Borrelavondje… vette hap… bitterballen en frikadelletjes, dus?

Niet persé. Doe het eens anders en ga op de LCHF toer. De gezonde variant van de ‘vette hap’.  Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en er zijn genoeg mogelijkheden.

Vet gezonde tapas

Laatst kreeg ik een uitnodiging voor een LCHF tapas-avond. Ik was gelijk enthousiast! Een avondje gezellig kletsen. Allemaal kleine hapjes proeven.  Nieuwe ideeën opdoen. Wie wil dat nu niet?

Zoals te verwachten werd het een supergezellige avond. En lekker dat het was! Via deze blog wil ik jullie laten meegenieten en inspireren.

Iedereen had één of zelfs twee hapjes voorbereid. We hadden afgestemd wat we gingen maken, waardoor de gerechtjes heel verschillend waren. Eén voor één werden ze ter plekke afgewerkt en geserveerd.

Kaaskrullen en knapzakjes

We begonnen met een prachtig opgemaakte etalagère. Bovenop lagen krullen kaas, zelf gemaakt met een – je raadt het al – kaaskruller. Het deed me denken aan gekrulde sla-bladeren. Alleen het kleurtje klopte daar niet bij. Ze waren gemaakt van een speciale kaas, de Tête-de-Moine. Dit is een kaas van de volle zomermelk van koeien die in de Berner Jura in Zwitserland grazen. Geen wonder dat de kaas zo smaakvol en kruidig was!

Zoals te zien op de foto hadden we er erg veel zin in. De schaal was bijna leeg voordat we eraan dachten om een foto te maken. De foto zelf doet dus geen recht aan de prachtige compositie bij aanvang.

Verder lagen er op de etagère nog prachtige vleeswarenbuideltjes, gevuld met roomkaas. Het precieze recept volgt nog, maar dit recept van hambuideltjes lijkt er wel wat op. In het midden van de schaal zie je nog plakjes gedroogde worst met hazelnoot.  Die was ook heel verrassend van smaak.

Zalmrolletjes

Daarna genoten we van deze heerlijke zalmrolletjes, gevuld met plakken komkommer, kruidenroomkaas en pijnboompitjes en gemaakt door de ‘gastvrouw’ van de avond. (Kruiden)roomkaas is een dankbaar ingrediënt voor LCHF hapjes. Smeerbaar, aanpasbaar aan vele smaken, ideaal voor op te rollen gerechtjes en warm of koud te gebruiken. Voor een feestje maak ik naast traditionele wraps, vaak ook wat zalm- en vleeswarenrolletjes. Die vul ik dan met bijvoorbeeld (room)kaas, pesto, fijngehakte noten of pijnboompitten, paprika, rucola-sla, gedroogde tomaatjes, kiemgroenten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Witlof met vitello tonnato

Naast verschillende hobby-koks hebben we ook een beroepskok in ons midden. Zij heeft de gave om aan een recept haar geheel eigen draai te geven.  Deze heerlijke witlof-schuitjes, gevuld met vitello tonnato komen van haar creatieve geest en hand. Er zit echt van alles in, maar het recept had ze dus niet zo beschikbaar. Ze heeft beloofd dat ze het nog een keer opnieuw gaat construeren, in het echt of in haar hoofd en het dan voor ons op papier zet. Recept volgt dus nog.

Paprikasoepje

Een smaakvol paprikasoepje vormde de overgang naar een reeks warme hapjes. Zacht en romig en gegarneerd met crème fraiche en kruiden. Deze keer waren rode paprika’s gebruikt, maar je kunt natuurlijk elke kleur gebruiken die je wilt.

Gevulde champignons

Hierna kwam een schaal overheerlijke champignons op tafel, gevuld met kruidenroomkaas en geraspte kaas. Laat ze eerst wel even afkoelen. Eenmaal op tafel is het namelijk erg moeilijk om er vanaf te blijven! Bij de maakster van dit recept komen ze dan ook bij elk feestje op tafel. Je raadt het al: recept volgt. Ik kon daar niet op wachten en heb laatst zelf al een schaal  gevulde champignons gemaakt.

Pesto-gehaktballetjes

Na deze twee warme hapjes waren mijn pesto-gehaktballetjes aan de beurt, gevuld met buffelmozzarella en geserveerd op een bedje van brocolli-kiemen.

