Op het moment dat ik aan deze blog begin, zitten wij midden in onze vakantie. Alhoewel, midden in… was dat maar waar. We zijn ruim over de helft en hebben nog maar een paar dagen te gaan in het mooie Kötschach-Mauthen in Oostenrijk. De foto hierboven heb ik gemaakt tijdens onze wandeling door de Garnitzenklamm [1]. Deze tocht is een aanrader als je van avontuurlijk wandelen houdt. Zo ontzettend mooi! De meeste mensen lopen niet alle delen van de kloof. Wil je dat wel, ga dan op tijd op pad! Wij hebben gewandeld van 9 uur ‘s ochtends tot half 5 ‘s middags, inclusief een lunchpauze. Ook hebben we onderweg gezwommen in het IJSkoude water en daarna in de zon gezeten. Onze dochter van 10 heeft ‘m ook tot het eind mee gewandeld.

Vorige week hebben we in Italië doorgebracht, op zo’n 2 uur rijden van de grens met Oostenrijk. Na een regenachtige start daar, toen ik ‘s morgens tijdens het hardlopen compleet overvallen werd door een enorme hoosbui, hebben we overdag prachtig weer gehad. Daar lijkt nu een eind aan te zijn gekomen, dus een mooi moment om even te bloggen.

Vakantie en koolhydraatarm eten

Hoe doe je dat nu, als je eenmaal ‘keto/LCHF gegaan bent’ en je op vakantie gaat? Het antwoord is uiteraard: precies zoals je dat zelf wilt. Zoals met alles, maak jij de keuze.  Maar het kan nooit kwaad om er van te voren eens over na te denken.

Wat je kiest kan afhankelijk zijn van je kijk op het leven en op vakanties, van het type vakantie wat je gekozen hebt en van je keto-doelen. Je kunt het even helemaal loslaten, je kunt strict keto blijven eten of iets daartussen in. Wat je ook kiest: geniet en ontspan! Het is tenslotte vakantie.

Laat je het los?

Keto even helemaal loslaten op vakantie is qua eten waarschijnlijk de makkelijkste keuze. Er zijn echter wel een paar mogelijke hobbels.

Zo kan het zijn dat het in je hoofd toch lastig loslaten is en je je schuldig voelt als je dingen eet die normaal hoog op de ‘verboden lijst’ staan.

Ook kun je last krijgen van obstipatie en/of buikpijn. Iedere rigoreuze wijziging in je dieet vraagt een omschakeling en aanpassing van je darmen en darmflora. Dat geldt als je keto gaat eten en net zozeer als je het weer loslaat.

Het kan ook zeker gebeuren dat het eten van ‘vroeger’ niet meer zo goed smaakt als in je herinnering. Door keto te eten, wen je aan pure smaken en terugvallen op zoet en/of zwaar bewerkt eten kan daardoor tegenvallen.

Tenslotte kunnen de bloedsuiker-schommelingen die ontstaan als je weer koolhydraat-rijk gaat eten, ervoor zorgen dat je veel minder energie hebt. Tijdens een actieve vakantie is dat misschien niet zo handig.

Na de vakantie loert er dan nog een gevaar om de hoek. Het kan lastig zijn om weer terug in gareel te raken. Bij een korte vakantie zal dit misschien geen heel groot probleem zijn, maar hou het wel in je achterhoofd. Granen en suikers zijn immers verslavend. Ook kan het verleidelijk zijn om bij thuiskomst nog ‘even’ vast te blijven houden aan je vakantiegewoontes. Vasten kan je overigens helpen om snel weer in ketose te raken en je hang naar koolhydraten kwijt te raken. Wil je meer weten over vasten, kijk dan eens naar de blogs die ik daarover geschreven heb.

Hou je stevig vast?

De tegengestelde keuze is om volledig in ketose te blijven. Als je dit wilt, is het handig om hier al rekening mee te houden tijdens het plannen van je vakantie. Als je voor je eten afhankelijk bent van anderen, informeer dan of men in de keuken bekend is met koolhydraat-arm eten en of ze op die manier voor jou kunnen koken. Maak ook duidelijk dat je niet alleen koolhydraat-arm eet, maar dat iedere maaltijd ook voldoende gezonde vetten moet bevatten. Het kan handig zijn om een email te sturen met een overzicht van wat je wel en niet wilt eten, inclusief wat je onder gezonde vetten verstaat. Daarover verschillen de meningen immers ook enorm en zo voorkom je teleurstellingen.

