Een paar weken voordat we op vakantie gingen, maakte ik pitten-zadencrackers met courgette erin. We namen ze ook mee op vakantie. Héérlijk voor bij de lunch. Echt iets om naar uit te kijken als we bijvoorbeeld een dagje gingen geocachen (spreek uit als ‘gee-oo-kesjen’).

Lekker onderweg

Geocachen is erg leuk voor een vakantie. Maar ook een aanrader voor even weg in eigen land. Leuk om met je partner, kinderen en/of kleinkinderen te doen. Eén van mijn eerste geocaches was in Frankrijk met de hele familie. Drie generaties. Samen met mijn broer die toen al een echte pro was. We vonden het zó leuk dat wij meteen geocache-fans werden.

Je kunt het een beetje vergelijken met schatzoeken. Op de moderne manier; met GPS. Bij een multicache loop je van punt naar punt en moet je tussendoor puzzelen en zoeken om de volgende coördinaten te vinden.

Je komt vaak op plekken waar je normaal niet zo snel zou komen. Zoals op het verlaten plekje hierboven op de foto. Op Ameland, voor wie het zich afvraagt. Hiervoor moesten we overigens wel eerst wat prikkeldraad overwinnen. Een andere voor de hand liggende manier om van het ene punt naar het volgende te gaan, leek er niet te zijn en blijkbaar was het ook toegestaan. De politie die toevallig ter plekke was vanwege een melding van ‘wildkampeerders’, zwaaide ons dan ook vriendelijk toe.

Gezonde buitensport

Een geweldige manier om een nieuwe omgeving te leren kennen dus. Als je alle punten kunt vinden en uiteindelijk ook nog ‘de schat’ (de eindcache), dan geeft dat een heel voldaan gevoel. En het is ook nog eens heel gezond. Je bent lekker bezig, in de buitenlucht en je laat je hersens vaak ook nog een beetje kraken.

[1]

Lekker(s) uit ‘eigen’ tuin

Courgettes…

Eenmaal thuis, kregen we weer eitjes van m’n vader’s kippen. En van m’n moeder allerlei lekkers uit de moestuin. Onder andere courgettes. Ik dacht aan die heerlijke crackers… Die kon ik nog wel eens maken. Want als de zomerse dagen voorbij zijn houdt het snel op met courgettes. Die hebben echt warmte nodig.

en tomaatjes…

Maar ik had ook lekkere snoeptomaatjes gekregen. Bij een rijke oogst droog ik die in de oven en bewaar ze in de vriezer. Zo lekker! Ik heb die gedroogde tomaatjes ook wel eens in crackers gebruikt, maar dan verbranden ze snel. Maar wacht eens… Als ik ze nu eens vers in de crackers zou doen? En dan samen met de crackers liet drogen?

Dat bleek een gouden idee. Op een lage temperatuur gebakken, bleven ze prachtig rood. Ze geven een fantastische touch aan deze overheerlijke gekruide crackers. Het kost wel wat tijd. Zeker als je er net als ik meteen véél maakt 😉 . Maar omdat je ze op een lage temperatuur bakt, kun je ze wel langere tijd ‘alleen’ laten en kun je zelf iets anders gaan doen. Ze zullen namelijk niet zo snel verbranden.

Geloof me, ze zijn het dubbel en dwars waard. Ze zijn mijn nieuwe favoriet.

Kruidige zadencrackers met courgette en tomaat

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groentenmengsel:
  • 1 teen knoflook

  • 275 g bolcourgette

  • 1 kleine ui

  • 140 g snoeptomaatjes

  • Droge ingrediënten:
  • 200 g blond lijnzaad

  • 100 g bruin lijnzaad

  • 25 g pompoenpitten

  • 15 g chiazaad

  • 100 g zonnebloempitten

  • 2 tl psylliumvezels

  • 2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 5 tl gedroogde groene kruiden (ik gebruikte peterselie, salie, dragon, sellerij, basilicum, oregano, rozemarijn)

