Wat een weertje afgelopen dagen. Heerlijk om volop in eigen land van de zon te kunnen genieten. Een tijd voor BBQ en/of salades. Oók voor huzarensalade dus. Ofwel voor koude schotel, zoals we dat hier noemen.

Het is afhankelijk van de fase van koolhydraatarm eten waarin je zelf zit, welke ingrediënten daarvoor geschikt zijn. Daarom maakte ik drie verschillende recepten. Aan jou om te kiezen wat bij jou past op dit moment. Meer hierover lees je in de blog ‘Mogen er aardappel en erwtjes in de huzarensalade?‘.

Kies je dit jaar voor een minder traditionele schotel met bloemkool als basis? Bijvoorbeeld omdat je nog wilt afvallen? Bedenk dan dat ook aan (moeten) afvallen ooit een eind komt. Dus wellicht ziet de wereld er volgend jaar weer heel anders uit voor jou. En kies je dan voor één van de andere recepten.

De basis van de koude schotel maakte ik van: (1) Bloemkool en gerookte kip, (2) Knolselderij en rundsvlees en (3) (Zoete) aardappel en spekjes.

Die combineerde ik met verschillende geblancheerde en rauwe groenten. Kies wat je lekker vindt of wat bij je ‘koolhydraatarme doelen’ past.

Omdat zoetzure uitjes en augurken altijd suiker en/of zoetstoffen bevatten, verving ik de zoetzure uitjes door een combinatie van witte en rode ui en de zoetzure augurken door zure augurken. Net zo lekker, echt waar! In alle gevallen voegen de groenten voldoende zoete smaak toe aan de salade, waardoor je toch dit zoetzure effect krijgt.

Als basis voor de saus gebruikte ik zelfgemaakte mayonaise. Daar doorheen mengde ik crème fraiche. Eventueel kun je de crème fraiche vervangen door mascarpone of Griekse yoghurt. Voor een zuivelvrije variant gebruik je gewoon meer mayonaise.

Op deze foto zie je de bloemkoolsalade rechtsonder, de knolselderijsalade linksonder en de zoete aardappelsalade bovenin.

Recept 1: Koude schotel met bloemkool en gerookte kip

Dit recept past bij alle fasen van de Real Meal Revolutie. De appel is optioneel en voeg je alleen toe als je niet (meer) wilt afvallen.

  • 2 gerookte kipfilets
  • 700 g bloemkool
  • 200 g snijbonen
  • 200 g wortel
  • 1/2 witte en 1/2 rode ui
  • 1 paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 200 g zure augurken
  • optioneel: 1 kleine groene appel
  • 150 ml zelfgemaakte mayonaise, of naar smaak
  • 125 ml creme fraiche of mascarpone
  • lekker veel verse kruiden, fijngehakt (peterselie, bieslook, dille)
  • verse peper, zout en Himalayazout

Voor garnering, maak eigen keuze uit bijv.

tomaat, komkommer, avocado, sla, gekookte eieren, gevulde eieren, eiersalade, paprika, zure augurken, gare asperges (in ham gerold), (gerookte) vis

Snij de gerookte kip in blokjes. Maak de groenten schoon.

Verdeel de bloemkool in roosjes en snij de snijbonen en wortel in stukjes / blokjes. Blancheer achtereenvolgens de bloemkoolroosjes, de snijbonen en de wortel in water met Keltisch zeezout tot deze beetjaar zijn. Laat alle groenten goed uitlekken. Bewaar het kookvocht eventueel als basis voor een groentensoep.

Snij de uien, paprika, bleekselderij , augurken en (optioneel) de appel in kleine blokjes. Meng de gerookte kip, de geblancheerde groenten, de rauwe groenten, de augurken en de appel. Meng er de mayonaise, de creme fraiche en de fijngehakte verse kruiden door. Breng op smaak met peper, zeezout en (kip)kruiden.

Leg wat sla op elk bord, schep daar de koude schotel op en garneer naar eigen voorkeur.

Recept 2: Koude schotel met knolselderij en rundsvlees

Dit recept past bij alle fasen van de Real Meal Revolutie. De appel is optioneel en voeg je alleen toe als je niet (meer) wilt afvallen. De erwtjes kun je dan vervangen door snijbonen of broccoli.

