Toen Maaike en ik een keer samen gingen koken, wilde ze deze kaasbakjes maken. Ze had ze op een filmpje op haar telefoon voorbij zien komen en er spontaan zin in gekregen. Ze zien er natuurlijk ook superlekker uit.

Alternatief voor een tortilla of tacoschelp

Zo’n bakje is eigenlijk niet meer dan een gebakken kaaskoek die je vormt voordat ze helemaal krokant zijn. Ze smaken heerlijk bij Mexicaanse groenten en je kunt zo’n bakje daarom gebruiken als alternatief voor een tortilla of tacoschelp. Dat is weer eens wat anders dan geraspte kaas erbij.

Niet omdat het moet

Maaike is wel van de lekkere hapjes. Lekkere dingen voor bij de soep of bij de maaltijd. Daarom maakte ze ook gevulde snackpaprikaatjes en guacemole. En ik moet zeggen; dat werd zeer gewaardeerd.

Kaasbakjes met Mexicaanse groenten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 4 kaasbakjes:
  • 175 g kaas, naar keuze (jonge, jong-belegen, Parmezaanse, …)

  • Mexicaanse groentenroerbak:
  • zie recept Mexicaanse schotel voor de groenten, de kruiden en de saus

  • Lekker voor erbij; gevulde snackpaprika
  • 4 snackpaprika’s

  • 60 g roomkaas

  • Himalayazout en verse peper

  • verse kruiden, fijngehakt

  • Lekker voor erbij:
  • guacemole

Stappen

  • Voor de kaasbakjes:
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Rasp de kaas. Strooi de kaas in porties op een met een bakvel belegde bakplaat. Je kunt dit doen in mooie cirkels of gewoon in rechthoekige vorm, zodat er meer op het vel passen.
  • Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en draai na circa 8 minuten de plakjes om.
  • Laat de kaas in nog circa 5-7 staan. Ze moeten mooi goudbruin zijn maar nog niet hard, want dan kun je ze niet meer vormen.
  • Zet 4 kommetjes klaar en pak een servet of wat dubbelgevouwen keukenpapier. Werk hierna zo snel mogelijk, want de kaasplakken worden uit de oven snel hard.
  • Leg steeds een kaasplak op een van de kommetjes en leg het servet er bovenop. Plooi voorzichtig de kaas over het kommetje. Herhaal dit tot alle kaasbakjes gevormd zijn. Laat ze nu afkoelen.
  • Voor de Mexicaanse groentenroerbak:
  • Volg stap 1 t/m 6 van het recept Mexicaanse schotel om een Mexicaanse groentenroerbak te maken.
  • Voor de guacemole:
  • Volg het recept van de guacemole.
  • Voor de gevulde snackpaprika’s:
  • Maak de paprika’s schoon en halveer ze. Hak de verse kruiden fijn.
  • Meng de roomkaas met het Himalayazout, de peper en de verse kruiden.
  • Serveren:
  • Schep wat groentenroerbak in elk kaasbakje en leg op een bord. Serveer elk bord met wat guacemole en twee halve gevulde snackpaprika’s.

Notities

  • De kaasbakjes worden met een natte vulling wel wat zachter. Je kunt er ook voor kiezen om er een salade in te serveren, zodat ze krokant blijven. Of doe eerst wat stevige slabladeren, zoals Romainesla, in het bakje en daarop de groenten.
  • Op dezelfde manier kun je kaascrackers maken.
  • RMR2.0: Kaasbakjes: Harde kaas staat op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Guacamole: alle ingrediënten staan op de groene lijst. Mexicaanse groenten: Kidneybonen staan op de oranje lijst B en zijn daarom niet geschikt voor fase 3. Wortels staan op de oranje lijst A. Gebruik hiervan is zeer beperkt tijdens fase 3. Gevulde snackpaprika’s: roomkaas staat ook op de oranje lijst A.
  • RMR2.0 fasen: De kaasbakjes en guacamole passen bij fasen 1, 2, 3 en 4. De Mexicaanse groentenroerbak past bij fase 1, fase 2, fase 3 (zie aanpassing hieronder) en fase 4. De gevulde snackpaprika’s passen bij fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In het recept van de gevulde paprika’s zit 60 g roomkaas (= circa 60 ml). Dat is 15 ml per snackpaprika.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang in de groentenroerbak de kidneybonen en wortel door bleekselderij en (kastanje)champignons.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.