[Een deel van deze tekst schreef ik in april 2018 bij de blog Koolhydraatarme en vegetarische champignonburgers. Ik ben nu bezig met een grote opschoonactie, waardoor informatie en recepten ieder meer hun eigen plekje krijgen. En er nieuwe blogs ontstaan uit ‘oude informatie’… die nog steeds heel relevant is 😉 ]

Geniet van je ‘dieet’

Het klinkt misschien raar. Niet iets wat je van een ‘dieet’ zou verwachten. Jezelf van alles ontzeggen en tegelijkertijd méér genieten.

En toch is het zo. Bij mij althans. Niet dat ik me van alles ontzeg. Want zo zie ik dat niet. Ik heb bewust de keuze gemaakt om geen ongezonde dingen meer te eten. Geen bewerkte producten, niets waar suiker of gluten in zit bijvoorbeeld. En sinds ik op deze manier koolhydraatarm en vetrijk eet, geniet ik nóg meer van eten dan daarvoor. Dat heeft met een aantal dingen te maken.

Smaken veranderen

Je lijf is ontzettend knap. Het kan zich aan een heleboel situaties aanpassen. Daar doet het in ieder geval heel erg z’n best voor. Gelukkig maar. Dat geldt zeker ook voor je smaak.

Herstel smaakpapillen

Eén van de redenen dat ik nu nog meer dan vroeger geniet van eten is dat mijn smaak veranderd is. Teveel zoetigheid tast de smaakpapillen aan, zo blijkt uit onderzoek [1].

Op het moment dat je niet meer de suiker en andere smaakversterkers uit de industrie binnenkrijgt, gaan je smaakpapillen zich na een tijdje herstellen. Waardoor je naturlijke smaken weer gaat herkennen. Én waarderen.

Smaak blijft zich ontwikkelen

Ook is het zo dat smaak zich blijft ontwikkelen. Ook op latere leeftijd pas je je aan een nieuwe manier van eten aan. Om nieuwe dingen te leren eten, moet je het niet na de eerste de beste keer opgeven. Of denken, ‘dat lustte ik vroeger al niet’. Tot wel 10-15 keer proberen blijkt namelijk wel degelijk effectief te zijn. Blijf dus open staan voor nieuwe ervaringen. [2]

Minder = meer

Wat bij mij zeker ook meetelt is dat ik tegenwoordig minder vaak eet. Regelmatig sla ik één of meerdere maaltijden over. Op die momenten kan m’n lijf de energie verbranden die ik er eerder ingestopt heb. Dat maakt me een efficiënte vetverbrander.

Opruimactie

Minder vaak eten heeft allerlei andere gezondheidsvoordelen. Je lichaam gaat dan bijvoorbeeld proteïnes reclyclen. Die worden dan weer gebruikt, onder andere om nieuwe celstructuren te maken. Je hoeft dan minder proteïne te eten.

Maar het mooiste is dat er vooral oude en beschadigde cellen worden opgeruimd. Dat gaat celveroudering tegen. En welvaartziektes. Ook worden door het vasten groeihormonen gestimuleerd. Oók in de hersenen. Waardoor die in topconditie komen. Door af en toe niet te eten haal je dus eigenlijk het beste uit jezelf. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt [3].

Voorpret

Tussendoor ga ik dan uiteraard niet graaien en snaaien. Ik wacht tot een volgend maaltijdmoment. Dan eet ik weer tot ik verzadigd ben. Zodat ik weer volop nieuwe energievoorraad heb.

Op deze manier komt het regelmatig voor dat ik pas ‘s avonds mijn eerste maaltijd eet. Een aantal jaren geleden zou ik dan al m’n ontbijt en lunch gehad hebben. Plus, al was het dan maar fruit, ik zou ook al verschillende tussendoortjes op hebben.

Geen wonder misschien dat je dan meer geniet van je maaltijd. Dat begint al van te voren. Wanneer ik na een werkdag naar huis fiets bijvoorbeeld. Het verbaast me altijd een beetje hoe ik dan met heel veel zin uit kan kijken naar het eten, zònder op dat moment honger te krijgen.

Bewuster

Op dagen dat ik minder vaak eet, geniet ik dubbel van m’n maaltijd. Maar er zijn ook andere redenen waarom ik tegenwoordig zo enorm van eten geniet.

Ik eet rustiger dan voorheen. Bewuster. Mindful en dankbaar voor wat er op m’n bord ligt. Als het even kan, zit ik buiten in de tuin te eten. Door suiker achterwege te laten, ben ik èchte smaken meer gaan waarderen. Ik ben niet meer bang voor vetten. Die eet ik zonder enig schuldgevoel. En met vetten kun je veel smaak toevoegen aan je eten.

Tikkie extra

Ik eet dus elke dag heel bewust en met heel veel smaak. Toch zijn er wel uitschieters. Dat je iets eet wat éxtra speciaal is. Ik heb dat vooral bij anders-dan-anders recepten. Die net dat tikje méér hebben. Deze
Koolhydraatarme en vegetarische champignonburgers zijn daar een voorbeeld van. Het recept komt van m’n moeder. En daar ben ik zó blij mee. Zowel met m’n moeder als met het recept. Even voor de duidelijkheid 😉 .

Bronnen

[1] Teveel zoetigheid tast smaakpapillen aan. Artikel op de website Scientias over een onderzoek dat aantoont dat je steeds meer suiker nodig hebt om iets als zoet te blijven ervaren.

[2] Smaakvoorkeuren aanleren is leeftijdsloos. Interview met dr.ir. Gertrude Zeinstra die begin 2010 is gepromoveerd op onderzoek naar hoe men de groenteconsumptie van kinderen kan bevorderen. Dit artikel is gepubliceerd op de website van het Kenniscentrum Voeding & Suiker.

[3] Zet eens vasten op je menu! Blog die ik schreef over de voordelen van vasten voor je gezondheid.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.