Kip Alfredo. In Amerika is het een begrip. De oorsprong van Alfredosaus ligt in Rome, maar in Italië zul je ‘m niet snel tegenkomen [1]. In Amerika des te meer. Je vindt er Alfredo pizza’s, pasta’s, garnalen en meer. Vaak in combinatie met kip. Je kunt er de saus ook kant en klaar kopen.

Hier niet volgens mij. Gelukkig kun je deze romige saus met knoflook en Parmezaanse kaas prima zelf maken. Een geweldige manier om smaak en gezonde vetten toe te voegen aan je maaltijd. Maak bijvoorbeeld eens ‘pasta’ van courgette-linten die je kort stoomt of roerbakt. Roer er gare kip en Alfredosaus door en klaar ben je.

Ik experimenteerde met een borrel’brood’, waar iedereen een stukje vanaf kan plukken of snijden. Ik maakte het van bolletjes koolhydraatarm pizzadeeg gemengd met kip, Alfredosaus, uitgebakken spek en geraspte kaas. Met extra Alfredosaus erbij als dipsaus.

En lekker dat het was! Wij aten het tijdens de Paasbrunch en het was een echte hit. Een aanrader ook voor een feestje of borrelavondje!

Ik maakte de saus een dag van te voren. Ik heb toen ook kippenbouten gekookt. Het vlees daarvan is lekker vet en mals en je houdt er heerlijke en gezonde kippenbottenbouillon aan over. De bouillon gebruikte ik voor de romige paprikasoep.

Het pizzadeeg kun je eventueel ook van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Ik zou dan wel alvast de balletjes vormen en ze losjes op elkaar leggen. Eventueel met een bakpapiertje tussen 2 lagen.

Alfredosaus

  • 40 g roomboter
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 ml slagroom
  • Himalayazout en verse peper
  • nootmuskaat
  • 150 g Parmezaanse kaas

Smelt de boter zachtjes in een pannetje. Voeg de knoflook toe en bak deze even zachtjes mee, zodat deze niet bruin wordt.
Schenk de slagroom, al roerende, rustig bij de boter. Voeg Himalayazout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en laat het langzaam aan de kook komen. Laat de saus op zacht vuur indikken terwijl je blijft roeren. Haal ’m dan van het vuur.

Roer er de geraspte kaas door. Zet de pan dan nog even op een laag vuur tot alle kaas goed is gesmolten. Breng de saus op smaak.
Serveer direct of warm ’m voor gebruik terug op in het pannetje.

Kip Alfredo Pizzabrood

Voor het deeg:

  • 175 g geraspte jonge kaas
  • 85 g amandelmeel
  • 2 el roomkaas
  • 1 ei
  • verse peper en Himalayazout, naar smaak
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 1/2 tl bakpoeder

Voor de vulling:

  • 125 g gekookte kip in stukjes
  • 125 g bacon, gebakken en kleingesneden
  • 100 g geraspte jonge kaas
  • 60 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 el verse peterselie, fijngesneden
  • 1/2 tl peper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 el olijfolie
  • 200 g Alfredo saus, plus extra om te serveren (zie hierboven)

Deeg:

Meng de geraspte kaas, het amandelmeel en de roomkaas in een magnetronbestendige schaal. Verwarm 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer het goed door en verwarm nog 1 minuut.

Klop ondertussen het ei los met het zout en de kruiden. Strooi het bakpoeder over het kaasmengsel en meng dit samen met losgeklopte ei totdat er een stevig deeg ontstaat. Verdeel het deeg in kleine balletjes ter grootte van een walnoot.

Pizzabrood:

Meng in een kom de deegballen, kip, bacon, mozzarella kaas, Parmezaanse kaas, peterselie, peper, knoflookpoeder, olijfolie en Alfredosaus en mix het door elkaar.
Schep het mengsel in een siliconen (tulband)vorm.

Verwarm de oven voor op 190 graden C. Bak het brood ongeveer 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Draai de vorm om op een bakplaat die bekleed is met bakpapier en bak het brood omgekeerd nog ongeveer 5-10 minuten tot ook deze kant lekker krokant is.
Serveer direct met een kommetje Alfredosaus.

Bronnen en recepten om te printen

[1] Who is Alfredo Sauce, and why do Americans keep asking about him?

[2] Alfredosaus Het recept van de Alfedosaus om te printen.

[3] Kip Alfredo Pizzabrood Het recept van het borrelbrood om te printen.

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.