Een bodem van gehakt, daarop een kruidige tomatensaus en je favoriete toppings… Klinkt dat niet zalig?! Dat klinkt niet alleen zalig, maar dat is het ook 😉 ! Bij ons was het een groot succes. Deze gaat vaker op tafel komen!

Altijd geschikt

Er zijn ook andere bodems om koolhydraatarme pizza’s te maken. De bloemkoolbodem bijvoorbeeld. Die heb ik één keer geprobeerd. Het was niet mijn ding. Niet krokant genoeg naar mijn zin. Dan eet ik m’n bloemkool toch liever op een andere manier. En m’n pizza ook.

Dan heb je nog de fat head pizza. Met een bodem gemaakt van amandelmeel, roomkaas en geraspte kaas. Die vind ik echt heel erg lekker!

Maar amandelmeel is niet het beste voorbeeld van èchte onbewerkte en koolhydraatarme voeding. Meestal worden de amandelen eerst van hun vlies ontdaan en daarna worden ze heel fijn gemalen. Deze bewerkingen veranderen de structuur. Hierdoor reageert je lijf er anders op dan op een rauwe amandel. Je bloedsuiker stijgt harder en er is een grotere insulinerespons.

Amandelmeel staat dan ook op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie. De producten op deze lijst zijn niet geschikt voor fase 2 en 3 van deze gezonde koolhydraatarme en vetrijke methode. Ook in fase 4, waar je in komt als je je gezondheids- en gewichtsdoelen bereikt hebt, moet je opletten met de producten van de lichtrode lijst. Blijf ze slechts sporadisch gebruiken en laat ze geen vast onderdeel van je voedingspatroon worden.

Het mooie van deze gehaktpizza is dat deze past in elke fase van je koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Alle ingrediënten staan namelijk op de groene lijst. Je hoeft je dus niet in te houden! Maar blijf wel letten op je honger- en verzadigingssignalen en pas je eetpatroon erop aan. Eet dus wanneer je honger hebt en stop wanneer je voldaan bent.

[1, 2]

Harissa of pesto

Ik maakte één bodem waarbij ik het gehakt op smaak maakte met harissa en bij de andere gebruikte ik pesto.

We vonden beide erg lekker, maar de voorkeuren waren enigszins verdeeld. De harissabodem had wel meer stemmen.

[3, 4]

Koolhydraatarme gehaktpizza

Voor de gehaktbodem:

  • 1-2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 500 g gehakt, ongekruid
  • verse peper, Himalayazout, naar smaak
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl nootmustkaat
  • 2-3 tl harissa, naar smaak (of 2 el pesto) [3, 4]

Voor de tomatensaus:

  • 150 ml tomatensaus (zelf maken van verse tomaten of gebruik gezeefde tomaten, zonder toevoegingen)
  • verse peper, Himalayazout, naar smaak
  • Italiaanse kruiden, naar smaak

Vulling naar smaak, bijv.

  • 1 rode ui
  • 1 1/2 paprika
  • 1/4 courgette
  • 1/4 prei
  • 75 g champignons
  • handje kerstomaatjes, verse peper, Himalayazout
  • eventueel Italiaanse kruiden
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 75 g ontbijtspek

Maak de knoflook en groenten voor de bodem en de vulling schoon. Hak de knoflook fijn, snipper het uitje voor de bodem. Snijd de rode ui in halve ringen. Snijd de rest van de groenten voor de vulling grof.

Snijd de plakken ontbijtspek in stukken.  Bak het ontbijtspek in een koekenpan met wat kokosvet tot het begint te kleuren. Het zal verder bakken in de oven.

Meng het gehakt met de knoflook, de gesnipperde ui, de kruiden en de harissa of pesto. Maak een proefballetje en bak het gaar in een pannetje of de magnetron. Het gehakt is je basis en moet lekker op smaak zijn. Voeg eventueel extra kruiden toe.

Beleg een bakplaat met een bakvel en vorm dan een ronde platte schijf met opstaande rand van je gehakt. Bak deze ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180-200 graden Celcius.

Er zal veel vet uit de bodem komen en ook wat vocht. Probeer dit er zoveel mogelijk vanaf te scheppen, maar gooi het niet weg! Gebruik het bijvoorbeeld in een soep of saus.

Schep de tomatensaus over de voorgebakken bodem en strooi er peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak over. Verdeel de groenten over de tomatensaus.

Bestrooi met de geraspte oude kaas en ontbijtspek. Bak de gehaktpizza ±20-25 minuten in de oven op 180 graden Celcius, of totdat deze mooi goudbruin en gaar is.

Smakelijk!

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ? .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Zelfgemaakte harissa Blog met recept om zelf harissa te maken.

[4] Pesto Blog met recept om zelf pesto te maken.

[5] Koolhydraatarme en vet gezonde gehaktpizza Recept van deze gehaktpizza wat je kunt gebruiken als je het wilt printen

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.