Deze kruidige gehakt-groentenballetjes zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook heel veelzijdig. Ze maken een bord knapperige sperzieboontjes helemaal af, maar ze zijn ook heerlijk bij de lunch of als borrelhapje.

Olijfolie in plaats van ei

Naast de groenten en de kruiden hebben deze gehaktballetjes nog een geheim ingrediënt. Traditioneel is natuurlijk het gebruik van ei en paneermeel door gehakt. Sinds ik glutenvrij en koolhydraatarm eet ben ik zoekend geweest naar de perfecte koolhydraatarme vervanging van het paneermeel. Amandel- of kokosmeel vond ik geen succes. Daar werd het gehakt alleen droger van. Alleen ei gebruiken was tot nu toe mijn beste oplossing.

Maar nu heb ik het denk ik gevonden! Bij deze balletjes liet ik ook het ei weg en verving het door olijfolie. Eerder was dat ook een succes gebleken bij m’n kofta’s van kipgehakt.

Bij deze groentenballetjes voeg ik daarom beetje voor beetje toe en maakte steeds een proefballetje. Totdat ze zo mals waren als ik me in gedachten voorgesteld had.

Een combinatie van olijfolie èn ei leek me niet handig. Dan zou het gehakt wel heel nat en onhandelbaar worden. Het ei liet ik daarom weg. En wat blijkt: het is helemaal niet nodig voor de samenhang. Zelfs met de groenten door het gehakt kon ik er heel goed balletjes van draaien. Ze bleven ook mooi heel tijdens het bakken. Echt een aanrader!

Voor de lunch

Zoals duidelijk moge zijn was het geen ramp dat er wat gehaktballetjes overbleven. Ze zijn zoals gezegd ook heerlijk bij de lunch. Daarom hieronder niet alleen het recept voor sperziebonen met deze gehaktballetjes, maar ook voor het (oopsie)-‘broodje bal’ dat ik ermee maakte.

Sperziebonen met kruidige gehakt-groentenballetjes


Groenten voor in het gehakt:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine rode of gele paprika

Gehakt en smaakmakers:

  • 500 g half-om-half gehakt, niet gekruid
  • 1 – 1 1/2 tl Keltische zeezout, naar smaak
  • 2 tl komijnzaad, geroosterd
  • 1 tl venkelzaad, geroosterd
  • 3 tl harissakruiden (= chili met zaad, look, koriander,
    komijn, paprika, zeezout)
  • 1 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 2 takjes munt, plus extra voor serveren
  • 2 el olijfolie

Om te bakken:

  • kokosvet

Groenten:

  • ±1 – 1 1/4 kilo sperziebonen

Maak knoflook, ui en paprika schoon. Hak de knoflook en snipper de ui en paprika in hele kleine blokjes. Voeg dan de groenten, het gehakt en de smaakmakers bij elkaar. Meng het gehakt goed door.

Maak een klein proefballetje en bak deze gaar. Proef en voeg eventueel extra zout of kruiden toe. Maak kleine balletjes van het gehakt. Grote mag ook, uiteraard, maar die kleintjes zien er zo schattig uit en hebben lekker veel ‘korst’.

Bak de gehaktballetjes in wat kokosvet goudbruin en gaar. Kook ondertussen de sperziebonen kort, tot ze beetgaar zijn.

Op deze foto zijn de sperziebonen met gehaktballetjes geserveerd met courgetti met venkel-prei roomsaus.

Het recept om te printen vind je hier: Sperziebonen met kruidige gehaktballetjes.

Broodje bal

Hieronder lees je hoe ik het broodje bal maakte van wat overgebleven gehakt-groentenballetjes.

  • 2 oopsiebroodjes, direct uit de vriezer
  • plak(ken) kaas
  • rucolasla
  • 1-2 eieren
  • verse peper en zeezout
  • circa 4 overgebleven gehakt-groentenballetjes

Bak de oopsiebroodjes even in een koekenpan met een beetje kokosvet. Haal ze uit de pan en bak in het pannetje 1 of 2 spiegeleieren met wat peper en zout. Leg de balletjes naast de eieren in de pan om op te warmen.

Leg plak(ken) kaas en rucolasla op één van de oopsiebroodjes.

Halveer de gehaktballetjes en stapel ze samen met de spiegeleieren op de rucola. Dek af met het tweede oopsiebroodje.

Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.