Wàt…? Denk je gezond bezig te zijn met je koolhydraatarme en vetrijke, dan wel ketogene leefstijl en dan blijkt er toch een addertje onder het gras te zitten. En nog erger: niet één, maar zeven!

Een jonge vrouw vertelde me dat ze dit verhaal over de ‘7 Dangers of Going Keto’ tegenkwam toen ze zich aan het verdiepen was in een ketogene leefstijl. Daar kwam bij dat ze twee bevriende diëtisten had die zacht gezegd niet heel positief waren over het ketogene dieet. Eén met veel ervaring en de ander nog bezig met haar studie. Ze waarschuwden voor comateuze toestanden en lange termijn gevolgen. Het maakte haar bang.

Onwetendheid en andere belangen

Zó jammer dat dit soort berichten mensen tegenhoudt om er volop in te stappen. Of om überhaupt de stap te zetten. Ze weten niet dat deze berichten komen van mensen die er duidelijk niet veel verstand van hebben. Of die er belang bij hebben om de groeiende belangstelling voor een ketogene leefstijl de kop in te drukken. Omdat het indruist tegen alles wat ze zelf geleerd hebben en misschien al jarenlang uitdragen. Of omdat het op één of andere manier hun business in gevaar brengt.

Een paar weken later vertelde deze vrouw dat ze toch begonnen was. Gelukkig maar, want ze voelt zich nu topfit. Met meer energie. Ze valt op de goede plekken af en haar behoefte om ongezonde dingen te snaaien is weg.

Lange termijn gevolgen

Lange termijn gevolgen? Laat me niet lachen… Kijk zelf eens om je heen. Dan zie je de lange termijn gevolgen van onze huidige eetgewoontes.

De lange termijn gevolgen van het laten staan van suikers en granen? Die een mens helemaal niet nodig heeft? Van onbewerkte, gezonde voeding en gezonde vetten? Die je lijf zo hard nodig heeft maar die de meeste mensen het door hun angst voor vetten niet meer durven geven?

De waarheid is dat een ketogene leefstijl vet gezond is. Mensen die koolhydraatarm en vetrijk gaan eten vallen meestal niet alleen af, maar krijgen ook meer energie en hun gezondheid verbetert op allerlei vlakken. Dat zeggen ze niet alleen zelf, maar dat blijkt ook uit bloedwaarden. En uit het feit dat ze medicijnen kunnen laten staan. Bovendien wordt het keer op keer bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

Lange termijn gevolgen van een ketogeen dieet? De veel grotere kans dat je afstevent op een gezonde(re) oud dag!

Ketonen zijn super gezond…

Als je lichaamsvetten gaan verbranden gaat je lijf ketonen maken als bijproduct van deze vetverbranding. Deze ketonen moeten we koesteren. Ze zijn namelijk ontzettend heilzaam. Het is een alternatieve energiebron. Turbo-brandstof. Voor je hersenen, je hart en vrijwel heel je lijf. Er zijn maar weinig cellen die geen ketonen kunnen gebruiken als brandstof. Maar er zijn er wel. Daarvoor kan je eigen lijf glucose maken. Uit vetten en eiwitten. Je hoeft er dus niet eens koolhydraten voor te eten of drinken.

Je lichaam regelt de hoeveelheid ketonen al naar gelang de behoefte voor deze vorm van energie. Logisch dus dat daar geen comateuze toestanden bij komen kijken.

… maar ketoacidose niet

Waar de diëtisten met hun comateuze toestanden waarschijnlijk op doelen is ketoacidose.

Dit is echter iets heel anders dan de gewone toestand van ketose. Ketoacidose is een medische toestand die ontstaat als er te weinig insuline gemaakt wordt om de hoeveelheid glucose in je bloed om te zetten naar energie. Je lichaam gaat dan zelf ketonen aanmaken. Normaal zorgt insuline ervoor dat je lichaam stopt met ketonen produceren als er voldoende energie is. Maar omdat er zo weinig insuline is blijft die productie doorgaan tot extreem gevaarlijke hoogten. Hierdoor verzuurt het bloed en dit kan inderdaad tot coma leiden.

[1, 2]

Ketogeen dieet en diabetes type 1

Ketoacidose is vooral een risico voor diabetes type 1 patienten die niet voldoende insuline spuiten. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet weten dat ze diabetes type 1 hebben. Of omdat ze vergeten te spuiten.

