Dit jaar at ik voor het eerst kousenband. Ik had er wel eens van gehoord, maar nog nooit gegeten. Wist ook niet zo goed wat ik me erbij voor moest stellen. Nu wel. Het zijn lange dunne peulen die aan een klimpant groeien. Ze kunnen wel twee tot drie keer zo lang worden als een snijboon. Kousenband groeit graag in tropische omstandigheden. Maar dit jaar groeide hij ook in onze moestuin.

Kousenband-experiment

Toen het seizoen om tuinzaad te bestellen achter de rug was, kocht m’n moeder een zakje kousenbandzaad. Afgeprijsd, dus extra leuk om eens te proberen. We maakten een mooi verticaal hekwerk van bamboestokken en plantten daar de zaailingen bij.

In de tuin

Kort daarna lazen we dat ze veel warmte nodig hebben en in ons Nederlandse klimaat niet garant staan voor een grote opbrengst. De opbrengst was inderdaad veel kleiner dan die van de snijbonen. Toch vond ik het een leuke aanvulling op de tuin. Allereerst om ze te zien groeien. Ze zijn heel grappig om te zien, zo lang als ze worden. En vaak groeien ze ook nog eens in mooie krullen.

En in de keuken

Daarnaast was het leuk om ermee te experimenteren in de keuken. Met nieuwe ingrediënten kom je vaak weer op nieuwe ideeën en recepten. Zoals Surinaamse bami met kousenband. Maar je kunt ze ook gewoon roerbakken met wat knoflook of gember. Of met wat spekjes. En ze zijn ook heel lekker in een curry.

Rare snijboon

Kousenband wordt vaak vergeleken met een snijboon. In recepten kun je hem ook wel daarmee vervangen. Toch zijn ze duidelijk anders van structuur en smaak. Ze zijn wat sterker van smaak en de structuur is steviger. Op de foto’s zie je eerst kousenband en daarna snijbonen.

Ondanks de stevigere structuur zijn ze meer geschikt om te roerbakken. Het wordt zelfs aangeraden in plaats van koken. Geen probleem, want roerbakken is toch meer mijn ding. Ze hoeven dan maar kort in de pan. Zo’n 5 minuten mee omscheppen is vaak al voldoende. Ze zijn dan gaar, maar nog wel stevig.

Ook nog eens heel gezond

Net als andere bonen valt kousenband onder de noemer ‘verse peulvruchten’. Ze staan bekend om hun rijke voedingsprofiel. Kousenband bevat:

  • een grote hoeveelheid vitamine C, K, A en diverse B-vitamines (vooral B5 en B11 (foliumzuur), maar daarnaast ook B1, B2, B3 en B6)
  • veel mineralen: vooral kalium, fosfor, magnesium, ijzer, en calcium, maar ook natrium, zink en koper
  • veel voedingsvezels (o.a. goed om de bloedsuikerspiegel niet te snel te laten stijgen)
  • veel fytonutriënten (krachtige anti-oxidanten; goed voor o.a. hart- en bloedvaten, het beschermen van de huid tegen UV-licht, het beschermen tegen kanker)
  • een redelijke hoeveelheid van het aminozuur tryptofaan (bevordert aanmaak van het gelukshormoon serotine en het slaaphormoon melatonine)
  • een beetje proteïne
  • weinig koolhydraten

Weetje: in de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie staan verse peulvruchten (als ‘hele bonen in peulen’) op de groene lijst. Je kunt dus in alle fases genieten van deze gezonde peulvruchten. Zoveel als je wilt!

Kopen?

In Nederland is kousenband blijkbaar steeds beter verkrijgbaar bij toko’s en supermarkten. Van juni tot november ongeveer. In Nederland worden ze meestal in kassen of tunnels gekweekt, maar ze worden ook vaak geïmporteerd uit Azië of Zuid-Amerika.

Bronnen

[1] Kousenband Uitleg over kousenband, de herkomst en hoe te kweken op de prachtige website ‘Diana’s mooie moestuin’.

[2] Kousenband In deze blog op de website van Monique van der Vloed lees je onder andere waarom kousenband ontzettend gezond is.

[3] Koken met kousenband: de groene peulen uit de Surinaamse keuken Uitleg op de website Culy.nl. over het gebruik van kousenband in de keuken

[4] De voedingswaarde van kousenband Artikel over o.a. de voedingswaarde van kousenband op de website aHealthylife.

[5] Passie voor peulvruchten – gezond met voeding Een document over de gezondheidsvoordelen van het eten van peulvruchten, afkomstig van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Kousenband is één van de verse soorten peulvruchten die in het document genoemd worden. Verse peulvruchten worden hierin geprezen om hun B-vitamines, vitamine C, eiwitten en de mineralen ijzer en calcium.

Let op: dit document bevat ook een aantal recepten met peulvruchten. Het recept van de ‘Tortilla met snijbonen’ past vanwege de bloemtortilla niet in de gezonde leefstijl volgens mijn website en volgens de Real Meal Revolutie / ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. De andere recepten passen daar wel binnen. Dit zijn:

  • Indiase linzensoep (indien gebruik gemaakt van zelfgemaakte groentenbouillon).
  • Makreelpakketje met sperziebonen

[6] Huid: beschermen tegen UV met voedingsstoffen Uitgebreid artikel over het beschermen van de huid tegen UV straling door middel van voedingsstoffen op de website van Natuurdiëtisten. Kousenband wordt hierin genoemd als één van de voedingsmiddelen rijk aan beschermende polyfenolen en antioxidanten.

Let op: de genoemde andere bronnen van deze beschermende stoffen passen niet allemaal in alle fases van de Real Meal Revolutie en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Meer hierover kun je lezen in de voedingslijsten.

[7] De geneeskracht van sperzieboontjes In dit artikel op de website van nu.nl wordt de geneeskracht van (sperzie)boontjes beschreven. Kousenband wordt hierin genoemd als de Surinaamse versie van de sperzieboon.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.