Gisteren had ik een BBQ. Samen met de andere vrijwilligers van onze ‘Scouting’-groep voor jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke uitdaging. Omdat BBQ vlees meestal gemarineerd is en gluten, suikers of andere ingrediënten bevat die ik niet wil eten, had ik gezegd dat ik zelf wat mee zou brengen.

Voor ieder wat wils

Ik maakte gevulde paprika’s en courgette’s. In drie smaken; maar wel met dezelfde groentenbasis. Eén ervan is lactosevrij. Voor wie geen zuivel verdraagt of wil eten. Eén andere is vegetarisch. De vulling die van elke smaak over was mixte ik door elkaar en daarmee kon ik nog een extra courgette vullen. Een ratjetoe-courgette…

Ik heb de courgettes en paprika’s de dag voor de BBQ gemaakt. Het gehakt, de kip en de tomatenpuree die ik over had gebruikte ik voor het avondeten.

Verrassingspakketjes

Ik pakte de groenten één voor één in in aluminiumfolie, zodat ze als pakketje op de barbeque konden. Doordat de inhoud gaar was, hoefde het alleen maar op te warmen. En dat ging verrassend goed en snel. Ik heb geen foto’s van toen ze klaar waren, maar ik kan je verzekeren dat ze heerlijk waren. En dat vond ik niet alleen… Daarom op verzoek hier het recept. Voor jou, Sabine 😉 !

Drie-in-één gevulde paprika en courgette voor op de BBQ

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de te vullen groenten en de groentenbasis:
  • 1 bolcourgette

  • 1 gewone courgette

  • 2 groene en 2 rode paprika’s (geen hele grote)

  • 1 rode ui

  • 1 grote teen knoflook

  • 1 wortel (bospeen)

  • circa 1/2 kleine prei

  • 1 (smaak)tomaat

  • Eventueel: zeeout met kruiden (bijv. BBQ-mix)

  • kokosvet, om te bakken

  • Himalayazout en/of verse peper

  • Verder voor de gevulde courgette met kip en roomkaas:
  • 75 g kip(dij)filet

  • kerrie, kurkuma en/of (groene) currykruiden (bijv. van Pit&Pit; of Euroma Curry Madras van Jonny de Boer-kruiden)

  • 30 g roomkaas

  • Verder voor de gevulde paprika met gehakt (lactosevrij)
  • 75 g gehakt half-om-half

  • kruiden (bijv. BBQ-mix, gerookte paprika)

  • 1 el tomatenpuree

  • eventueel een beetje harissa, voor wat pit

  • paar walnoten

  • Verder voor de gevulde paprika (vegetarisch)
  • 15 g pijnboompitten

  • 75 g feta

  • 8 blaadjes basilicum (of vervang door gedroogde basilicum of Italiaanse kruiden)

  • Voor de ratjetoe-courgette
  • Optioneel: beetje geraspte kaas

Stappen

  • Voor de te vullen groenten en de groentenbasis:
  • Maak de knoflook en de groenten schoon.
  • Snijd het kapje van de courgettes en hol ze uit. Bewaar het vruchtvlees. Bestrooi de binnenkant met Keltisch zeezout of zeezout met kruiden. Dit onttrekt vocht uit de courgettes.
  • Halveer de paprika’s. Leg van elke kleur 3 helften apart om later te vullen.
  • Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd 1/2 rode, 1/2 groene paprika, de wortel en de prei in stukjes. Haal de pitjes en het vruchtvlees uit de tomaat. Eet het lekker op of gebruik het in een soepje bijvoorbeeld.
  • Smelt wat kokosvet in een pan en bak hierin achtereenvolgens de knoflook met ui, de wortel, de stukjes paprika en de prei. Voeg op het laatst de tomaat toe. Breng op smaak met Himalayazout en verse peper. Haal uit de pan.
  • Voor de gevulde bolcourgette met kip en roomkaas
  • Snijd de kip(dij)filet in kleine stukjes en bestrooi ze rijkelijk met de kerry/curry kruiden en met Himalayazout en verse peper.
  • Smelt opnieuw kokosvet in de pan en bak hierin de stukjes kip gaar. Roer de roomkaas door de kip.
  • Voeg dan iets minder dan 1/3 van de geroerbakte groenten toe en proef of het geheel op smaak is. Voeg anders extra kruiden en/of zout toe. Giet het vocht uit de bolcourgette en vul ‘m dan met het mengsel. Zet het kapje er weer op.
  • Voor de gevulde paprika met gehakt (lactosevrij)
  • Smelt weer wat kokosvet in de pan. Bak hierin het gehakt met verse peper, Himalayazout en/of andere kruiden rul. Voeg de tomatenpuree en eventueel de harissa toe. Bak de tomatenpuree even mee en voeg dan ongeveer de helft van het (grof-gehakte) courgette-vruchtvlees toe.
  • Meng er dan iets minder dan 1/3 van de geroerbakte groenten door. Proef weer en voeg eventueel extra kruiden en/of zout toe. Vul dan de groene paprika’s met het gehakt-groentenmengsel.
  • Strooi er wat walnoten over.
  • Voor de gevulde paprika (vegetarisch)
  • Rooster de pijnboompitjes zachtjes in een droge koekenpan. Blijf erbij en roer af en toe door want ze verbranden snel. Laat ze op een koel oppervlakte afkoelen.
  • Verkruimel de feta boven de rest van de groenten. Hak de basilicum en voeg ze samen met de afgekoelde pijnboompitjes toe. Meng goed door en breng op smaak met wat Himalayazout en verse peper.
  • Vul de rode paprikahelften met dit mengsel.
  • Voor de ratjetoe-courgette
  • Meng de overgebleven vulsels van de gevulde groenten door elkaar.
  • Giet het vocht uit de laatste courgette en vul deze dan met deze ratjetoe. Strooi er eventueel wat geraspte kaas op en zet het kapje er terug op.
  • Meenemen en dan… de BBQ
  • Pak elk paprika en courgette in een stukje stevig aluminiumfolie in. Bewaar de groenten tot de BBQ (maximaal één dag denk ik) op een koele plek.
  • Neem de pakketjes mee. Verwarm ze op de BBQ tot de inhoud goed heet is. Dit duurde denk ik ongeveer 10 minuten… En dan: smullen!

Notities

  • Dit recept was voldoende voor 3 halve gevulde groene paprika’s, 3 halve gevulde rode paprika’s en een bolcourgette. Met de restjes vulde ik nog een gewone courgette.
  • Roomkaas, feta en walnoten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Tijdens fase 3 van deze vet gezonde koolhydraatarme leestijl zijn er flinke beperkingen voor deze lijst. Kijk in dat geval zelf of dit recept pas of dat je het enigszins wilt aanpassen. Zie hieronder voor meer info over de Real Meal Revolutie.
  • Uiteraard kun je deze gevulde groenten ook in de oven opwarmen. Zet ze dan circa een half uur op 175 graden, of tot ze goed heet zijn en goudbruin.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.