Maar laat je ook als diabetes type 1 patient niet afschrikken van een ketogene leefstijl. Het risico op ketoacidose is groter wanneer je veel suikers gebruikt. Want dan heeft je lichaam meer insuline nodig. Ook als diabetes type 1 patient is een ketogene leefstijl een heel gezonde optie. Misschien wel de meest gezonde zelfs. [8] Maar overleg uiteraard altijd met je arts.

En die 7 gevaren dan?

Daarover lees je hieronder meer. Hopelijk helpt het om ook jóu over de streep te trekken. Laat je niet tegenhouden door allerlei angstverhalen. Lees je goed in en zoek betrouwbare informatie. Zodat je volop in die nieuwe leefstijl durft te springen. Koolhydraatarm en vetrijk!

Gevaar #1: de keto koorts

In het begin moet je lijf inderdaad wennen. Je lijf moet afkicken van de suikers en gluten. Beide werken namelijk verslavend op je hersenen. Je lijf moet overstappen van het verbranden van suikers op het verbranden van vetten. Je darmen moeten zich aanpassen aan je nieuwe voeding en je lijf moet meer enzymen gaan maken die nodig zijn om vetten af te breken. Allemaal aanpassingen die wat tijd kosten. Ook verlies je in het begin een paar kilo aan vocht. Vocht wat vrijkomt als je glycogeen voorraden opgebruikt worden. En met het vocht verlies je ook mineralen.

Om die reden kan de beginperiode vervelend zijn. Je kunt je moe en lusteloos voelen. Hoofdpijn krijgen. Een beetje zoals bij een griep. Je hebt letterlijk even niet zoveel energie. Maar gevaarlijk is dit zeker niet. Doe het gewoon wat rustiger aan. Zorg zeker in het begin voor voldoende zeezout om je mineralen op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan Himalayazout en Keltisch zeezout.

De methode van de Real Meal Revolutie bouwt in fase 2 en 3 de koolhydraten in stappen af. Dit geeft je een ‘zachte landing’. Dit helpt zeker om veel minder of misschien zelfs helemaal geen last te krijgen van deze keto griep.

[4, 5]

Gevaar #2: diarree

Ook al zo’n leuk vooruitzicht 😉 .

Wanneer je overgaat van een leefstijl met bewerkte voeding met veel suikers en granen naar onbewerkte voeding zonder suikers en granen zal je darmgezondheid daar alleen maar op vooruit gaan. Maar je darmen moeten wel even schakelen. Dat geldt overigens voor iedere grote verandering in je voedingspatroon.

Eerst moeten je darmbacteriën zich namelijk aanpassen. Slechte bacteriën voeden zich voornamelijk met suikers en zullen dus het loodje leggen. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon zullen goede bacteriën zich snel gaan vermenigvuldigen. Zeker als je ze ondersteunt met pre- en probiotica. Binnen de RMR wordt vanaf fase 2 ook dagelijkse ‘darmvoeding’ aangeraden. Dit zijn pre- en probiotica en voeding die rijk is aan spijsverteringsenzymen.

[6, 7]

Gevaar #3: verminderde atletische prestaties

Een ketogeen dieet is ideaal voor o.a. duursporten. Wanneer je eenmaal een vetverbrander bent geworden heb je je voorraad energie namelijk gewoon bij je.

Ook voor mensen die spieren willen opbouwen met krachttrainen is het ideaal, omdat je meer spiermassa kunt opbouwen in een ketogene toestand.

Zelfs als je een sport beoefent waarbij je korte spurts van energie moet kunnen inzetten, kan een ketogeen dieet heel geschikt voor je zijn. Het blijkt namelijk dat bij zeer geoefende sporters na een paar weken de hoeveelheid glycogeen in de spieren weer op peil is. Bovendien laten dierstudies zien dat er een grotere dichtheid van mitochondrieën ontstaat. Meer energie dus. Onder andere voor je spieren.

Maar zoals eerder genoemd; je moet je lijf wel even de tijd geven om te schakelen. Als je het geen energie meer geeft in de vorm van (snelle) koolhydraten moet je niet verwachten dat je vanaf dag 1 intensief kunt blijven sporten. Daarvoor moet je eerst effectief vetten kunnen verbranden. Blijf dus wel in beweging, maar doe het even wat rustiger aan. Luister naar je lichaam.

