Keto… gezond koolhydraatarm en vetrijk eten… hoe doe je dat nu tijdens de vakantie? Zeker wanneer je nieuwe leefstijl nog niet helemaal een gewoonte is geworden, kan deze vraag je wel eens bezighouden. Twee jaar geleden schreef ik een blog over ‘Keto op vakantie‘. Waarin je leest over verschillende (leefstijl)keuzes die je dan kunt maken. Een oudje inmiddels, maar de informatie is denk ik nog wel actueel.

Dit jaar een kijkje in onze eigen vakantie. Wie weet, voor een beetje keto-vakantie-inspiratie…

Mooi Ameland

Wij gingen dit jaar naar Ameland. Twee weken. In een klein chaletje op een vrij grote, maar rustige camping. Formaatje kleine sta-caravan voor 4 personen. Mooie locatie, vlakbij het strand. Genieten dus.

Gezond en vakantie gaat prima samen

Tijdens vakanties houden wij vast aan onze gezonde leefstijl. Dat gaat vanzelf. Wij genieten van gezond eten en leven. Het geeft mij lichamelijk en geestelijk ook veel meer energie. Alleen zo blijf ik actief en vrolijk tot het eind van de dag. Dat gevoel wil ik ook tijdens een vakantie zeker niet missen.

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Op vakantie koken we zelf. Gezellig met z’n tweeën. Dat zie je aan onze bagage. Sinds alleen onze dochter nog mee gaat vakantie is er ruimte over in de auto. Die vullen we niet op met extra kleren. We hebben daar een betere bestemming voor gevonden 😉 .

Eieren en groenten

Tegenwoordig nemen we groenten en wat fruit mee uit de moestuin. Lekker én gezond. Komkommers, tomaatjes, blauwe bessen, courgettes, rucola en sperziebonen. En eieren van opa’s kippetjes. Héél veel eieren. Dit jaar negen doosjes. Die gingen allemaal op. Geen probleem. Op het eind kochten we er zelfs nog bij.

Basisuitrusting

Ook vind ik het fijn om een basisvoorraad mee te nemen. Naast eieren en groenten. Dingen waarmee we de eerste dag of twee dagen door kunnen komen. Ook als we nog niet naar de winkel zijn geweest. Of dingen die ik niet zo snel op vakantie zou kopen. Maar dan wel zou missen.

Tegenwoordig bestaat m’n basis uit koffie en (rooibos)thee, kokosvet, gemengde noten, een pot met huisgemaakte omegamix (een mengeling van zaden en pitten) en wat psylliumvezels. De omega-mix is voor in de Griekse yoghurt en de psylliumvezels om keto-pannenkoeken te maken.

Zout en kruiden

Tijdens vakanties mis ik de enorme voorraad kruiden die ik thuis heb. Eerder nam ik wel Himalayazout en verse peper mee. In de winkel kochten we wat standaard dingen als paprika- en kerriepoeder. Maar ik miste ‘de rest’. De mogelijkheid voor meer smaakvariatie.

Dit jaar nam ik een aantal potjes met kruidenmengsels mee. Zelf samengesteld. In verschillende smaken. Curry, Italiaans en Orientaals. Tenslotte nog een mengsel met m’n favoriete gerookte paprika, gewone paprika en harissakruiden. Voor die lekkere rooksmaak en een beetje pit. Verder nam ik een molen met zeezout en BBQ-kruiden en een potje met Keltisch zeezout mee.

Kant en klaar

Ook kant-en-klaar ontbreekt niet in onze bagage. Wél zelfgemaakt. Eten voor de eerste dag. Lekker makkelijk. We nemen het mee in een koeltas. Gekoeld als we niet ver hoeven te rijden. Anders bevroren. Samen met wat grote flessen met bevroren water. Het ontdooit dan langzaam onderweg. Dit werkt zelfs als we de reis in twee dagen doen. Dit jaar namen we courgette-komkommersoep met kipgehakt, een vegetarische groentencurry met bonen, paprika, ui, champignons en prei en een doosje gekookte eieren mee.

In de koeltas(sen) gaat verder een flesje met wat melk en kefirkorrels mee, zodat we op vakantie ook kunnen genieten van onze zelfgemaakte probiotica. En we nemen de (overgebleven) koelkastspullen mee, zoals kaas of Griekse yoghurt.

