Deze curryschotel stond nog in mijn lijst van achterstallige recepten en andere blogs. Soms komt het er gewoon niet van om alles te ‘posten’.

Het is daarom alweer een tijd geleden dat we deze schotel aten. In de tijd van de spruitjes was dat. Met daarbij o.a. bloemkool en prei. Door deze groenten, die wij toch als oer-Hollands beschouwen, vormt deze schotel een mooi samenkomen van verschillende (kook)werelden. En ik moet zeggen, ‘onze’ groenten doen het goed in een curry! Weer eens wat anders. En vervang de spruitjes gerust door sperzieboontjes of witte kool.

Kan ook prima vegetarisch

Wij aten de curry deze keer met een gebakken worst. Let zoals altijd wel op bij zo’n bewerkte worst. Er worden vaak allerlei ongewenste toevoegingen zoals suikers (in allerlei bewoordingen), zoetstoffen, gluten en/of E-nummers in gestopt. Er zit wel veel verschil in, dus het loont om niet alleen naar de koolhydraten, maar zeker ook de ingrediënten te kijken.

Overigens zijn curry’s ook prima te eten als vegetarische schotel. Voor als je (eens een dagje) geen vlees wilt. Eet er dan bijvoorbeeld gekookte eieren bij.

Aanpassingen in fase 3 – vet verbranden

Kokosmelk staat op de oranje lijst A van de vet gezonde koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie (RMR). Deze methode en de voedingslijsten staan ook in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Op die lijst staan producten die heel gezond zijn, maar waar je wel mee op moet letten als je wilt afvallen. Ofwel, als je bezig bent je eigen lichaamsvet te verbranden. Dit is fase 3 van de RMR. Lees zelf hoe je daar in die fase mee om kan gaan.

Je kunt in die fase eventueel wat minder van de kokosroom op je eigen bord scheppen en wat meer op die van je tafelgenoten. Of vervang de kokosroom door bottenbouillon. Strooi dan wat geraspte kokos over je schotel of eet er stukjes verse kokos bij.

Als je een wat dikkere saus wilt kunt je die binden met konjacpoeder.

Ingrediënten

  • Voor de curryschotel:

  • 1 teen knoflook

  • 1 ui

  • 250 g spruitjes

  • 1/2 bloemkool

  • 1 stronkje broccoli

  • 1 prei

  • 1/2 liter (botten)bouillon of vervang door water met Keltisch zeezout

  • kokosvet

  • 1 1/2 – 2 el gele currypasta , of naar smaak (of vervang door je eigen favoriete currykruiden of currypasta – let dan wel goed op de ingrediënten – )

  • 1/4 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 200 ml kokosroom

  • optioneel: verse peper, Himalayazout, nootmuskaat en kerriepoeder

  • Om erbij te serveren:

  • gekookte eieren, en/of

  • verse worst

Stappen

  • Voor de curryschotel: Maak knoflook, ui, spruitjes, broccoli en prei schoon.
  • Hak de knoflook fijn. Snijd de ui in stukjes en kerf eventueel een kruisje onderin de spruitjes (zodat ze sneller gaar worden). Verdeel de bloemkool en broccoli in roosjes en snijd de stronken in stukjes. Snijd de prei in ringen. Hou het preigroen apart.
  • Verhit de bottenbouillon. Stoom of kook de spruitjes in het kokende water. Haal ze uit de pan als ze nog niet helemaal beetgaar zijn want ze garen na in de curry. Doe hetzelfde met de bloemkool en de broccoli. Bewaar het kookvocht om als bouillon te drinken of om een soepje van te maken.
  • Fruit de ui met de knoflook in het kokosvet in een grote pan of wok. Doe er dan eerst het wit van de prei bij daarna de gele curry.
  • Doe er de goed uitgelekte gestoomde of gekookte groenten bij en roer goed door elkaar. Voeg het zeezout toe.
  • Doe de kokosroom erdoor en warm goed door. Breng op smaak met extra gele curry en/of verse peper en zout, nootmuskaat en kerriepoeder.
  • Serveer met de gekookte eieren of gebakken verse worst.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.