Gisteren heb ik soep gemaakt waarin chayote de hoofdrol speelt. We hebben nog steeds chayotes liggen die we in het najaar geoogst hebben. De twee chayotes die ik eind 2017 kreeg, hebben goed hun best gedaan, zeg maar!

Topper voor in de tuin

Deze chayotes zijn niet alleen héél gezond en super lekker, maar zijn ook nog eens heel fijn om te gebruiken. Kortom, een topper en zeker een aanrader voor je moestuin. Maar ik denk dat hij in je siertuin ook zeker een aanwinst kan zijn. Als hij maar de ruimte krijgt. Laat ‘m tegen een zonnige muur klimmen of over een pergola of boog. De vruchten zijn heel bijzonder om te zien. Mooi ook, zoals ze aan een heel dun steeltje hangen.

Lekker uit de hand of in je maaltijd

Laatst namen we er één mee toen we gingen geo-cachen. Die hebben we onderweg in partjes opgegeten. Heerlijk! Net een sappige appelachtige komkommer of komkommerachtige appel. Zoiets. Fris, stevig, klein beetje zoetig en heel sappig.

Tijdens het koken of roerbakken houdt ‘ie lang z’n stevigheid. Lekker voor een bite. Maar je kunt ‘m ook wat langer laten koken en dan wordt hij wel zacht. Dat deed ik in deze soep.

Mexicaanse chayote-soep met kip en paprika:

  • — Voor circa 3 liter —
  • 1 witte en 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 chayotes
  • 3 paprika’s
  • 1/2 tl komijnzaad
  • kokosvet
  • 1 tl harissa, of naar smaak
  • 1 liter kippenbottenbouillon , met kip
  • blik gepelde tomaten
  • 2 tl zeezout, of naar smaak
  • eventueel: fijngesneden verse tuinkruiden
  • eventueel: stukjes avocado


Mexicaanse chayote-soep met kip en paprika :

  • Maak de uien, knoflook, chayotes en paprika’s schoon.
  • Snijd de uien, chayotes en paprika’s in stukjes en hak de knoflook fijn.
  • Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan.
  • Voeg wat kokosvet toe en smoor hierin de uien met de knoflook.
  • Laat de uien wat zachter worden. Voeg dan de paprikastukjes toe.
  • Smelt ondertussen wat kokosvet in een soeppan en roerbak de stukjes chayotes met de harissa.
  • Voeg na 5 minuten de kippenbouillon en de kip toe aan de stukjes chayote.
  • Snijd of knijp de gepelde tomaten wat kleiner en voeg ze samen met het sap toe aan de soep.
  • Voeg het Keltisch zeezout toe en vul het tomatenblikje twee keer met water en giet het bij de soep.
  • Breng de soep aan de kook en laat de stukjes chayote gaar worden.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.