Vóór de vakantie maak ik meestal een voorraadje zadencrackers. Voor dagen dat we lunch meenemen. Dit jaar maakte ik op een niet te hete dag courgette zaden- en pittencrackers. Mjammie.

Onderweg

Voor onderweg namen we beide keren een omeletwrap mee. Een omelet gemaakt van 3 eieren, plakjes kaas, zeezout en kruiden. De ene keer mét en de andere keer zonder roergebakken groenten. Gevuld met roomkaas, rucola en kaas. Héérlijk en gezond!

Eetpatroon

Geen ontbijt

Net als thuis hebben we op vakantie nooit ontbeten. Dan hebben we nog geen honger. Zo houden we de gezonde gewoonte om niet te vaak te eten zoveel mogelijk vast. Het helpt ook om regelmatig in ketose te komen.

We aten altijd 2 maaltijden. De gewoonte om een paar dagen per week maar 1 eetmoment te hebben, is bij ons ‘gekoppeld’ aan werkdagen. Dat pakken we na de vakantie weer op.

Lunch

Als we tussen de middag in ons huisje waren, aten we eieren. Roerei, spiegelei of omelet. Gekookte eieren of een eiersalade met avocado. Altijd met wat geroerbakte groenten en/of rucolasla. Vaak ook met wat kaas. En dan nog een cracker (of twee). Een krekker voor de lekker 😉 .

Als we onderweg wilden picknicken dan namen we een koeltasje mee met een bevroren flesje water. Met gekookte eieren, crackers en apart verpakt wat kaas met roomboter. En een stukje Amelander droge worst. Huisgemaakt door een slager. Helemaal zonder ongewenste toevoegingen. Zó lekker! Verder namen we komkommer, snoeptomaatjes of een appel mee. En wat noten. Wat niet op ging, namen we gewoon mee terug.

Avondeten

Meestal kookten we voor meerdere dagen tegelijk. Dat ging vanzelf. Als je veel groenten en wat vlees of vis klaarmaakt heb je zo een portie waar je met drieën makkelijk 2 of soms zelfs 3 dagen van eet. Op dagen dat het heel heet was, maakten we een gerecht op het gasfornuis. Zo maakten we boontjes met gehakt, knoflook, ui, paprika, courgette, tomaat en kruiden. Die warmden we ook nog een keer op in de oven met een sausje van crème fraîche, tomatenpuree, zeezout en kruiden.

Twee keer maakten we soep. Goed gevulde soepen. Eén keer tomatengroentensoep en één keer courgettesoep.

Op minder hete dagen, of als het ‘s middags goed afkoelde, was een ovenschotel favoriet. Eén van onze vakantietoppers is de gevulde courgette met kip-kerrie. Maar we maakten ook de broccoli-zalmschotel van Esther uit het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘.

Daarbij aten we dan meestal nog een gevulde salade. Rucola met lenteui, paprika, wortels, komkommers, tomaat, rode ui en stukjes appel bijvoorbeeld.

Als dessert vaak nog Griekse yoghurt met onze omega mix. En/of blauwe bessen of aardbeien. Ook maakten we een keer een kaas- en worstplankje als dessert.

Eén keer at ik een echte strandjutterssalade, met (zee)groenten die ik tijdens de wadwandeling en het geocachen had gevonden. Naast rucola zaten er twee soorten zeewier, zeekool en het meer bekende zeekraal in.

We aten ook keto-pannenkoeken. Gemaakt van eieren, roomkaas en psylliumvezels. Gevuld met kaas, ham en roergebakken groenten. En als dessert appeltjes gebakken met wat kaneel.

Uit eten

Drie keer gingen we uit eten. Twee keer ‘s avonds en één keer tijdens de lunch. We hadden van tevoren van wat restaurants de menukaart bekeken. Ter plekke legden we uit dat we koolhydraatarm en vetrijk wilden eten en vroegen om wat aanpassingen. Geen gluten (dus geen brood of croutons), geen frietjes (maar wel een keer een gepofte aardappel), geen suiker, méér groenten of een gebakken ei en wat (extra) vetten, bijvoorbeeld roomboter. Indien nodig lieten we sauzen weg.

De bediening was behulpzaam en meedenkend en we hebben steeds heerlijk en gezond gegeten.

Ontspannen(en) inspannen

Naast gezond en heerlijk koken en eten, was onze vakantie een mix van ontspannen inspanning en puur relaxen.

