Deze soep was niet bedoeld om op de blog te komen. Eigenlijk hadden we gisteren niet eens soep willen eten vanwege de hittegolf waar Nederland op meedeinde. Maar in de moestuin had een bolcourgette zich een beetje verstopt. Die was daardoor een beetje uit de kluiten gewassen. Twee keer normaal, ofwel formaatje soepcourgette. 

Bovendien had ik in de Facebookgroep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ ‘s ochtends een recept gezien van courgettesoep met kipgehakt. En kipgehakt vind ik erg lekker, onder andere in soepen. Dus toch soep. Met kipgehakt; lekker op smaak gemaakt met harissa. Toen we ‘m aten zei Maaike: ‘Krijgen we deze soep nog vaker? Deze moet je echt op de blog zetten, hoor. Dan kun je ‘m zelf ook nog eens maken. Deze is écht lekker!’

Bij deze dan, voor Maaike… en iedereen die ook wel zin heeft in een heerlijke soep met frisse komkommer en pittig kipgehakt.

Courgette-komkommersoep met kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Soepbasis:
  • 2 teentjes knoflook

  • 1 grote ui

  • 4 courgettes, normaal formaat

  • kokosvet

  • Voor het kipgehakt:
  • 1 tl komijnzaad

  • 600 g kipgehakt, niet gekruid

  • 2 tl gerookte paprikapoeder

  • 2 tl harissa

  • circa 1/2 – 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • Verder:
  • circa 1-2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 1 tl harissa

  • 1 komkommer

  • verse peper, nootmuskaat

  • volvette kokosmelk , of slagroom / crème fraîche (dan niet meer zuivelvrij)

Stappen

  • Maak knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui en snijd de courgette in blokjes.
  • Smelt wat kokosvet. Laat hierin de ui en knoflook fruiten. Schep de helft uit de pan.
  • Voeg aan de overgebleven helft in de pan de komijnezaadjes toe en laat ze even meebakken.
  • Voeg het kipgehakt toe, samen met de gerookte paprika, 2 tl van de harissa en Keltisch zeezout naar smaak. Proef en breng op smaak met de kruiden. Bak het gehakt rul en schep het uit de pan als het gaar is.
  • Doe nu de overgebleven gesmoorde uien samen met de courgetteblokjes in de pan. Voeg indien nodig wat kokosvet toe. Roerbak de groenten tot de courgettes voldoende vocht hebben losgelaten.
  • Voeg 1 tl Keltisch zeezout toe. Leg de deksel met een kier op de pan en laat de blokjes courgette gaar worden.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
  • Voeg nu eerst het kipgehakt toe en roer goed door. Het vocht wat vrijgekomen is, zal namelijk al veel smaak geven aan je soep.

    Voeg eventueel extra water toe tot de soep de gewenste dikte heeft.
  • Breng nu de soep op smaak met harissa, Keltisch zeezout, verse peper en nootmuskaat.
  • Snijd de komkommer in niet te dikke, kwart plakjes en voeg ze toe. Laat ze eventueel in korte tijd een beetje warm worden, maar het is lekker als ze hun beet houden.
  • Serveer de soep met wat kokosroom, slagroom en/of crème fraîche.

Notities

  • Je kunt het kipgehakt in dezelfde pan bakken als waarin je later je soep klaar maakt. Schep het dan tussentijds uit de pan, zoals aangegeven in het recept, zodat je het niet mee pureert. Je kunt er ook voor kiezen om een aparte pan (bijvoorbeeld met anti-aanbaklaag) te gebruiken voor het kipgehakt. Zoals ik deed, omdat ik die pan later toch nodig had voor m’n hoofdgerecht.
  • Alle ingrediënten van deze soep staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Maak dan wel de harissa zelf, of let goed op de ingrediënten. Deze soep past dus bij alle vier de fases van deze vet gezonde, koolhydraatarme leefstijl, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.