten net niet beetgaar koken. Roer ondertussen een paar keer door. Verwijder ze uit de pan.
  • Smelt wat kokosvet in een pan. Gebruik een deel van het kokosvet om een lage taartvorm in te vetten.
  • Laat indien nodig wat extra kokosvet smelten en fruit hierin de ui met knoflook. Voeg dan de paprika toe en vervolgens de prei. Laat elke groente steeds even mee smoren, voordat je de nieuwe toevoegt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de broccoli en de gesmoorde groenten over de taartvorm. Beleg met de plakjes tomaat. Snijd de brie in plakken en verdeel ook over de bodem.
  • Strooi verse peper en Himalayazout, rozemarijn en basilicum over de tomaten en de brie.
  • Klop de eieren los met de slagroom, Keltisch zeezout en verse peper. Giet het mengsel over de groenten. Strooi de geraspte kaas over de groenten.
  • Bak de taart circa 25 minuten in de oven op 175 graden Celcius, of tot deze goudbruin en gaar is.
Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Is er ook een vervanging voor kokosvet? Vgl Voedingsscentum bezwaarlijk voor bloeddruk en cholesterol

    • Hallo Servaas, helaas is dit één van de vele voorbeelden van voedingsadviezen die het Voedingscentrum geeft, die allang achterhaald zijn. De gedachte dat kokosvet slecht zou zijn, is gebaseerd op het feit dat het een verzadigd vet is. De hele ‘theorie’ dat verzadigd vet slecht is voor bloeddruk en cholesterol is gebaseerd op heel oud onderzoek van Ancel Keys. Hij was zo overtuigd van zijn gelijk, dat hij de data expres verkeerd heeft geïnterpreteerd. Ondanks dat er heel veel en heel dure onderzoeken zijn geweest die geprobeerd hebben die theorie te bewijzen, is dat nooit gebeurd. Integendeel. Hoge bloeddruk en slechte bloedwaarden worden veroorzaakt door transvetten, (sterk bewerkte) plantaardige olie en suiker. Niet door gezonde vetten, waaronder ook de verzadigde. Meer hierover lees je in mijn blogs: http://ketoenzo.nl/vet-goed-dat-vet/ en http://ketoenzo.nl/goed-vet/ . Kokosvet is een erg gezond vet om in te bakken, omdat het stabiel is en hoge temperaturen kan weerstaan. Het enige andere vet wat ik ken dat dezelfde eigenschappen heeft, is dierlijk vet (zoals bijv. reuzel). Roomboter is ook gezond, maar kan geen hoge temperaturen weerstaan. Geklaarde boter (ghee) kun je wel wat beter verhitten. Een ander voordeel van kokosvet is trouwens dat er middellange keten vetzuren inzitten, die makkelijk omgezet kunnen worden naar ketonen (zie bijv. http://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/alles-over-ketose-en-ketonen-deel-1/ als je meer over ketonen wilt weten).

      Als je meer wilt weten over de zin en onzin over cholesterol, lees dan eens: http://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/goed-cholesterol/

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.