Om deze reden zijn de onderzoeken die in het artikel genoemd worden ook niet representatief.  Na 4 dagen ketogeen eten is de kans erg klein dat je al een effectieve vetverbrander bent. Geen wonder dat je prestaties dan nog niet optimaal zijn.

[8]

Gevaar #4: Ketoacidose

Daar hadden we het eerder over gehad. Bij die comateuze toestanden. Ketoacidose is inderdaad gevaarlijk, maar moet je niet verwarren met ketose. Bij ketoacidose maakt het lichaam buitensporige hoeveelheden ketonen aan (10 – 15 mmol/liter).

Voor mensen die geen diabetes type 1 hebben, zorgt het lichaam ervoor dat er insuline aangemaakt wordt wanneer de concentratie ketonen in het bloed teveel stijgt. Dit gaat de productie van ketonen tegen.  Bij een strict ketogeen dieet stijgt de ketonenproductie nooit veel hoger dan 3 mmol/liter.

[1, 2, 3]

Gevaar #5: Gewichtstoename wanneer je stopt

Uiteraard. Wanneer je gaat doen wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd had. Maar moet je er dan maar niet aan beginnen? Of het een gevaar noemen? Natuurlijk niet. Het is wel een goede reden om dit niet als het zoveelste dieet te zien. Dit is geen dieet, maar een nieuwe leefstijl.

Het voordeel is dat de ketogene/koolhydraatarme en vetrijke manier van eten heel goed vol te houden is. Je kunt heel lekker eten en hoeft geen honger te hebben. Dat laatste is echt een verschil met de meeste andere dieten. Je eet namelijk wanneer je honger hebt en eet dan tot je vol zit. Heel veel goed uitgevoerde studies hebben aangetoond dat een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl de beste manier is om blijvend af te vallen.

Bovendien is het héél gezond en ook dat is een reden dat je het lang vol kunt houden zonder problemen.

[9]

Gevaar #6: Minder spiermassa, lagere verbranding

Nèt bij een ketogeen dieet kun je gewicht verliezen door vetten te verbranden en tegelijkertijd je spieren te behouden. Dit komt omdat ketonen ervoor zorgen dat het lichaam voldoende energie heeft en dus niet de eiwitten van de spieren nodig heeft voor energie. Bovendien eet je bij een ketogeen dieet voldoende eiwitten voor spierbehoud/opbouw.

Het zijn net de calorie-beperkende dieten waarbij je spiermassa verliest. Hoe meer je de calorieën beperkt hoe sneller je afvalt, maar ook hoe meer spiermassa je verliest.

Hetzelfde geldt voor de verbranding. Door ketogeen te eten en door minder vaak te eten blijft je verbranding hoog. Eet (alleen) wanneer je honger hebt en eet dan tot je verzadigd bent. Dit zal je verbranding zelfs een boost geven.  Je lichaam hoeft niet over te gaan op lagere verbranding, want je geeft het alles wat het nodig heeft.

Net bij caloriebeperkende dieten gaat de verbranding omlaag. Je lichaam snapt dat het niet op dezelfde voet door kan gaan, omdat er niet meer zoveel energie binnen komt. Het past zich daarop aan. Met het bekende jojo-effect als gevolg.

[10, 11, 12, 13]

Gevaar #7: verhoogd risico op hart- en vaatziektes en diabetes.

Ha ha, die is leuk. Dit is het oude fabeltje. Wie hier nog bang voor is raad ik aan om nog eens goed alle informatie in de Facebook groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! en op m’n blog door te spitten.

Hart- en vaatziektes en diabetes worden veroorzaakt door langdurig hoge insulineniveaus. Door suiker, plantaardige olie en bewerkt eten. Als er iets is wat dat kan omkeren is het een ketogeen dieet met puur en onbewerkt eten. Je houdt je insuline laag en je lijf wordt weer insulinegevoelig. Niet voor niets dat veel mensen kunnen stoppen met medicijnen tegen hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk of diabetes wanneer ze ketogeen gaan eten.

Heb je medicijnen, begin dan ook altijd pas na overleg met je huisarts. Niet omdat deze leefstijl ongezond is, maar net omdat ze zo gezond is dat het gevaarlijk kan zijn om (net zoveel) medicijnen te blijven slikken.

