In het weekend heb ik weer zaden- en pittencrackers gebakken. Ze waren namelijk helemaal op. Dat komt niet vaak voor. Ik vind het gezellig om ze te bakken en handig om op voorraad te hebben. Ik bakte de noten- en zadencrackers waarvan ik het recept eerder gedeeld heb. Ik maakte ook een nieuwe zuivelvrije en notenvrije variant met Italiaanse kruiden.

Ze zijn heel goed gelukt. Ze zijn stevig en voedzaam en hebben een lekkere smaak door de Italiaanse kruiden. Ze hebben eigenlijk niets extra’s nodig. Maar een lekkere lik roomboter is er wel lekker op!

Real Meal Revolutie

Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Deze crackers kun je dus als onderdeel van je maaltijd eten in elke fase van deze gezonde koolhydraatarme en vetrijke methode.

Italiaanse zaden- en pittencrackers

voor 1 bakplaat

Zaden / pitten om te malen:

  • 40 gram zonnebloempitten
  • 120 g lijnzaad; blond en/of bruin (of vervang door 120 g extra zonnebloempitten)

Rest van de droge ingrediënten:

  • 25 gram sesamzaad
  • 25 gram chiazaad
  • 25 gram pompoenpitten
  • 2 tl elk van gedroogde basilicum en oragano
  • 1 tl elk van gerookt paprikapoeder en knoflookpoeder
  • 1/2 tl gedroogde rozemarijn, kleingehakt
  • 1 tl Keltisch zeezout

Natte ingrediënten:

  • 2 tl milde olijfolie
  • 3 eieren

Om te bestrooien:

  • zonnebloempitten, of
  • pompoenpitten, of
  • Parmezaanse kaas (dan niet zuivelvrij)

Maal het lijnzaad met de zonnebloempitten. Meng dit met de rest van de droge  ingrediënten.

Klop de eieren samen met de olie in een apart kommetje. Meng het nu door de droge ingrediënten. Voeg eventueel wat water toe als het mengsel niet voldoende samenplakt.

Rol het mengsel tussen twee bakvellen uit tot een dunne laag. Verwijder het bovenste bakvel. Strooi zonnebloempitten, pompoenpitten of geraspte Parmezaanse kaas over het deeg. Leg het bakvel even terug en rol er nog eens met de deegroller overheen, zodat de zaden goed blijven zitten bij het bakken.

Maak snijlijnen, zodat je ze later makkelijk kunt breken. Gebruik hier bijvoorbeeld een bot  mes voor, maar let op dat je je bakvel niet beschadigt!

Bak ±30 minuten op 160C op hete lucht stand. Zet daarna de temperatuur terug naar 140C en bak ze nog ±10-15 minuten of tot ze knapperig zijn. Draai de crackers tussendoor eventueel een keer om en haal degene die knapperig zijn alvast uit de oven. Hou ze in de gaten, zodat ze niet verbranden!

Tip: haal de crackers uit de oven wanneer je ze niet meer kunt induwen met je nagel.

[3]

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ? .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Italiaanse zaden- en pittencrackers Recept wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.