De Shepherd’s pie. Dit spreek je zo ongeveer uit als ‘sjeffurds paaj’. Of op z’n Nederlands: een herderstaart. Het is een typisch Engels ovengerecht wat ook vaak in pubs geserveerd wordt. Het bestaat uit een laag lams- of rundergehakt dat samen met groenten als ui, wortel en selderij gebakken wordt in jus en geserveerd wordt met een laag aardappelpuree. In Engeland wordt hij tegenwoordig vaak Cottage Pie genoemd als er runder- in plaats van lamsgehakt gebruikt wordt.

Vroeger was het voedsel voor de armere bevolking, omdat aardappelen goedkoop verkrijgbaar waren. Ook nu is het gerecht nog steeds geschikt voor de kleine portemonnee. Vervang wel de aardappelpuree door een koolhydraatarme versie, bijvoorbeeld gemaakt van bloemkool. Als je die lekker kruidig op smaak maakt, proef je bijna geen verschil.

Je kunt met dit gerecht ook weer heerlijk variëren. Kies eens lamsgehakt in plaats van rundergehakt. Uiteraard met zoveel mogelijk vet. Of maak een vegetarische variant door het gehakt weg te laten. Dan wordt het een shepherdess pie, een herderinnentaart.

Ga voor de traditionele ui, wortel en selderij of gebruik je eigen mix van groenten. Zo kennen wij dit gerecht als ‘schotel van Annemarie’.  Annemarie was de kraamverzorgster die ons kwam helpen nadat onze tweede zoon was geboren. Ze was jong en ontzettend lief. Zo lief dat onze zoon van toen twee jaar wel met háár mee naar huis wilde. En ze bereidde deze heerlijke schotel, maar dan met sperzieboontjes.

Je kunt het gehakt en de groenten prima samen bakken. Zelf vind ik het lekker om het gehakt als aparte laag te houden. Overigens net zoals Annemarie dat deed. Ik doe er dan wel een uitje, knoflook en champignons door en op het eind wat tomatenpuree. En vergeet vooral de worcestershiresaus niet voor die typisch Engels ‘touch’. Die mag eigenlijk niet ontbreken in dit gerecht. Over de bloemkoolpuree strooide ik nog kaas en uitgebakken spekjes. Niet omdat het moet, maar omdat het kàn 🙂 .  En ik gebruikte m’n zelfgemaakte runderbottenbouillon als jus en smaakmaker voor de groenten. Je kunt dit ook vervangen door wijn of water met Keltisch zeezout en wat extra kruiden.

Ik vind het voor anderen moeilijk in te schatten voor hoeveel personen een gerecht is. Wij zijn met 5 personen, waarvan 4 grote eters. En wij eten altijd soep vooraf. Geen idee hoe zich dat vertaalt naar jouw situatie. Maar met soep erbij aten we hier makkelijk 2 dagen van.  Dus maak gerust een kleiner portie als je wilt. De tweede dag is ‘ie overigens zo mogelijk nog lekkerder! En je kunt dit gerecht heel goed in diepvriesbakjes invriezen en in de oven terug opwarmen.

Shepherd’s pie

Vleeslaag:

  • 800 g gehakt
  • 1 ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 bakje champignons
  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 g)
  • nootmuskaat
  • 1 el worcestershiresaus

Groentenlaag:

  • 1 ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 3 wortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 paprika’s
  • 1 grote prei
  • 2-3 laurierblaadjes,(verse) tijm en rozemarijn
  • 2 el worcestershiresaus
  • 1 1/2 dl bouillon of wijn of water met Keltisch zeezout + extra kruiden
  • konjakpoeder


Topping:

  • 1 bloemkool
  • 4 el roomboter
  • 1 el mosterd
  • 1 eidooier
  • verse peper, zeezout, nootmuskaat
  • 300 g spekjes
  • 150 g kaas

Maak de groenten en knoflook schoon. Snij de groenten en hak de knoflook fijn. Ris de tijm en rozemarijn van de takjes en hak/snijd ze fijn.
Bak de spekjes en bewaar ze. Bewaar ook een deel van het bakvet en laat de rest in de pan. Bak hierin het gehakt rul. Voeg achtereenvolgens ui en knoflook (van de vleeslaag) champignons en tomatenpuree toe en bak het steeds een paar minuutjes. Breng op smaak met nootmuskaat, worcestershiresaus, peper en zeezout. Doe de gehaktlaag in een ovenschaal.

Verhit opnieuw wat van het achtergehouden bakvet of pak kokosvet. Roerbak achtereenvolgens de uien en knoflook, wortel, bleekselderij, paprika en prei, tot alle groenten net beetgaar zijn. Voeg laurier, tijm en rozemarijn toe en 2 el worcestershiresaus. Doe er dan de bouillon bij. Breng aan de kook en bind met het konjakpoeder. Proef en breng op smaak. Verdeel over de vleeslaag.

Kook ondertussen de bloemkool gaar. Giet af en pureer samen met de roomboter, mosterd, eidooier, peper, zout en nootmuskaat. Proef en breng op smaak. Verdeel over het vlees. Strooi er de spekjes over en daarna de geraspte kaas.

Bak de Shepherd’s pie 15-20 minuten in de oven op zo’n 175 graden tot deze een mooi bruin korstje heeft.

Het recept wat je uit kunt printen vind je hier: Shepherd’s Pie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.