De eerste dagen hebben we vooral wandelend de omgeving verkend. Daarna hebben we nog anderhalve week fietsen gehuurd. Dat is heel goed bevallen. Niet alleen hebben een paar mooie fietstochten gemaakt, maar zo konden we ook op de fiets naar plekken waar we andere dingen wilden gaan doen. De auto hebben we daarom bijna niet gebruikt. Dat Ameland niet zo groot is, hielp daar natuurlijk ook bij.

Ons plekje aan de zee was echt ideaal. Even het duin oversteken en we waren bij de zee. Ideaal. Als vroege vogel kon ik zo ‘s morgens al lekker gaan wandelen of hardlopen. Met blote voeten in de branding. Of lekker gaan zwemmen in de zee. Alsof je een heel groot zwembad voor jezelf alleen hebt. Een golfslagbad nog wel.

Maar ook overdag en ‘s avonds is de zee natuurlijk prachtig. Dat verveelt nooit. Bij onbewolkt weer lijkt elke zonsondergang weer de mooiste die je ooit gezien hebt.

Verder zijn we verschillende keren gaan geocachen, zoals je in mijn vorige blog ‘Kruidige zadencrackers met courgette en tomaat‘ al kon lezen. We maakten onder begeleiding een wadwandeling en gingen in een groepje paardrijden.

Maar natuurlijk hebben we ook gewoon gerelaxt. Zonnen aan het strand, waar we bijna letterlijk gezandstraald werden. Lekker een boekje lezen in een luie stoel. We hielden het niet altijd droog, maar er was maar 1 dag dat dit ons in het huisje hield. We hebben ook meestal buiten gegeten. Alleen als het eten teveel afkoelde of als het tijdens het eten regende, zaten we binnen. Buiten eten was trouwens een avontuur op zich. Je moest heel goed opletten dat de sla niet weg waaide. Zelfs uit een diep bord. En de eerste dag, toen een zeemeeuw met een curry-snavel weg vloog, was al duidelijk dat je níet even naar binnen kunt als je bord al op tafel staat.

Na twee weken gingen we bij stormachtig weer terug naar huis. Gelukkig kon de boot wel varen. Op het bovendek konden we nog even letterlijk uitwaaien en daarna met nieuwe energie ons dagelijkse leventje weer oppakken. Met dankbaarheid terugdenkend aan een heerlijke vakantie in ons eigen mooie land. We hebben genoten!

Print Friendly, PDF & Email

5 REACTIES

  1. Wat klinkt dat als een heerlijke vakantie! Fijn dat jullie zo genoten hebben. En weer mooie foto’s gemaakt zie ik. Leuk om zo een inkijkje te mogen krijgen. Ik ben overigens benieuwd wat er in de omega-mix voor in de Griekse yoghurt zit.. geloof niet dat je die al eerder had beschreven op je blog? Groetjes! Susanne

    • Wij maken de Omega-mix (naam omdat er veel Omega3-vetzuren in zitten), door een gelijke hoeveelheid te nemen van:
      Zonnebloem-pitten, Chia-zaad, Bruin lijnzaad, Blond lijnzaad, Sesamzaad, Pompoenpitten. Meestal maken we dat dan met 2 cups
      van elk; goed mengen en dan in een goed afsluitbare pot bewaren. Weinig werk …

    • Dank je wel voor je leuke feedback Susanne! David is onze omega-mixer, dus die heeft je z’n recept gegeven. Groetjes, Cora

      • Dankjewel voor de Omega-mix uitleg David! Oh, en Cora, ter info: het Yacon plantje, dat ik van jullie kreeg op de LCHF markt in ruil voor de melkkefir korrels, staat op zijn gemakje te groeien hier. Het is geen mega grote plant geworden. Ben erg benieuwd naar wat er onder de aarde gebeurt; dat gaan we zien tegen oogsttijd, spannend! (door spierziekte niet echt veel online en had jullie nog niet eerder update gegeven, ik blijf jullie aan de zijlijn wel volgen!). Groetjes! Susanne

        • Wat leuk dat je dat erbij zegt. Nu weet ik wie je bent. Allereerst vervelend van die spierziekte. Ik hoop het allerbeste voor je.
          Onze yacons groeien als een tierelier. Bij Janny (die me hielp op de markt), is ‘ie ook niet zo groot geworden. Misschien een verschil in grond of bemesting. Ik ben heel benieuwd ook maar alle yacon-oogsten!
          Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.