Verder had ik mayonaise en pesto gemengd tot een romige pesto-mayonaise.  De gehaktballetjes kunnen warm of koud geserveerd worden. We aten ze  die avond koud. De mozzarella was helaas niet zo goed te proeven. Ik zou ze daarom een volgende keer warm eten en/of een wat pittigere kaas gebruiken. Feta bijvoorbeeld.

Zooitje gevulde eieren

Het volgende gerechtje was lekker door elkaar gehusseld tijdens het vervoer. We hebben ze daarom “lekker zooitje” gevulde eieren gedoopt. Ze waren er niet minder lekker door. Gevulde eieren doen het eigenlijk altijd goed als borrel-hapje en je kunt ook eindeloos variëren met de vulling. Voor deze vulling was de eidooier gemengd met Zaanse mayonaise en Tip Top Aroma kruiden.

Gamba’s met Pernodsaus

De foto hiernaast is niet heel duidelijk, maar het zijn gamba’s bedolven onder Pernodsaus. Hiermee maakte de heer in het gezelschap zich buitengewoon populair. Hij had ons al eens verteld dat dit één van zijn favoriete low carb gerechtjes was. Over de sublimiteit van dit gerecht had hij niets teveel gezegd.

Na al deze hartige gerechten was het tijd voor koffie en thee met bijbehorende zoete afsluiters.

Crème brullee

Deze crème brullee deed absoluut niet onder voor z’n niet-koolhydraatarme ‘broertje’. De vulling was vol en romig en de bovenlaag super-krokant. Deze laag was gemaakt van Xylitol. Dit is een zoetstof gewonnen uit berkenbomen. Het is één van de paar zoetstoffen die ‘toegestaan’ worden in de LCHF bakwereld, omdat deze een veel lagere glycemische index heeft dan suiker.

Het gebruik van deze ‘LCHF’ zoetstoffen is overigens niet onomstreden. Zelf laat ik de zoetstof meestal achterwege, omdat ik niet denk dat het  bijdraagt aan m’n gezondheid. Soms gebruik ik de verse of gedroogde blaadjes van de Stevia plant of pure steviapoeder. Stevia heeft echter niet de structuur en bakeigenschappen van suiker en je zou er dus ook geen crème brullee laag mee kunnen maken.

Amandelcakjes met mascarpone en frambozen

Hierna was het tijd voor een zoet cakeje, gemaakt van amandelmeel en gevuld met mascarpone en fijngeprakte frambozen. Op die manier had het wel wat weg van een scone. Lekker toch?! Hetzelfde recept kun je zonder zoetstof ook gebruiken om broodjes te maken. Zie het geschreven receptje hieronder.

Bonbons

We sloten de avond af met deze prachtige en heerlijke bonbons. Plaatjes om te zien. De ene was gebaseerd op cacao en de ander op nootjes. Van degene met nootjes heb ik inmiddels het recept. Een waardige afsluiter van een geweldige avond!

Met zoveel lekkere hapjes en zoveel gezelligheid was er inmiddels bijna ongemerkt 5 (!) uur voorbij gevlogen. Tijd om naar huis te gaan, dus. Maar dit gaan we vaker doen. Daar waren we het over eens. We hebben nog volop inspiratie!

Proost! Op de volgende avond vol gezelligheid en lekkere hapjes.

Print Friendly, PDF & Email

6 REACTIES

  1. Hoi Cora wat heb ik weet genoten van je blog.
    Erg mooi om te lezen hoe mooi je onze avond omschreven hebt.
    Voor herhaling vatbaar inderdaad.
    En wat een heerlijk recept heb je er opgezet.
    Ga ik zeker maken.
    Vroeger maakte ik colakip, ik weet niet of je het kent.
    En zoals je het omschrijft heeft het er wel van weg..
    Kwa smaak denk ik.

    • Dank je wel, Marie-José! Cola-kip heeft lang op m’n lijstje gestaan van dingen die ik eens wilde proberen. Leek me heel lekker. Uiteindelijk nooit gedaan. Maar ik denk zeker dat jullie duur lekker vinden. Ik hoor het wel een keer.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.