Nog maar eens een recept met courgette. Met dit goede weer blijven ze tenslotte maar komen. Wederom een soep, maar wel met een leuke draai op een ‘gewone’ courgettesoep door de spitskool en de kokosroom.

Blijf kauwen

De spitskool geeft een lekkere bite aan de soep. Zoals je op mijn blog vaker kunt lezen, is het belangrijk dat we ons eten goed kauwen. Móeten kauwen dus ook. Geen babyhapjes dus. Dat is noodzakelijk om een goede spijsvertering op gang te brengen. En het bloedsuiker binnen de perken te houden. Die stijgt méér naarmate ons eten verder vermalen is.

Ik vind het daarom jammer dat de huidige trend is om soepen helemaal ‘plat’ te pureren. Toegegeven, het is makkelijk om te maken en makkelijk om te eten. Onze dochter was er deze week ook heel blij mee toen de tandarts twee tanden had getrokken. Die moesten plaats maken voor nieuwe. Ze waren getrokken zonder verdoving. Eén ervan zat ook al best los. Maar ja, het waren er twee… Dat zijn momenten voor zo’n makkelijk hapje. Aan kauwen moet je dan even niet denken.

Ik snap de trend overigens wel. Niet alleen is zo’n soep heel makkelijk, maar hij is ook zo lekker zalvig zacht van structuur. Maar zoek dan eens de gulden middenweg op. Want geef toe, zoveel moeite is het toch niet om na het pureren van de soep nog wat (roergebakken) groenten toe te voegen? Dat geeft ook nog eens een heel verrassende smaak.

Hartig, pittig en romig tegelijk

In de soep zit ook gehakt. Die zorgt voor een hartige ‘touch’. En voor pit, vanwege de harissa. Die je overigens kunt vervangen door een pepertje.

De kokosroom maakt ‘m tenslotte helemaal af. Het geeft net dat zoetje en is een mooie tegenhanger voor het pittige van de harissa. En niet te vergeten; de kokosroom maakt de soep heerlijk romig.

Courgette-spitskool soep met kokos

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • — voor circa 1 1/2 liter soep —

  • 1 teen knoflook

  • 1 rode en/of witte ui

  • 750 g courgette

  • 350 g spitskool

  • 100 g prei (ik gebruikte alleen het groene deel, wat ik overhad van een ander recept)

  • kokosvet

  • 1 1/2 el kerrie- of groene currypoeder (= een mengsel van peterselie, daslook, dille, laurier, kurkuma, koriander, gember, knoflook, ui en zeezout)

  • 250 g gehakt, half-om-half

  • beetje harissa, naar smaak (of vervang door fijngesneden rode peper)

  • Keltisch zeezout en verse peper

  • nootmuskaat

  • 100 ml kokosroom

  • 250 ml water

Stappen

  • Voorbereiden
  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes, de spitskool in reepjes en de prei in ringetjes.
  • Smelt wat kokosvet in een pan en fruit hierin de ui met de knoflook.
  • Soepbasis maken
  • Doe de courgette, samen met een flinke klont kokosvet, de helft van het uimengsel van stap 2, de helft van de spitskool en alle kerrie- of groene currypoeder.
  • Roerbak dit mengsel tot de courgette zoveel vocht heeft losgelaten dat je het verder al pruttelend gaar kunt laten worden. Leg dan ook het deksel met een klein kiertje op de pan. Ga ondertussen verder met de vulling.
  • Soepvulling maken:
  • Smelt wat kokosvet in een braadpan. Doe daar de andere helft van het uimengsel bij, samen met het gehakt, de harissa, zeezout, verse peper en nootmuskaat. Meng bij lage temperatuur de kruiden door het vlees. Zet dan het vuur wat harder, zodat het gehakt mooi bruin wordt. Schep het af en toe om, maar het is lekker als je nog wat ‘brokken’ houdt (zoals een gehaktballetje in je soep).
  • Proef het gehakt zodra het gaar is. Voeg eventueel wat meer van de smaakmakers toe.
  • Roerbak dan de andere helft van de spitskool en de prei kort mee, tot deze bijna beetgaar is.
  • Soep afmaken
  • Pureer met een staafmixer het courgette-koolmengsel in de soeppan. Voeg het gehakt-groentenmengsel toe.
  • Voeg de kokosroom en het water toe. Proef de soep en breng op smaak met (circa 1-2 theelepels, of naar smaak) Keltisch zeezout, peper en nootmuskaat.

Notities

  • Uiteraard kun je deze soep ook heel goed vegetarisch maken. Laat dan alleen het gehakt, maar niet de smaakmakers van het gehakt weg. Roerbak deze dan samen met de ui en knoflook. Serveer de soep dan bijvoorbeeld met gekookte eieren.
  • Behalve de kokosroom staan alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Kokosroom staat op de oranje lijst A, waarvoor flinke beperkingen gelden in fase 3 van deze vet gezonde leefstijl zodat de producten op deze lijst het afvallen niet in de weg gaan zitten. De hoeveelheid (per portie) in deze soep is in principe geen probleem, maar let dan wel zelf op wat je nog meer van de oranje lijst A gebruikt op die dag. Meer hierover lees je hier.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.