Eiervasten is een soort van tijdelijk voedingspatroon wat je tot maximaal 5 dagen achter elkaar kunt volgen. Je eet dan alleen eieren en vet in een vaste verhouding. Zoveel je wilt, zo lang je die verhouding maar aanhoudt. Optioneel kun je bij elk ei nog wat zachte of harde kaas eten.

Ik experimenteerde met eiervasten om te kijken wat het met me zou doen. Ik hield me daarbij aan de ‘regeltjes’ die ik in de blog ‘Egg-fast: ‘vasten’ met eieren‘ heb genoemd. Hieronder zie je wat ik tijdens deze dagen at en wat mijn ervaring was.

Dag 1

In de regel ontbijt ik niet. Aan één of twee maaltijden per dag heb ik voldoende. Met lunch en/of avondeten eet ik tot ik verzadigd ben. Op deze manier eet ik intuïtief waar m’n lijf om vraagt. Het houdt me gezond en energiek. Datzelfde heb ik daarom tijdens het eiervasten gedaan.

Lunch

Vaak eet ik tijdens m’n lunch 3 eieren. Maar dan eet ik ook een bakje gefermenteerde groenten en soms nog een cracker of oopsiebroodje. Die passen niet bij het eiervasten, dus eet ik vandaag een eitje meer. Dat lijkt me een mooi begin. Ik maak spiegeleieren en breng ze lekker op smaak met peper, zout en verse kruiden.

Om aan de juiste hoeveelheid vet te komen, bak ik de eieren in ruim kokosvet en laat ik op m’n bord nog roomboter smelten op het warme ei. Daarbij eet ik de maximale toegestane hoeveelheid kaas. Ik ga lekker naar buiten om even te genieten van het zonnetje. Maaike eet samen met een vriendinnetje en zij willen binnen blijven. Ook prima, kun ze samen lekker beppen. Daar hebben ze mij niet voor nodig.

Na de lunch ga ik op school helpen met het oefenen van de eindmusical van groep 8. Doordat ik nu alleen eieren met kaas eet, ben ik sneller klaar dan normaal. Kan ik mooi nog even afwassen voordat ik weg moet. Ik zie al meteen het eerste voordeel van het eiervasten.

Dag 1 – Lunch

  • Spiegeleieren, van:

  • 4 eieren

  • 2 el kokosvet (= 30 g), om te bakken

  • verse peper, Himalayazout en verse tuinkruiden

  • 75 g kaas, mix van jong en oud

  • 2 el roomboter (= 30 g)

Diner

Voor David en de kids staat er erwtensoep met pannenkoeken op het menu. Die erwtensoep zat nog in de vriezer, dus dat is makkelijk. Voor David maak ik pannenkoekenbeslag gemaakt van eieren, roomkaas en psylliumvezels. Voor mezelf laat ik de psylliumvezels weg en gebruik ik minder roomkaas. Dan past het bij het eiervasten en heb ik nog ruimte om wat harde kaas erbij te eten.

De eieren en roomkaas klop ik met een handmixer door elkaar. Daar wordt het beslag lekker luchtig van. M’n eier-pannenkoek bak ik in spekvet. Dat past niet bij de officiële egg-fast, maar waarom eigenlijk niet? Het is een gezond vet, dus ik doe het lekker toch. Ik bak een paar plakjes kaas mee en de rest eet ik er zo bij. Samen met wat extra roomboter. Lekker als dat smelt op die pannenkoek. Net zoals vroeger op de poffertjes… Het is echt héérlijk, maar net een beetje teveel. Vier eieren was waarschijnlijk voldoende geweest. Gelukkig heb ik er geen last van later.

DAG 1 Diner

  • 1 grote eierpannenkoek, van:

  • 5 eieren

  • 65 g roomkaas

  • verse peper, Himalayazout en verse tuinkruiden

  • 2 1/2 el spekvet (= circa 35 g), om te bakken

  • 60 g jonge kaas

  • 2 1/2 el roomboter (= circa 35 g)

Dag 2

Dag 2 is een werkdag. Dat zijn dagen waarop ik alleen ‘s avonds eet. Na m’n werkdag fiets ik naar huis. Een uurtje lekker bezig en lekker buiten. Heerlijk is dat. Wanneer ik thuis ben, heb ik dan ook oprecht trek in m’n eten. Hier zie ik een voordeel van minder vaak eten in combinatie met het eiervasten. Doordat ik niet 3 keer per dag eieren hoef te eten, zal ik ze veel minder snel beu raken. Mooi, want dat is het laatste wat ik zou willen!

