Zo noemde Maaike ze. Ze waren inderdaad héérlijk. Maar het zijn geen pure kipgehaktballetjes. Er zitten namelijk ook spekjes door.

Kipgehakt kun je zelf maken. Dat leek me leuk om eens te proberen. Veel mensen maken het dan van kipfilet. Bang gemaakt voor de vetten, eindig je dan waarschijnlijk met gortdroge kipgehaktballetjes.

Lekker vet

Het kan ook anders. Met kipdijfilet bijvoorbeeld. Daar zit nog steeds maar rond de 8 procent vet in, terwijl het vetgehalt in kipgehakt rond de 12 procent zit. Daarom mengde ik het kippenvlees met ongebakken spekreepjes. Een soort half-om-half gehakt, dus. En daarmee werden ze lekker vet.

Met de gebruikte hoeveelheid kip met een vetpercentage van 8% en spek met een vetpercentage van ongeveer 30% vet, kwam ik uit op gehakt met een vetpercentage van 14%. Iets meer dan gewoon kipgehakt dus. Niet verkeerd, toch?!

Lekker kruidig

En ze waren niet alleen lekker vet, maar ook vet lekker! Om ze lekker kruidig op smaak te bergen gebruikte ik niet alleen kruiden en zout, maar ook knoflook, gember en harissa.

Zelf maakte ik met deze kruidige balletjes een overheerlijke schotel met bloemkool, prei en pindasaus. Recept volgt!

Hemelse kipgehaktballetjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook

  • stukje verse gember (circa 1 el geraspt; of uit vriezer)

  • 1 grote, of 2 kleine uien

  • 275 g prei(groen)

  • circa 750 g kipdijfilet

  • 300 g spekreepjes; ongebakken

  • 1 tl harissa

  • 2 tl elk van ketoembar (gemalen korianderzaad) en kurkuma

  • 1 tl elk van sereh (gedroogd citroengras) en djintan (gemalen komijnzaad)

  • 2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • kokosvet, om te bakken

Stappen

  • Maak de knoflook, gember, ui en prei schoon. Zelf gebruikte ik hiervoor enkel het groen van de prei. Hak of snijd het grof en hak het daarna fijn in de keukenmachine. Doe het tijdelijk in een schaal.
  • Meng de kipdijfilet met de spekreepjes, de harissa, alle gedroogde kruiden en het zeezout.
  • Maal dan het vlees-kruidenmengsel in je keukenmachine. Let hierbij op de maximale hoeveelheid vlees die je keukenmachine aankan. Ik moest het in 4 keer doen.
  • Meng de groenten met het vleesmengsel.

    Tip: Je kunt ook de fijngehakte groenten weer samen met het vlees malen. Op die manier wordt het vlees meteen goed gemengd met de groenten.
  • Maak eerst een proefballetje. Bak deze gaar en proef of het gehakt goed op smaak is. Voeg anders extra kruiden en/of zout naar smaak toe en herhaal deze stap. Vorm daarna balletjes ter grootte van een grote knikker.
  • Smelt wat kokosvet in de pan en bak hierin de kipgehaktballetjes mooi goudbruin en gaar.

    Doe dat eventueel ook in porties, zodat alle balletjes de kans hebben om goed gaar te worden en een mooi korstje te krijgen. Smakelijk!

Notities

  • Tip: waag jij je (nog) niet aan zelf kipgehakt maken? Vervang dan de kipdijfilet en spekreepjes door ongeveer 1 kg ongekruid kipgehakt.
  • Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Geschikt voor alle vier de fases van deze vet gezonde leefstijl dus. Meer hierover lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email