Wanneer ik het bakje opendoe waarin ik deze crackers bewaar, komt me een heerlijk kruidige geur tegemoet. En ze smaken ook nog eens heel erg lekker!

Meestal worden koolhydraatarme crackers gemaakt van zaden en/of pitten. In deze crackers zitten ook gemalen noten. Noten bevatten meer koolhydraten dan zaden of pitten. Het is dus niet handig om er heel veel van te eten. Maar af en toe eentje kan prima. Ook als je nog moet afvallen. Kijk maar eens op de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Noten staan op de oranje lijst A.

Door de noten zijn ze wel heel anders van smaak dan een zadencracker. Daarom vind ik het heerlijk om zaden- en notencrackers af te wisselen. Daarbij zijn de notencrackers wel mijn favoriet. Ze bevatten veel gezonde vetten van kokosolie, noten, zaden en pitten en eieren. Door het kokosvet zijn ze heel stevig.

Hou jij nou zelf niet van kruiden in je cracker? Een ander recept voor notencrackers vind je hier: notencrackers.

Kruidige Notencrackers

  • — voor 2 bakplaten —
  • 150 g gemengde ongebrande noten
  • 150 g ongepelde ongebrande amandelen
  • 40 g kokosmeel
  • 50 g pompoenpitten
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g sesamzaad
  • 50 g lijnzaad
  • 50 g chiazaad
  • 2 1/2 tl Keltische zeezout
  • 3 tl knoflookpoeder
  • 2 tl kerrie
  • 1 tl sumac
  • 2 tl mosterdzaadpoeder
  • 4 eieren
  • 50 g kokosolie
  • Eventueel: 1 extra ei
  • extra zaden en/of pitten

Kruidige Notencrackers:

  • Maal de gemengde noten en de amandelen.
  • Meng de gemalen noten met de kokosmeel, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad en chiazaad.
  • Meng het Keltische zeezout, knoflookpoeder, kerrie, sumac en gemalen mosterdzaad eerst goed door elkaar. Meng het dan onder het notenmengsel.
  • Kluts de eieren. Smelt het kokosvet en meng het met de eieren. Giet het ei-kokosvet mengsel bij het noten-zaden-kruidenmengsel en roer goed door. Laat eventueel een tijdje staan, zodat het goed kan binden.
  • Rol het mengsel dan tussen 2 bakvellen dun uit. Verwijder het bovenste bakvel.
  • Smeer de crackers eventueel in met extra losgeklopt ei. Dit geeft de crackers ook extra stevigheid. Bestrooi ze eventueel met extra zaden en/of pitten naar wens.
  • Maak met een bot mes snijvlakken in het uitgerolde deeg. Dit maakt het straks makkelijker om de crackers in stukken te breken.
  • Bak de crackers eerst 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden Celcius.
  • Zet de oven daarna op 125 graden Celcius en laat de crackers nog ongeveer 20 minuten bakken of totdat ze knapperig zijn. Hou ze wel in de gaten, zodat ze niet te donker worden. Draai ze eventueel een keer ondersteboven, zodat ook de andere kant krokant kan worden.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: ik haal ze uit de oven als ik ze niet meer kan induwen met mijn vingernagel.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.