Ik ga nog maar even door in de categorie ‘te simpel voor woorden’. Misschien wel te simpel voor de blog.

Maar misschien ook niet. Want wie weet brengt het jou wel op een idee. En anders klik je toch snel weg?

Bakken maar

Wist je dat je radijsjes kunt bakken? Dat het kán geloof je vast wel. Maar dat het dan ook nog lekker is? Dat heeft misschien wat meer overtuigingskracht nodig. Of het betere ‘zelf uitproberen’. Want hoe gek het ook klinkt, als je radijsjes bakt en ze daarna heel mindful eet, zul je versteld staan. Denk ik.

De pit eruit

Met m’n ogen dicht en alle aandacht voor wat ik at, kon ikzelf bijna geloven dat ik krieltjes at. Niet helemaal hetzelfde. Maar wel veel meer dan gedacht. Het schilletje geeft eenzelfde gevoel als dat van jonge, gebakken aardappeltjes.

Maar waar een radijsje van zichzelf vrij pittig is – zeker de exemplaren uit eigen moestuin – wordt deze door het bakken véél neutraler. Net zoals een aardappel vrij neutraal van smaak is.

Het grootste verschil vind ik dat een gebakken radijsje wat minder droog is. Waar een krieltje een beetje ‘melig’ is door de koolhydraten is een gebakken radijsje nog steeds sappig.

Wel of geen aardappels?

Of je nu wel of geen aardappels ‘mag’ eten als je koolhydraatarm eet, daar zijn de meningen over verdeeld. De Real Meal Revolutie is er heel duidelijk over. Aardappelen staan op de oranje lijst B. Tijdens fase 2 en 3 van deze vet gezonde leefstijl zijn aardappelen even taboe, maar heb je eenmaal je darmgezondheid hersteld en zijn je hormonen weer helemaal zen, dan kun je best weer aardappelen eten. In fase 4 dus. Waarbij je dan in de gaten blijft houden of het jouw bereikte doelen niet schaadt. Want het blijft persoonlijk hoe je op de voedingsmiddelen reageert die dan weer binnen het bereik komen.

Persoonlijk zie ik ook echt een plekje voor aardappels in een koolhydraatarme leefstijl. Daarover schreef ik eerder een blog: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.

Héél gezond

Of je ze nu warm of koud eet; radijsjes zijn heel gezond. Meer daarover lees je in de blog ‘Ode aan de radijs‘.

Gebakken radijsjes of krielaardappeltjes?

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • radijsjes

  • kokosvet of dierlijk vet

  • Optioneel: himalayzout en verse of gedroogde kruiden

Stappen

  • Maak de radijsjes schoon. Ik had langwerpige exemplaren uit de moestuin. Die heb ik daarom in plakjes gesneden. Geen krieltjesvorm dus, maar voor de smaak maakt het geen verschil. Grote ronde exemplaren kun je eventueel ook doorsnijden.
  • Verhit wat kokosvet in de pan. Het vet van uitgebakken spek is ook heel lekker om te gebruiken.
  • Bak de radijsjes tot ze mooi goudbruin zijn. Dat zie je goed bij plakjes, maar als je goed kijkt ook wel bij de rode ronde exemplaren.
  • Breng eventueel op smaak met Himalayazout en/of verse of gedroogde kruiden. Smakelijk! Ik at ze deze keer bij een spiegelei. Oók lekker!

Notities

  • Het zal je niet verbazen dat alle ingrediënten op de groen gekleurde voedingslijst van de Real Meal Revolutie staat. Zeer geschikt voor alle fases van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijl. Meer over de Real Meal Revolutie vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Ik ga het zeker proberen, maar dan niet met radijsjes, maar met rettich goed idee!
    Een erg groot uitgevallen radijswortel, die ik normaal zelfs met zijn tweeën bijna niet op krijg..
    Dank je wel.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.