Wat doe je als je van plan bent om crackers te maken en je ziet allemaal courgettes in je kelder liggen? Juist ja, dan bedenk je dat die misschien wel heel lekker in je crackers zijn.

Vochtprobleempje?

Het was een experiment. Ik heb wel vaker crackers met groenten gemaakt. Meestal waren het knolgroenten zoals wortel, knolselderij of zoete aardappel. Dan zijn courgettes toch wel wat anders. Ze bevatten bijvoorbeeld veel meer vocht. Zou dat een probleem geven? Ik was er niet heel bang voor, want vaak wordt er ook veel water toegevoegd aan zadencrackers. Om de zadenmassa te binden. De rest moet ook verdampen tijdens het bakken. Bovendien weet ik dat er mensen zijn die courgettes drogen in een (droog)oven. En ze daarna lang bewaren. Al bij al gaf ik het een goede kans van slagen.

Zelf voeg ik vrijwel nooit meer water toe aan m’n crackerbeslag. Liever gebruik ik voedzame ingrediënten als eieren of gesmolten kokosolie. De hoeveelheid daarvan heb ik nu aangepast, vanwege het vocht in de courgettes.

Courgette zaden- en pittencrackers

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Deze crackers bevatten in gewicht net zoveel courgette als zaden- en pitten. De courgettesliertjes drogen in de oven, zodat je een mooie knapperige cracker over houdt. Die bovendien heerlijk gekruid is!

Ingrediënten

  • Groenten
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt of uitgeperst

  • 1 kleine ui

  • circa 200 g courgette

  • Zaden en pitten
  • 100 g blond lijnzaad

  • 50 g bruin lijnzaad

  • 25 g pompoenpitten

  • 50 g zonnebloempitten

  • Droge ingrediënten
  • 1 el gedroogde (Italiaanse) kruiden (ik gebruikte salie, oregano, basilicum, dragon, peterselie)

  • 1 tl gerookte paprikapoeder

  • 1/2 tl kurkuma

  • 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 1 tl psylliumvezels

  • Natte ingrediënten
  • 1/2 – 1 ei

  • 1 tl gesmolten kokosvet

  • Overig
  • optioneel: Parmezaanse kaas, geraspt (dan niet meer zuivelvrij)

Stappen

  • Maak de knoflook en groenten schoon.
  • Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de courgette in kleine stukjes. Gebruik bijv. een mandoline om er jullienereepjes van te snijden.
  • Meng de zaden en pitten in een kom. Voeg er de droge ingrediënten aan toe en meng goed door.
  • Meng de groenten door het zaden- en pittenmengsel.
  • Kluts het ei en voeg samen met het gesmolten kokosvet toe aan de kom. Meng goed door.
  • Laat het nu een kwartiertje rusten.
  • Smeer het groenten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.
  • Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel op een bakplaat. Strooi er desgewenst geraspte Parmezaanse kaas over.
  • Bakmethode 1 (voorkeur; mits je er genoeg tijd voor hebt):
  • Zet de crackers ongeveer 1 uur in een voorverwarmde oven van 100 graden Celcius.
  • Draai de crackers dan om. Dit lukt mij het beste door er een tweede bakvel op de leggen en ze dan snel samen om te draaien, terwijl je ze beide aan de bovenkant vast houdt. Let op, want de bakplaat is heet.
  • Laat de crackers nu verder drogen in de oven op 100 graden Celcius. Kijk na een half uurtje of ze al droog en knapperig zijn. Breek of snijd ze nu op de snijranden door.

    Laat ze verder drogen tot ze helemaal droog en knapperig zijn. Haal crackers die al goed zijn, tussendoor al uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Totale baktijd was bij mij circa 2 uur. De laatste crackers die nog net niet knapperig waren, liet ik in de oven staan, terwijl deze uit stond en afkoelde.
  • Bakmethode 2:
  • Zet de crackers ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden Celcius.
  • Zoals stap 10.
  • Laat de crackers nu verder drogen in de oven op 140 graden Celcius. Kijk na 20 minuten of ze al droog en knapperig zijn. Breek de crackers zodra dit mogelijk is op de snijranden door.

    Laat ze verder drogen tot ze helemaal droog en knapperig zijn. Haal crackers die al goed zijn, tussendoor al uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Totale baktijd was bij mij circa 1 uur.

Notities

  • Tip 1: begin met een half ei. Zie je dat het geheel nog te droog is en niet genoeg bindt, voeg dan nog de rest toe.
  • Tip 2: gebruik de nageltest. Ik haal crackers uit de oven als ik ze niet meer kan indrukken met m’n nagel. Na afkoelen heb ik dan altijd een knapperige cracker.
  • Langer en op lagere temperatuur bakken heeft voorkeur boven korter en op hogere temperatuur. Het is gezonder en je hebt minder kans dat de courgette en/of de pitten te donker worden.
  • Ik maakte meerdere bakplaten tegelijk. Het recept is aangepast voor 1 grote bakplaat. De hoeveelheden in het recept komen dus niet overeen met de hoeveelheden op de foto’s

Achtergrond Real Meal Revolutie

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Uitleg

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Hoe past dit recept in deze methode

De ingrediënten van het recept in deze blog staan allemaal op de groene lijst. Het recept is daarmee geschikt voor alle 4 van de bovengenoemde fases.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.