Dit overheerlijke toetje stond laatst op het menu tijdens een weekendje in Leende. Een weekend dat in het teken stond van (hoe kan het ook anders 😉 ?) een gezonde leefstijl.

Ik had me van te voren al verheugd op het eten. Niet in de laatste plaats omdat Luc zou koken en ik eerder van zijn kookkunsten heb mogen genieten. Toen David en ik te gast waren bij La Cerisaie in Frankrijk. Dat is de B&B die Luc samen met zijn vrouw Marja runt. Destijds waren wíj deelnemers aan een soortgelijk weekend. We hadden er een paar geweldige dagen. Ze stonden symbool voor een heerlijke, gezonde en relaxte leefstijl. Vandaar ook de foto van La Cerisaie bovenaan m’n website.

Eigen haard

Maar ook in eigen land kun je het heerlijk hebben. Getuige het weekend in Leende. Ik heb genoten van de mix van inspannende, ontspannende, informatieve en creatieve activiteiten. Én van het eten. Of het nu de ratatouille was met groenten uit de moestuin, de stoofpot van wilde zwijn, de pompoensoep of de levertjes. Maar toen Luc na afloop aanbood om nog wat recepten te delen, wist ik het wel. Doe mij dan maar de chocolademousse. Het weekend erna maakte ik ‘m zelf. En heb er samen met m’n moeder opnieuw van genoten.

Dichterlijke vrijheid

Ik heb het recept wel een klein beetje aangepast. Ik heb iets meer ei gebruikt, omdat dat beter uitkwam toen ik Luc’s recept halveerde. Ook heb ik de honing weggelaten. In plaats daarvan gebruikte ik méér frambozen. Mijn versie was wat minder zoet, maar ik vond dat niet erg. En m’n moeder hoorde ik ook niet klagen 😉 . Missie geslaagd!

Koolhydraatarme chocolademousse

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 100 g pure chocolade van minimaal 80% cacao

  • 3 eieren

  • snuf Himalayazout

  • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder

  • Optioneel: 1/2 el rauwe honing, eventueel even au bain marie opgewarmd tot deze soepel is

  • 100 g frambozen, in stukjes (mag uit diepvries).

  • Voor garnering:
  • frambozen

  • muntblaadjes

Stappen

  • Breek of hak de chocolade in stukjes en smelt deze au bain marie
  • Splits ondertussen de eieren één voor één boven een kopje. Zorg dat er geen spoortje eigeel bij de eieren komt. Giet steeds het eiwit in een vetvrije kom. Doe de eigelen in een andere kom.
  • Klop de eigelen luchtig.
  • Klop dan met schone gardes de eiwitten samen met het Himalayazout en wijnsteenbakpoeder stijf.
  • Spatel de eigeel door de gesmolten chocolade. Voeg optioneel de honing toe. Ga dan direct verder met stap 6.
    Tip: wordt het mengsel meteen zo dik dat je de eiwitten er niet doorkrijgt, dan kan het helpen om er een eetlepel ongeslagen slagroom (dan uiteraard niet meer zuivelvrij) of kokosroom door te roeren.
  • Roer nu een paar lepels eiwit door het chocolademengsel. Spatel dan de rest van de stijfgeklopte eiwitten hierdoor. Doe dit met grote bewegingen, dus niet roeren of kloppen. Stop zodra het gemengd is, zodat het eiwit z’n stevigheid behoudt.
  • Spatel nu de (bevroren of verse) frambozen door de chocolademousse.
  • Doe de mousse over in mooie bakjes of kopjes en laat ze in de koelkast of een andere koele plaats opstijven. Garneer met wat frambozen en de muntblaadjes.

Notities

  • Voor 3 niet te grote porties. De chocolademousse vult heel goed, dus aan een kleine portie heb je veel kans ook echt voldoende.
  • Pure chocolade van minimaal 80% cacao staat bij de Real Meal Revolutie op de lichtrode lijst. Net als honing trouwens. Dit recept is daarom alleen geschikt voor fase 1 en met mate voor fase 4. Bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid. Mits het je eigen doelen niet schaadt. Het recept is niet geschikt voor fase 2 en 3. Onder het recept lees je meer hierover.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.