Als je zelf gaat koken op vakantie terwijl je in ketose wilt blijven, bedenk dan vooraf hoe je dit wilt gaan doen. Als je globaal weet hoe je wilt eten, kun je bedenken of dat reëel is. Je moet immers de benodigdheden kunnen kopen en eventueel de juiste kookgelegenheid en/of keukengerei hebben. Het hoeft natuurlijk ook niet persé zo gevarieerd en uitgebreid als thuis te zijn. Bedenk of er kant en klare producten zijn die je kunt eten als je een keer niet kunt of wilt koken. Eventueel kun je ook iets van thuis meenemen wat je (mogelijk) niet op vakantie kunt krijgen.

Of iets er tussenin?

De derde mogelijkheid is om er ergens tussenin te gaan zitten. Niet alles loslaten, maar ook niet kost wat kost keto te eten. Aan welke kant van het spectrum je dan gaat zitten, ligt aan jou. Dit kun je ook van dag tot dag variëren.

Mijn keuze

Zelf kies ik ervoor om zoveel mogelijk aan de keto-kant te blijven tijdens de vakantie. Mijn gezondheid en vooral de extra energie die ik heb sinds ik koolhydraat-arm en vet-rijk eet, zijn me heel wat waard. We hebben dit jaar op vakantie een koelkast, vriesvak, kooktoestel en oven ter beschikking en we koken meestal zelf.

Zelf koken

We eten daarom vergelijkbaar met thuis. Veel verse groenten en daarbij vlees of vis. Liefst zo gezond en zo vet mogelijk. We voegen extra vetten toe, in de vorm van bijv. avocado’s, noten, kokosvet, roomboter, olijfolie of volvette zuivelproducten. Voor de kinderen maken we soms ‘vakantie-eten’. Toen zij naast groenten, aardappelkroketjes uit de oven met vissticks kozen, aten wij zalm uit de oven met een roomsaus van ui, knoflook, tomatenpuree, roomkaas, slagroom, stukjes brie en geraspte kaas. Als dat geen feestje is… Toen we pannenkoeken met kaas, spek en groenten aten, maakte ik voor ons het beslag van eieren, roomkaas en psylliumvezels. Gisteren aten we met z’n allen Griekse yoghurt met bevroren rode vruchten: instant-ijs.

En soms uit eten

Als we uit eten gaan, bekijken we van te voren de kaart om te zien of we een koolhydraat-arme keuze kunnen maken. We leggen uit dat we geen aardappels, pasta, rijst, (zet)meelproducten en suikers willen eten en vragen om extra olijfolie of roomboter. Vaak is het mogelijk om het brood, de pasta of aardappelen die er standaard geserveerd worden te vervangen door een extra portie groenten of salade. Zo niet, dan bestellen we die er los bij. Op deze manier hebben we nog altijd goed kunnen eten. Meestal kwam dat neer op zalm of vlees met gegrilde groenten. Ook een maaltijdsalade met bijv. kaas of zalm kan een goede keuze zijn. Of kijk eens of je twee geschikte voorgerechten kunt kiezen, in plaats van een hoofdgerecht.

Uuuh… hoe heet het ook weer

Iets wat we dit jaar zelf ondervonden hebben, is dat het makkelijk is als je het verhaal over keto in de taal van je vakantieland bij je hebt. Een verhaal waarin je kort uitlegt hoe je eet en wat het inhoudt. In de winkel of in een restaurant kan dit je helpen om de juiste keuzes te maken en/of anderen uit te leggen waar je naar op zoek bent. Bij ons hielp de Nederlandse eigenaresse van het huis waar wij zaten hierbij. Ons Italiaans bleek niet helemaal toereikend 🙂 .

Lunchpakketje mee

Ontbijten hebben we tijdens de vakantie maar één keer gedaan. Als we geen honger hebben, eten we nog niet.

Wij houden van actieve vakanties en als we een dagje weg gaan, nemen we een lunchpakketje mee. We hebben een klein koeltasje, waarin we een bevroren flesje water doen. Daarbij gaan dan gekookte eieren, een stuk kaas, droge worstjes of gebakken verse worst en eventueel wat noten. Ook zelfgebakken zadencrackers belegd met roomboter, himalayazout en kaas zijn heerlijk om mee te nemen. Verpakt in een stukje aluminiumfolie blijven ze in het koeltasje zeker 6 tot 8 uur vers en knapperig. Ook bij hoge temperaturen. Neem ook altijd voldoende water mee.

