Dit recept is nog van vóór de zomer. Toen aten we deze heerlijke hartige taart. Het recept heb ik toen wel uitgewerkt maar niet meer gepubliceerd. Gevalletje ‘niet meer van gekomen’. Bij deze alsnog. Want deze taart past perfect bij dit seizoen. Nu de dagen korter worden en de temperatuur lager.

De taart is een beetje een variant op de broccoli-paprikataart met brie. Zo mogelijk nóg lekkerder. En sowieso leuk voor de afwisseling. Het kipgehakt maakt hier het verschil. Het is lekker op smaak gemaakt met harissa, venkel- en komijnzaadjes. Afgemaakt met de extra bite en de hartige smaak van uitgebakken spekjes.

Broccoli-preitaart met kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook

  • 500 g broccoli

  • 1 ui

  • 2 paprika’s

  • 1 middelgrote prei

  • 150 g spekreepjes

  • Keltisch zeezout, naar smaak

  • 1 tl venkelzaad

  • 1 tl komijnzaadjes

  • 300 g kipgehakt

  • 1 tl harissa, of naar smaak

  • kokosvet

  • 1 tl kerrie

  • 200 g kaas

  • 6 eieren

  • 2 dl slagroom

  • 3 tl gedroogde Italiaanse kruiden (bijv. oregano, basilicum, salie en peterselie)

  • 200 g brie

Stappen

  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes. Snijd de ui en paprika in blokjes en het wit van de prei in ringen. Snijd het preigroen in kleine stukjes.
  • Kook de broccoliroosjes in ongeveer 5 minuten in kokend water met Keltisch zeezout nét niet beetgaar. Giet ze af of schep ze uit de pan.
    Tip: Vang het water op. Deze groentenbouillon kun je bijvoorbeeld gebruiken als basis voor een heerlijke soep.
  • Doe de goed uitgelekte broccoliroosjes in een ingevette quichevorm of andere ovenschaal
  • Bak ondertussen de spekjes krokant in een (braad)pan. Schep ze uit de pan.
  • Zet het vuur lager en laat de venkel- en komijnzaadjes even bakken in het spekvet. Zorg wel dat ze niet verbranden, want spekvet kan heel heet worden.
  • Doe dan het kipgehakt bij de pan. Verdeel de harissa over het gehakt, samen met ongeveer 1/2 tl zout (of naar smaak) en verse peper naar smaak. Zet het vuur hoger en bak het gehakt rul in grove stukken.
  • Voeg, voordat het gehakt helemaal gaar is, de knoflook en ui toe en laat even meebakken. Voeg dan achtereenvolgens de paprika en, op het laatste, het preigroen mee.
  • Schep het groentengehaktmengsel op de broccoliroosjes in de vorm.
  • Smelt wat kokosvet in de (braad)pan en smoor hierin de preiringen met de kerrie. Voeg op het laatst de uitgebakken spekjes toe. Schep het mengsel ook in de vorm.
  • Rasp de kaas en verdeel deze over de vorm.
  • Klop de eieren los met de slagroom en de kruiden en giet deze over de kaas in de vorm. Verdeel er tenslotte de plakjes brie over.
  • Bak de taart in circa 25 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius, of totdat deze goudbruin en stevig is. Smakelijk!

Notities

  • Met uitzondering van de slagroom en de brie staan alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie en van het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Op die groene lijst staan alle producten waar je naar hartelust van mag eten in alle fases van deze gezonde leefstijl. Zit je in fase 3, dan gelden er beperkingen voor zachte zuivel. Die staan namelijk op de oranje lijst A. Onder het recept lees je hoe je in fase 3 toch van deze heerlijke hartige taart kunt genieten.

Real Meal Revolutie

Zit je in fase 3, m.a.w. de fase waarin je de koolhydraten nog wat meer beperkt omdat alle focus ligt op vetverbranding (en als gevolg daarvan ketose en afvallen) dan moet je opletten met het gebruik van slagroom en brie. Ze staan op de oranje lijst A en kunnen afvallen in de weg zitten. Ze zijn slechts in kleine hoeveelheden toegestaan.

Voor zachte zuivel is dat 60 ml. Als je tenminste geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt op dezelfde dag. Je kunt in dit recept heel makkelijk de brie weglaten. Dat doen wij ook voor onze kinderen, omdat die er niet zo’n fan van zijn. Dan kun je 1/4 deel van deze taart eten en binnen de grenzen van de oranje lijst blijven.

Of doe het helemaal ‘groen’ en laat ook de slagroom weg. Je kunt de eieren zo loskloppen of met 1-2 el water. Dan kun je als je dat wilt, die dag iets anders van de oranje lijst A kiezen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.