  • 1 tl gerookt paprikapoeder

  • 1/2 – 1 tl harissakruiden (of vervang door verse harissa), naar smaak

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl gedroogd zeewier (voor extra jodium)

  • Natte ingrediënten:
  • 1 – 1 1/2 ei

  • 15 g kokosvet

  • Optioneel: kruiden om te bestrooien:
  • grof zeezout en kruiden

Stappen

  • Groentenmengsel:
  • Maak de knoflook, bolcourgette, ui en snoeptomaatjes schoon.
  • Pers de knoflook uit. Snijd de courgette in julliennereepjes met bijvoorbeeld een mandoline.
  • Gebruik een tomatenmesje of ander gekarteld mes om de tomaten in kleine stukjes te snijden.
  • Meng de knoflook en groenten.
  • Droge ingrediënten:
  • Meng het blonde en bruine lijnzaad in een aparte kom en maal hiervan ongeveer 1/3, voor extra binding (vanwege het vocht uit de courgette en tomaatjes). Doe het terug bij de rest van het lijnzaad.
  • Voeg daar alle andere droge indrediënten aan toe.
  • Natte ingrediënten:
  • Kluts het ei en smelt ondertussen het kokosvet. Meng ze beide onder het groentenmengsel.
  • Afwerken:
  • Meng nu de droge indrediënten onder het groentenmengsel en laat het een kwartiertje rusten.
  • Smeer het groenten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.
  • Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel met het crackerdeeg op een bakplaat.
  • Optioneel: met kruiden bestrooien
  • Bestrooi de crackers met een kruidenmengsel. Zelf vind ik het lekker om daar een grof zeezout-met-kruidenmix voor te gebruiken.

    Deze keer gebruikte ik een BBQ mix uit een kruidenmolen die we vorig jaar op vakantie in Duitsland kochten bij de Lidl. Ingrediënten: zeezout (65%), mosterdzaad (11%), zwarte peperkorrels (6%), knoflook (5%), kurkuma, fenegriek, koriander, chili, paprika, karwij, venkel, tijm en oregano.
  • Zet de crackers 1 uur in een voorverwarmde oven op 100 graden Celcius.
  • Draai de crackers om en zet ze terug in de oven op 100 graden Celcius. Laat ze nu nog circa 1 uur staan, of tot ze helemaal droog en knapperig zijn.
  • Leg die crackers die klaar zijn op een rooster om af te koelen.

Notities

  • Ik maakte in één keer veel crackers, zoals je op de foto’s kunt zien. Het recept is aangepast voor circa 2 grote bakplaten met dun uitgerolde crackers.
  • Ik laat deze crackers bewust op een lage temperatuur en wat langer bakken. Op die manier krijgen de courgettes en tomaatjes de kans om te drogen zonder dat ze verbranden. Het resultaat is een heerlijk knapperige cracker.
  • Tip 1: begin met 1 ei. Is het deeg dan nog niet vochtig genoeg om een goed samenhangend geheel te vormen dat je makkelijk tussen bakvellen kunt uitrollen, voeg dan nog een half ei toe.
  • Tip 2: gebruik de nageltest. Ik haal crackers uit de oven als ik ze niet meer kan indrukken met m’n nagel. Na afkoelen heb ik dan altijd een knapperige cracker. Laat ze echt goed drogen. Eenmaal knapperig, kun je ze echt wéken bewaren. Zorg wel dat je ze zo luchtdicht mogelijk verpakt.
  • Tip 3: Zijn ze toch wat taai geworden of waren ze vanaf het begin niet helemaal droog? Je kunt ze in de oven opnieuw drogen.

Dit recept en de Real Meal Revolutie

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Dit recept bevat enkel ingrediënten van de groene voedingslijst en is daarmee geschikt voor alle fases van deze vet gezonde leefstijl. Bovendien is het vegetarisch en zuivelvrij.

Bronnen

[1] Wat is geocachen? Uitleg over geocachen op de website van geocachen.nl. Een aanrader als je hier zelf mee aan de slag wilt.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.