Ik had een tijdje geleden twee weken vakantie. Normaal gesproken zijn of mama of papa dan wel gewoon thuis. Maar de eerste dinsdag waren ze allebei niet thuis dus vroegen ze aan mij of ik wou koken. En dat wou ik graag!

Eerst wou ik koude schotel maken, maar dat was in de tijd die ik had niet mogelijk. Toen dacht ik aan een nachoschotel, maar dat is natuurlijk niet keto! En daarom maakte ik voor ons (ik & mijn broers) een nachoschotel, en voor papa & mama een keto versie, zonder de nachochips en de maiskorrels.

Mexicaanse schotel

Recipe by Maaike u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Verse groenten:
  • 1 teen knoflook

  • 2 winterwortels

  • 2 paprika’s

  • 1 flinke prei

  • 2 tomaten

  • 2 stengels bosui

  • Verder voor de saus:
  • 500 g gehakt

  • 375 g gezeefde tomaten

  • 400 g gekookte kidneybonen

  • 100 ml créme fraiche

  • 150 g geraspte kaas

  • Mexicaanse kruiden:
  • 1/2 tl uipoeder

  • 1/2 tl knoflookpoeder

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1/2 tl komijnpoeder

  • 1/4 tl kaneel

  • 1/2 tl oregano

  • 1/4 cayennepeper

  • 1/8 tl chilipoeder

  • 1/4 tl peper

  • 1/2 tl mosterdpoeder

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • Om erbij te serveren:
  • guacamole

Stappen

  • Maak de Mexicaanse kruiden (zie onderaan de ingrediëntenlijst) door alle kruiden door elkaar te mixen.

    Tip: Je kunt ook het dubbele maken en de kruiden bewaren voor nog een andere keer iets anders.
  • Maak de knoflook schoon en hak of pers hem fijn.
  • Snijd de groenten goed klein: wortel, paprika, prei in ringen, tomaat in kleine blokjes en de bosui in kleine ringen.
  • Bak het gehakt rul en kruid het met de Mexicaanse kruiden. Breng het eventueel nog op smaak met verse peper en zout.
  • Voeg bij het gehakt de knoflook en wortel toe, later de paprika en prei, daarna de tomaat en op het eind de kidneybonen.
  • Voeg de gezeefde tomaten en nog wat peper en zout toe om het op smaak te houden.
  • Doe het gehakt-groentenmengsel in een ovenschaal, en doe er her en der wat schepjes crème fraiche overheen. Strooi er de geraspte kaas over.
  • Bak hem ongeveer 30 minuten op 200 graden.
  • Maak terwijl de schotel in de oven zit de guacemole als dip.

Notities

  • De guacemole kun je zo bij je schotel eten of je kunt nog wat extra reepjes paprika bij de guacemole serveren, zodat je daarmee kunt dippen.
  • Hieronder volgt nog info van mama over de Real Meal Revolutie 2.0.
  • RMR2.0: Kidneybonen staan op de oranje lijst B en zijn daarom niet geschikt voor fase 3. Crème fraiche en wortels staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie aanpassing hieronder) en  4.
  • Oranje lijst A tijdens fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel (en dus ook crème fraiche) is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor wortel is de hoeveelheid een halve gesloten handvol (= circa 1 el).
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de kidneybonen en eventueel ook de wortels door bleekselderij en champignons. Zorg dat je wat betreft de wortel en de crème fraîche binnen de beperking voor fase 3 blijft.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Achh wat leuk Maike.
    Wateuk dat jij de Interesse om te koken ook heb.
    En gezellig samen te doen
    Het ziet er geweldig uit.
    Ik ga ‘t zeker eens maken.
    Ga zo door Maike ??
    Groetjes Marie Jose

    • Ik denk dat je het wel lekker gaat vinden, maar laat het me anders zeker weten als je hem gemaakt hebt!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.