  • kokosvet, om het vlees in te braden
  • circa 600 g soepvlees (ik gebruikte rundersucadelappen, in kleine blokjes)
  • kruiden voor het vlees, bijv: verse peper, Keltisch zeezout, gerookt paprikapoeder, hacheekruiden, laurierblaadjes
  • lauw water
  • 1 tl appelciderazijn
  • 700 g knolselderij
  • 200 g snijbonen, broccoli of erwtjes
  • 200 g wortel
  • 1/2 witte en 1/2 rode ui
  • 1 paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 200 g zure augurken
  • optioneel: 1 kleine groene appel
  • 150 ml zelfgemaakte mayonaise
  • 125 ml creme fraiche of mascarpone
  • lekker veel verse kruiden, fijngehakt (peterselie, bieslook, dille)
  • verse peper en Himalayazout

Voor garnering, maak eigen keuze uit:

  • tomaat, komkommer, avocado, sla, gekookte eieren, gevulde eieren, eiersalade, paprika, zure augurken, gare asperges (in ham gerold), (gerookte) vis

Verhit wat kokosolie in een braadpan. Voeg het soepvlees en kruiden naar smaak toe. Braad het soepvlees bruin. Voeg dan lauw water toe tot het vlees net onder staat. Doe de appelciderazijn erbij.

Laat het soepvlees al sudderend gaar worden. Dit kan ook in een hooikist of oude slaapzak waarin de pan lang op temperatuur blijft. Eventueel het soepvlees tussendoor nog een keer terug opwarmen. Haal dan het gare soepvlees uit de pan. Gebruik de bouillon voor bijvoorbeeld een soep of saus of vries ‘m in voor later gebruik.

Maak ondertussen de groenten schoon.

Snij de knolselderij, snijbonen/broccoli en wortel in stukjes of blokjes. Blancheer achtereenvolgens de bloemkoolroosjes, de snijbonen/broccoli/erwtjes en de wortel in water met Keltisch zeezout tot deze beetjaar zijn. Laat alle groenten goed uitlekken. Bewaar het kookvocht eventueel als basis voor een groentensoep.

Snij de uien, paprika, bleekselderij , augurken en (optioneel) de appel in kleine blokjes. Meng de blokjes rundvlees, de geblancheerde groenten, de rauwe groenten, de augurken en de appel. Meng er de mayonaise, de creme fraiche en de fijngehakte verse kruiden door. Breng op smaak met peper, zeezout en (kip)kruiden.

Leg wat sla op elk bord, schep daar de koude schotel op en garneer naar eigen voorkeur.

Recept 3: Koude schotel met (zoete) aardappel en uitgebakken spekjes

Dit recept is niet zo geschikt als je nog wilt afvallen, omdat zowel zoete als gewone aardappelen op de oranje lijsten van de Real Meal Revolutie staan. Kies dan liever voor recept 1 of 2.

  • 300 g spekjes
  • 700 g (zoete) aardappel (bij voorkeur 1 dag van te voren gekookt en afgekoeld in de koelkasts, om volop te profiteren van het resistente zetmeel)
  • 200 g snijbonen en/of erwtjes en/ of bloemkool
  • 200 g wortel
  • 1/2 witte en 1/2 rode ui
  • 1 paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 200 g zure augurken
  • optioneel: 1 kleine groene appel
  • 150 ml zelfgemaakte mayonaise
  • 125 ml creme fraiche of mascarpone
  • lekker veel verse kruiden, fijngehakt (peterselie, bieslook, dille)
  • verse peper en Himalayazout

Voor garnering, maak eigen keuze uit:

  • tomaat, komkommer, avocado, sla, gekookte eieren, gevulde eieren, eiersalade, paprika, zure augurken, gare asperges (in ham gerold), (gerookte) vis

Bak de spekjes uit. Haal ze uit de pan en bewaar het spekvet om een andere keer in te bakken.

Maak ondertussen de groenten schoon.

Snij de (zoete aardappel), snijbonen en wortel in stukjes. Verdeel de bloemkool in roosjes. Blancheer achtereenvolgens de zoete aardappel, snijbonen of erwtjes, wortel en bloemkoolroosjes in water met Keltisch zeezout tot deze beetjaar zijn. Laat alle groenten goed uitlekken. Bewaar het kookvocht eventueel als basis voor een groentensoep.

Snij de uien, paprika, bleekselderij , augurken en (optioneel) de appel in kleine blokjes. Meng de geblancheerde groenten, de rauwe groenten, de augurken en de appel. Meng er de mayonaise, de creme fraiche en de fijngehakte verse kruiden door. Breng op smaak met peper, zeezout en (kip)kruiden. Serveer met de spekjes.

Leg wat sla op elk bord, schep daar de koude schotel op en garneer naar eigen voorkeur.

Het recept om te printen vind je hier: Koude schotel of huzarensalade

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

    • Dank je wel, Marie-José. Het was ook echt lekker. Het doet helemaal niet onder voor de gewone koude schotel.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.