Het is peultjestijd. Ook bij m’n moeder in de moestuin. De peulen hadden gelukkig niet geleden van de enorme hagelstenen vorige week. In tegenstelling tot sommige andere plantjes. Helaas. Maar die hebben we zo goed mogelijk opgelapt, dus wie weet…

Peulen dus. Voor mij is dat een echte voorjaarsgroente, alhoewel het nu toch bijna zomer is. Maakt niet uit. Ik vind ze heerlijk als ze geroerbakt zijn. Heel kort, zodat ze nog knapperig en mooi groen zijn. Dat duurt maar een paar minuten. Met wat zout, peper en wat roomboter kan ik daar heerlijk van genieten. Warm, maar ook koud vind ik ze heerlijk. Vandaag wilde ik er wat anders mee doen en bedacht dat ze vast lekker zouden zijn in een lauwwarme salade.

Ik hou van het contrast tussen warm en koud in zo’n salade. Maar het is ook helemaal niet erg als de warme groenten wat verder afkoelen, want ook koud smaken ze heerlijk. Ideaal dus om lekker buiten op te eten.

Halloumi

Halloumi is misschien niet bij iedereen bekend. Het is een zachte kaas die oorspronkelijk uit Cyprus komt [1].

Je koopt het in een verpakking die lijkt op die van feta. In plastic met wat vocht erbij. Niet schrikken als je de kaas uitpakt. Hij heeft namelijk een wat rubberachtige structuur. Geloof me, het komt goed bij het bakken 😉 .

Ik at het een paar jaar geleden voor het eerst toen we in Griekenland waren. Ook in een salade. Ik was meteen verkocht. Ik was dan ook blij toen ik zag dat de buurtsuper ‘m gewoon verkoopt.

De kaas komt dus het best tot z’n recht als je ‘m grillt of gewoon even bakt in een koekepannetje met was kokosvet. Het krijgt dan een heerlijk korstje en een heerlijke wat ziltig-zoete smaak. Echt een aanrader om eens te proberen. Deze kaas stond regelmatig op het menu toen we nog vegetarisch aten. En nog steeds word ik er helemaal blij van.

Varieer zelf

De pesto [3] combineert erg goed met o.a. de peulen, maar gebruik gerust andere smaakmakers als je niet van pesto houdt. Maak bijvoorbeeld een dressing van olijfolie, mosterd en azijn met fijngehakte verse kruiden.

Eigenlijk kun je met zo’n salade alle kanten op. Gebruik gerust andere groenten. Gewoon waar je zelf zin in hebt of wat je nog hebt liggen.

In plaats van de halloumi kun je ook eens kiezen voor geitenkaas, feta of schilfers verse Parmezaanse kaas. Of gerookte vis, gerookte of gebakken kip of uitgebakken spekjes.

Eventueel gecombineerd met walnoten, pijnboompitten en/of zonnebloem- of pompoenpitten. Het is dan lekker om die even te roosteren.

Lauwwarme peultjessalade met halloumi

Voor het lauwwarme deel:

  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 witte ui
  • 1 rode ui
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 1 bakje champignons
  • ±250 g peultjes
  • kokosvet
  • 4 el (zelfgemaakte) pesto
  • 1 pakje halloumi (225 g), een zachte kaas om te grillen

Voor het koude deel:

  • 100 g rucola
  • 1 koolrabi
  • 8-10 radijsjes
  • 12 kerstomaatjes
  • 1-2 avocado’s
  • 4 gekookte eieren
  • verse peper en zeezout
  • eventueel olijfolie

Maak de knoflook en groenten schoon. Snijd of hak de knoflook fijn. Snij de uien, paprika en champignons in grove stukken.

Snij de koolrabi en de radijsjes in dunne plakjes. Snij de plakjes koolrabi nog een paar keer door.

Snij de avocado eerst doormidden en verwijder de pit. Snij elke helft nog een paar keer door. Snij de kerstomaatjes doormidden. Pel de schil van de parten avocado en snij de parten nog eens door. Pel de eieren en snij deze ook in parten.

Fruit de uien met de knoflook in wat kokosvet en voeg, met tussenpozen, achtereenvolgens de paprika, champignons en peultjes toe. Blijf tussendoor roeren. Voeg, als alle groenten (beet)gaar zijn de pesto toe.

Snij de halloumi in plakjes en bak deze in wat kokosvet mooi goudbruin.

Verdeel de rucola over 4 borden. Schep de warme groenten in het midden van de rucola. Verdeel de koolrabi, radijsjes, kerstomaatjes, avocado en gekookte eieren over de buitenrand. Strooi er peper en zout naar smaak over.

Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Verdeel de plakjes halloumi.

Bronnen

[1] Halloumi Wikipedia pagina over Halloumi.

[2] Lauwwarme peultjes salade met halloumi Het recept van deze peultjessalade wat geschikt is om te printen.

[3] Pesto en mayonaise Blog over manieren om extra vetten aan je maaltijd toe te voegen om van een koolhydraatarme maaltijd een gezonde koolhydraatarme èn vetrijke maaltijd te maken. Met de recepten om zelf pesto en mayonaise te maken. Zoveel lekkerder dan uit de winkel en zoveel gezonder!

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.