Het recept van deze champignonburger komt van m’n moeder. Ze had al eens eerder vegetarische champignonburgers gemaakt. Oude stijl, zeg maar. Met wel 3 bronnen van ongezonde koolhydraten. Dat wilde ze niet meer. Dat kan beter. We hebben daarom nagedacht hoe we het recept gezond en koolhydraatarm konden maken.

Bedankt, mam!

Toen we laatst samen in de tuin gewerkt hadden, kreeg ik haar champignonburger nieuwe stijl. We aten ze samen met wat spiegeleieren van eigen kippen. Zittend op het terras met uitzicht op hun prachtige tuin. Genieten met een grote letter G. Werkelijk waar; ik had nergers lekkerder kunnen lunchen!

Als ik niet geweten had dat die overheerlijke burger van champignons gemaakt was, had ik het er waarschijnlijk niet uitgehaald. Wat een super vervanging van een hamburger! Of je nu wel of geen vlees eet.

De burger krijgt z’n smaak van gebraden champignons, een ui en kruiden. Het malse is denk ik vooral te danken aan de Parmezaanse kaas en de eieren die erin zitten. Met psylliumvezels krijgt het ‘gehakt’ voldoende binding om er een burger van te maken. Tenslotte rol je ze door gemalen knabbelspek. Dat krokante en ziltige korstje van knabbelspek maakt de burger helemaal af! Voor een helemaal vegetarische variant vervang je dit door kokosmeel.

In Geníet van je ‘dieet’ kun je lezen hoe ik sinds ik koolhydraatarm en vetrijk eet, veel meer geniet van m’n eten. Toch was het bij deze vegetarische burger nog een tikke meer. Dit was Genieten met een extra grote G.

Mjam, mjam, bedankt mam!

Aanrader: daslook uit eigen tuin

M’n moeder gebruikte in de burgers een ruime hoeveelheid verse daslook uit eigen tuin. In het wild kun je ook daslook vinden, maar daar is het beschermd. Helaas afblijven dus! Meer over daslook lees je in de blog ‘Daslook: gezondheid uit eigen achtertuin‘.

Aankleed-protocol

Je kunt deze champignonburger of willekeurig welke andere burger op verschillende manieren eten. Gewoon zo, met een omelet bijvoorbeeld of wat groenten. Maar het is ook heel leuk om er allerlei garnituur bij te maken, waarvan iedereen naar eigen smaak kan pakken.

De burgers smaken ook heel lekker met de Oopsie-broodjes met pit. Die zijn lekker gekruid en hebben een heerlijke crunch door de toegevoegde zaden en pitten. Ze zijn extra lekker als je ze van te voren even opwarmt in de oven, een broodrooster of in een warme pan. Dan worden ze extra knapperig.

Wat je er zoal bij kunt eten? Denk aan salade(groenten) zoals sla, tomaat, komkommer, wortelreepjes. Geroerbakte groenten zijn er ook heerlijk bij, zoals ui, paprika, prei, courgette, champignons. Verder kun je je burger aankleden met dingen als ontbijtspek, avocado, gebakken ei, kaas, feta etc. 

Tenslotte kun je er nog (zelfgemaakte) pesto, mayonaise en/of guacemole bij serveren.

Een feestje op je bord!

Champignonburger keto style

Voor 5-6 burgers:

  • 750 g kastanjechampignons
  • kokosolie
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • kruiden (liefst vers), zoals daslook, bieslook, basilicum of
    bosui
  • 2 grote of 3 kleine eieren
  • ±5-6 el psylliumvezels
  • verse peper en zeezout
  • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt

Om te paneren:

  • ±40-50 g kokosmeel (of knabbelspek – dan niet vegetarisch!)

Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Bak ze in wat kokosolie, tot het vocht verdampt is en ze mooi goudbruin zijn. Er komt veel vocht uit champignons, dus dit duurt wel even. Ze slinken dan ook enorm. Ik maakte het recept twee keer, vandaar dat ik meer champignons had.


Hak de uien, knoflook en kruiden grof.

Doe nu de champignons, samen met de uien, knoflook, kruiden, eieren, psylliumvezels en peper en zeezout naar smaak in een keukenmachine. Hak ze met korte pulsen in kleine stukjes. Op die manier zorg je ervoor dat het geen ‘moes’ wordt. Het is echt de bedoeling dat je de kleine stukjes champignons nog kunt zien.

Eventueel kun je de kaas er meteen door doen, zoals ik op de foto. Maar je kunt ‘m ook nu toevoegen, zodat de kaas wat groffer blijft. Het resultaat ziet er dan zo uit.

Doe de kokosmeel in een diep bord. Als je knabbelspek gebruikt, maal je ze eerst tot kruimels.

Maak met natte handen 5-6 flinke burgers van het champignonmengsel. Leg ze in het bord met spekkruimels. Draai ze om en rol ook de zijkanten door de kruimels. Zorg dat de hele burger bedekt is.

Bak de burgers mooi goudbruin en gaar. De burgers worden niet zo stevig als een vleesburger, ze zijn wat ’buigzamer’. Als je ze tussen een oopsie eet, dan druk je ze vanzelf ook wat platter. Maar dat geeft allemaal niet. Ze zijn overheerlijk!

Wil je het recept printen, kijk dan hier: Koolhydraatarme champignonburger

Bronnen

[1] ‘Zet eens vasten op je menu!’ Blog die ik schreef over de voordelen van vasten voor je gezondheid.

[2] De geneeskracht van daslook Net als zovele andere kruiden, heeft ook daslook heel veel gezonde eigenschappen. Ze staan op deze pagina genoemd. Het is ontsmettend voor de darmen. Er zitten verse mineralen in, zoals zwavel, ijzer, mangaan, magnesium en jodium. Daslook gaat aderverkalking tegen, helpt voorjaarsmoeheid te voorkomen, is goed voor de lever en het immuunsysteem. Zeker even lezen voor alle details!

[3] Flora van Nederland: Daslook – Allium ursinum Web pagina over daslook op een site die bedoeld is om je de wilde flora van Nederland te laten ontdekken. Op deze pagina kun je een heel kort filmpje bekijken waarin de daslook en de bloemetjes mooi in beeld gebracht worden. Daarin wordt o.a. verteld dat je in de winter, bij gebrek aan knoflook, zelfs de verdikte wortels van de daslook kunt gebruiken ter vervanging. Uit (eigen) tuin uiteraard, want in het wild is het beschermd!

[4] Mijn keukentuintje – Daslook Web pagina over daslook in de tuin en in de keuken. Met uitleg over waar je het plantje het best kunt planten.

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.