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Van thuis hadden we kokosolie, himalayazout en een klein bakje psylliumvezels mee, omdat ik niet wist of we die ter plekke zouden kunnen kopen. Ook heb ik dit jaar voor het eerst m’n kefirkorrels mee. Op deze manier heb ik toch m’n dagelijkse portie pro-biotica en beter nog: ik heb op vakantie nog nooit zo goed geslapen!  Ook hebben we zaden, noten en pitten bij en een voorraadje crackers.

Voor de autoreis had ik gekookte eieren, uitgebakken ontbijtspek en een stuk kaas ingepakt. Op het laatste moment had ik ook nog een paar ongezoete LCHF wafels meegenomen uit de vriezer. Die heb ik onderweg besmeerd met het kokosvet en belegd met wat kaas, rucola en ontbijtspek. Een verrassend lekkere combinatie.

Tips

Zoals je ziet, is het best mogelijk om deze levensstijl aan te houden tijdens een vakantie. Voor het gemak hier mijn vakantie-keto-tips nog even op op een rijtje:

  • Bereid je voor. Schrijf op wat keto / LCHF eten inhoudt en vertaal dit. Al is het maar een lijst van voedingsmiddelen die je wel en die je niet wilt eten.
  • Investeer in een koeltasje of een gekoelde lunchtrommel. Gebruik een plastic flesje gevuld met bevroren water als koelelement.
  • Bedenk wat je van thuis wilt meenemen. Het belangrijkste wat ik van thuis mee had, was mijn probiotica (kefir), maar m’n crackers wil ik de volgende keer toch ook echt mee.
  • Eet thuis nog een gezonde keto maaltijd voor je op pad gaat. Voeg voldoende vetten toe en je houdt lang een verzadigd gevoel.
  • Als je ervaring hebt met (periodiek) vasten is het een goed alternatief om thuis helemaal niet te eten. Mijn ervaring is dat honger pas begint bij de eerste hap. Drink wel voldoende water, thee en/of koffie. En vergeet het zout niet.
  • Neem eten mee voor onderweg. Of je nu reist met auto of vliegtuig, gaat fietsen of wandelen, het is handig om zelf wat eten mee te nemen. Al is het maar voor de zekerheid. Denk aan avocado’s, noten, kaas, droge worstjes, zadencrackers, gekookte eieren, vette vis (in blik), olijven, voorgebakken vlees (worsten, gehaktballetjes), een opgerolde en eventueel in stukken gesneden (kruiden)omelet gevuld met rucola, (smeer)kaas en spekjes, eiermuffins, zalmrolletjes gevuld met roomkaas. Snackgroenten zoals komkommer, radijsjes, snoeptomaatjes, bleekselderij zijn ook een optie, maar vergeet dan niet om vet toe te voegen. Maak bijv. een dipsaus op basis van roomkaas en/of mayonaise. Of neem roomboter of kokosvet in een goed afsluitbaar bakje mee.
  • Hou het simpel, ook in je hoofd. Met eieren, groenten en gezonde vetten kom je een heel eind. Voeg vlees en/of vis toe en je hebt meer variatie.
  • Laat je niet afschrikken. Als je ervoor gaat om zo goed mogelijk keto te blijven, maak je daar dan niet te druk over. Ook bij een ontbijtbuffet of een all-in resort kun je vast prima eten. Eet gewoon wat meer van de dingen die je wel wilt eten. Vorig jaar zijn we in een all-in hotel in Griekenland geweest. Ik heb er prima kunnen eten (vegetarisch zelfs nog in die periode): veel salades, groentengerechten, olijven, kaas, eieren, extra olijfolie, en wat fruit zoals grapefruit.
  • Leg de lat niet te hoog. Misschien kun je niet eten zoals thuis. Soms kun je zelfs niet voorkomen dat er suiker in je eten zit. Maak de beste keuzes en maak je verder niet te druk. Zonder stress kan je lichaam meer aan, ook qua koolhydraten. Geniet van de zon, de omgeving en je reisgenoten.

Fijne vakantie!

[1] Garnitzenklamm Oostenrijk Een beschrijving gemaakt door een Nederlander van de Garnitzenklamm, misschien wel de mooiste kloof (klamm) in Oostenrijk.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.