Gisteren heb ik gezellig met m’n dochter in de keuken gestaan. Terwijl zij bezig was met andere dingen, heb ik m’n voorraad crackers aangevuld. Ondertussen kon ik haar even helpen als dat nodig was.

Groenten in de cracker

Laatst had ik al eens geëxperimenteerd met deze crackers met ui en paprika, maar nu kwam ik op het plan om echte groentencrackers te maken. Wel nog met zaden en pitten erbij, maar met meer en ook meer verschillende groenten erin.

Uien, knoflook, wortel en zoete aardappel

Toen ik de uien, knoflook en wortel  had klaarliggen, vertelde m’n man dat hij de dag ervoor zoete aardappel had gekocht. Wat overigens geen aardappel, maar een groente is. Die heb ik dus maar meteen meegenomen in m’n nieuwe experiment. En ik moet zeggen, dat was een gouden greep. Voor ons althans. M’n dochter vond ze gewoon té lekker, zelfs.

Voor wie zich nu afvraagt waarom ik in hemelsnaam zoete aardappel gebruik in een koolhydraatarm recept (ja dat is het nog steeds), lees dan eens Knolgoed?. Die heb ik nog geschreven omdat er vragen waren over die zoete aardappel. Ik heb daarin uitgelegd waarom, wanneer en hoe je deze kunt laten passen binnen een koolhydraatarme leefstijl.

Lunch of snack?

Door de groenten en alle lekkere kruiden zat het resultaat een beetje tussen een snack en een cracker in. Misschien ook wel logisch. Een zoete aardappel of wortel kun je in de oven tenslotte ook transformeren tot heerlijke groentenchips. En geroosterde groenten zijn ook al zo lekker. In combinatie met de zaden en pitten werd het een heerlijke broodvervanger. Ik deed er zelf alleen wat roomboter of kokosvet op. Op die manier blijf je alle smaken goed proeven. En meer hebben ze ook niet nodig.

Gelijke delen groenten en zaden-pitten

Voor deze crackers gebruikte ik in totaal ongeveer 700 g groenten en een gelijke hoeveelheid zaden en pitten. Behalve de genoemde groenten kun je ook denken aan knolselderij, pastinaak, wortelpeterselie of rode biet. En natuurlijk kun je net zo goed variëren met de zaden en pitten.

Krokant en bros

Naast wat eieren en olie heb ik geen extra water toegevoegd, omdat er al wat vocht van de groenten komt. Het resultaat was heerlijk krokant, maar wel bros. Je moet ze wel een beetje voorzichtig behandelen dus.

Snijd ze wel fijn

De stukjes groenten moet je denk ik niet te groot maken, anders zullen ze niet op tijd knapperig worden. Je wilt tenslotte ook niet dat je zaden en pitten verbranden. De knoflook hakte ik fijn en de paprika sneed ik met het hakmes in kleine blokjes. De uien, wortel en zoete aardappel sneed ik met een rasp in fijne julliene reepjes. Diezelfde rasp gebruik ik anders bijvoorbeeld om wortel fijn te raspen voor een salade.

Varieer met kruiden

Qua kruiden kun je echt helemaal los gaan. Ik vind het lekker om flink wat kruiden te gebruiken, zodat de crackers echte smaakbommetjes worden. Door hiermee te variëren kun je ook steeds weer andere crackers maken.

Dat doe ik met m’n ‘gewone’ zadencrackers ook. Meestal bak ik meerdere bakplaten in één keer en dan varieer ik door op het eind nog kruiden over het uitgesmeerde maar nog niet gebakken deeg te strooien.  Ik gebruik dan verschillende kruiden per bakplaat. Op deze manier hebben we altijd keus en we worden ze ook nooit beu. Zorg ook dat je voldoende zout toevoegt. Niet alleen lekker en gezond, maar door de groenten zou je cracker anders wat flauw worden waarschijnlijk.

Niet moeilijk

Verder is het eigenlijk heel simpel. Meng de groenten. Meng de zaden en pitten met de psylliumvezels, het zout en de kruiden. Klop de eieren los met de olie en meng alles onder elkaar. Uitsmeren op bakpapier of een bakvel.

Toppings erop, bakken en klaar!

Het recept van deze heerlijke groentencrackers is verplaatst naar ‘Groenten-zaden-pittencrackers‘.

Noten in de cracker

Behalve groenten in de crackers is het ook lekker om eens noten door je zaden- en pittenmengsel te doen. Het geeft meer bite en weer een andere smaak. Je kunt uiteraard ook variëren met de noten die je gebruikt. Gemengde noten vind ik erg lekker.

Om de verschillende noten te blijven proeven is het zaak om de noten niet helemaal fijn te malen. Hou wel in de gaten dat de stukjes niet al te groot mogen zijn, omdat je de crackers anders niet dun kunt uitrollen.

Het recept voor heerlijke noten- en zadencrackers is verplaatst naar ‘Noten- en zadencrackers‘.

Nog meer crackers?

Voor nog meer inspiratie kun je ook kijken op m’n eerdere blog: Zaden- en pittencrackers.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Heb je wel eens gedacht aan een droogoven. Daar maak ik crackers in. Kost veel minder energie en gaat prima

    • Hoi Marieke, nee, eigenlijk nog niet. Ik zal er eens induiken om te zien wat de afmetingen en zo zijn. Bedankt voor je tip!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.