Verder lezen?

[1] What is ketosis? Uitleg op de Zweedse DietDoctor website over wat ketose is. Onder het kopje ‘Ketosis vs. ketoacidosis’ wordt het verschil uitgelegd tussen ketose en ketoacedose. In het Engels.

[2] Wat is ketoacidose? Uitleg op de website van Diabetis vereniging Nederland over ketoacidose. Hoe te herkennen, hoe te behandelen en hoe te voorkomen.

[3] Type 1 Diabetes and The Ketogenic Diet Uitgebreide uitleg op de website van Ruled.me over het hoe en het wat van diabetes type 1. Met informatie over wetenschappelijke studies die laten zien dat een ketogeen dieet wellicht de meest gezonde keuze is voor patienten met diabetes type 1.

[4] De beginner’s blues Blog die ingaat op de mogelijk vervelende beginperiode en wat je kunt doen om de effecten te verzachten.

[5] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Blog over de koolhydraatarme en vetrijke methode van de Real Meal Revolutie. Deze methode kent 4 fases die zorgen voor een ‘zachte landing’. Hierdoor zul je waarschijnlijk minder last hebben van de keto griep.

[6] Basisprincipes 7: Lief voor je darmen Blog over nummer zeven van de basisprincipes van een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Deze gaat ove

[7] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie De Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Hierin kun je lezen welke voeding door de RMR wordt aangeraden om dagelijks te gebruiken om je darmen gezond te houden.

[8] Keto-Adaptation Recente blog post van dokter Stephen Phinney en onderzoeker Jeff Volek. Zij hebben samen veel onderzoek gedaan naar de effecten van een ketogeen dieet bij (top-)sporters. Deze blog post gaat over de periode waarin het lichaam moet wennen aan een ketogene leefstijl. Dit heet de keto-adaptatie periode.

[9] A low-carb diet for beginners Een interessante pagina voor mensen die willen starten met een koolhydraatarm dieet, op de Zweedse DietDoctor website. In het Engels, maar bevat ook plaatjes die een hoop duidelijk maken. Ook als je geen Engels spreekt. Deze pagina gaat ook in op de gezondheidsvoordelen.

[10] The Art and Science of Low Carbohydrate Performance by Jeff S Volek and Stephen D. Phinney – a Summary Engelstalige samenvatting van het boek ‘The Art and Science of Low Carbohydrate Performance’ van Jeff S Volek en Stephen D. Phinny. Zie ook [8]. Hierin kun je zien wat er allemaal in dit boek over sportprestaties bij een koolhydraatarm dieet, behandeld wordt.

[11] Very-low-carbohydrate diets and preservation of muscle mass Wetenschappelijk artikel over een onderzoek wat meedere bestaande onderzoeken bij elkaar heeft gebruikt om een conclusie te trekken over het wel of niet behouden van spiermassa bij een VLCARB dieet (een dieet dat heel laag is in hoeveelheid koolhydraten). Uit de meeste van de bestudeerde literatuur blijkt dat een VLCARB beschermd tegen het verlies van spiermassa tijdens een periode van energie beperking. De voorwaarde is (uiteraard) dat je voldoende hoeveelheden proteïnen gebruikt.

[12] Fast Weight Loss May Mean Muscle Loss Engelstalig artikel op de website WebMD met de bevindingen van een studie uitgevoerd door de universiteit van Maastricht. De studie liet zien dat hoe meer de calorieën beperkt werden bij een dieet, hoe meer verlies van spiermassa er was.

[13] How to Fix your Broken Metabolism by doing the Exact Opposite Engelstalig artikel op de website van IDM (Intensive Dietary Management), het programma van de bekende Canadese nefroloog (nierspecialist) Jason Fung. Hij is bekend om het gebruik van ‘periodiek vasten’ of ‘meerdaagse vasten’ als leefstijlinterventie bij z’n patienten om hun insulineresistentie te verbeteren, af te valllen en gezond(er) te worden. In dit artikel lees je hoe een calorie-beperkend dieet de stofwisseling verlaagt. Afvallen en tegelijkertijd je stofwisseling een boost geven, kun je doen door insuline laag te houden. Dr. Fung noemt vooral het vasten, maar geeft aan dat een ketogeen / koolhydraatarm dieet ook werkt.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.