Ik had een tijdje geleden twee weken vakantie. Normaal gesproken zijn of mama of papa dan wel gewoon thuis. Maar de eerste dinsdag waren ze allebei niet thuis dus vroegen ze aan mij of ik wou koken. En dat wou ik graag!

Eerst wou ik koude schotel maken, maar dat was in de tijd die ik had niet mogelijk. Toen dacht ik aan een nachoschotel, maar dat is natuurlijk niet keto! En daarom maakte ik voor ons (ik & mijn broers) een nachoschotel, en voor papa & mama een keto versie, zonder de nachochips en de maiskorrels.

Mexicaanse schotel

Recipe by Maaike — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook

  • 2 winterwortels

  • 2 paprika’s

  • 1 flinke prei

  • 2 tomaten

  • 2 stengels bosui

  • 500 g gehakt

  • 375 g gezeefde tomaten

  • 400 g gekookte kidneybonen

  • 100 ml créme fraiche

  • 150 g geraspte kaas

  • Om erbij te serveren: guacemole

  • Voor de Mexicaanse kruiden:

  • 1/2 tl uipoeder

  • 1/2 tl knoflookpoeder

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1/2 tl komijnpoeder

  • 1/4 tl kaneel

  • 1/2 tl oregano

  • 1/4 cayennepeper

  • 1/8 tl chilipoeder

  • 1/4 tl peper

  • 1/2 tl mosterdpoeder

  • 1 tl Keltisch zeezout

Stappen

  • Maak de Mexicaanse kruiden (zie onderaan de ingrediëntenlijst) door alle kruiden door elkaar te mixen. Tip: Je kunt ook het dubbele maken en de kruiden bewaren voor nog een andere keer iets anders.
  • Maak de knoflook schoon en hak of pers hem fijn.
  • Snijd de groenten goed klein: wortel, paprika, prei in ringen, tomaat in kleine blokjes en de bosui in kleine ringen.
  • Bak het gehakt rul, en kruid met de Mexicaanse kruiden en breng eventueel nog op smaak met verse peper en zout.
  • Voeg bij het gehakt de knoflook en wortel toe, later de paprika en prei, daarna de tomaat en op het eind de kidneybonen.
  • Voeg de gezeefde tomaten en nog wat peper en zout toe om het op smaak te houden.
  • Doe het gehakt-groentenmengsel in een ovenschaal, en doe er her en der wat schepjes crème fraiche overheen. Strooi er de geraspte kaas over.
  • Bak hem ongeveer 30 minuten op 200 graden.
  • Maak terwijl de schotel in de oven zit de guacemole als dip.

Notities

  • De guacemole kun je zo bij je schotel eten of je kunt nog wat extra reepjes paprika bij de guacemole serveren, zodat je daarmee kunt dippen.
  • Info van mama: crème fraiche en wortels staan op de oranje lijst A. In fase 3 (vet verbranden) moet je dus goed kijken of dit past bij wat je die dag verder nog eet. Je kunt de crème fraiche gewoon weglaten. Kidneybonen staan op de oranje lijst B en zijn daarom niet geschikt voor fase 3 van de Real Meal Revolutie. De groenten kun je ook vervangen door bleekselderij en/of champignons.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Achh wat leuk Maike.
    Wateuk dat jij de Interesse om te koken ook heb.
    En gezellig samen te doen
    Het ziet er geweldig uit.
    Ik ga ‘t zeker eens maken.
    Ga zo door Maike ??
    Groetjes Marie Jose

    • Ik denk dat je het wel lekker gaat vinden, maar laat het me anders zeker weten als je hem gemaakt hebt!

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.