Die eier-pannenkoek van gisteren was goed bevallen. Dat ga ik weer doen. Maar ik leer wel bij en begin met de helft. Met 3 eieren dus en aangepaste hoeveelheden roomkaas, boter en kaas. Ik gebruik wat meer kokosvet om te bakken en wat minder roomboter om op de pannenkoek te laten smelten.

Omdat er minder beslag in de pan zit, kan ik de pannenkoek makkelijker bakken. Na afloop lust ik nog wel wat en maak ik op dezelfde manier nog een pannenkoek. Kom ik dus toch aan de ‘minimale’ hoeveelheid van 6 eieren. Mjammie. Dat was weer echt smullen

DAG 2 Diner

  • Twee eierpannenkoeken, elk van:

  • 3 eieren

  • 45 g roomkaas

  • verse peper, Himalayazout en verse tuinkruiden

  • 2 el spekvet (= 30 g), om te bakken

  • 30 g jonge kaas

  • 1 el roomboter (= 15 g)

Dag 3

Dag 3 is weer een werkdag. Als ik na een heerlijke fietstocht thuiskomt heb ik weer lekkere trek. Helaas is het wel wat laat geworden. Ik begin meteen aan m’n eten. Drie uur voor het slapen de laatste maaltijd zal ik vandaag niet helemaal halen. Maar ik wil ook niet gaan haasten. Ik wil rustig en mindful eten. Dan geniet ik meer en het komt m’n spijsvertering ten goede. Net zo belangrijk.

Ik bak eerst 3 spiegeleieren. Daarna heb ik nog honger en maak ik nog roerei van eieren met roomkaas. De plakjes kaas die er dan nog bij ‘passen’, laat ik eerst een beetje bakken in de pan. Daarna giet ik er het ei-roomkaasmengsel bij. Ook hier is het klontje roomboter er heel lekker bij. Ik geniet van beide gerechten met volle teugen. Dit is geen straf!

Reviews

Dag 3 diner

  • Spiegeleieren, gemaakt van:

  • 3 eieren

  • verse peper, Himalayazout, verse kruiden

  • 2 el spekvet (= 30 g), om te bakken

  • 1 el roomboter (= 15 g)

  • 75 g kaas

  • Roerei, gemaakt van:

  • 3 eieren

  • 40 g roomkaas

  • verse peper, Himalayazout, verse kruiden

  • 2 el kokosvet (= 30 g), om te bakken

  • 35 g jonge kaas

  • 1 el roomboter (= 15 g)

Dag 4

Dag 4 was meer een halfbakken eiervasten-dag. Allereerst had ik tussen dag 3 en dag 4 een eiervasten-stop-dag. Die dag vierde David z’n jubileum op het werk. Wij waren uitgenodigd en na afloop gingen we samen eten. Niet echt het moment om vast te houden aan het eiervasten.

De dag erna heb ik ‘s middags nog volgens de regeltjes van het eiervasten gegeten. ‘s Avonds at ik weer mee met de rest van de familie. Een ‘gewone’ koolhydraatarme en vet gezonde maaltijd.

Voor de lunch maakte ik een eiersalade met kaas en zelfgemaakte mayonaise. Ik maakte eerst een salade van 3 eieren en omdat ik toen nog trek had, nog eens van 1 ei extra. Deze eiersalade was een heerlijke en frisse afwisseling met de gebakken eieren tijdens de eerste 3 dagen.

Dag 4 lunch

  • Eiersalade, gemaakt van:

  • 3 gekookte eieren

  • 40 g oude kaas

  • 35 g belegen kaas

  • 3 el zelfgemaakte mayonaise

  • verse peper, Himalayazout en verse tuinkruiden

  • Daarna nog dezelfde eiersalade, gemaakt van 1 ei

Mijn ervaring

Mij is dit eiervasten goed bevallen. Zoals je in de blog ‘Egg-fast: ‘vasten’ met eieren‘ hebt kunnen lezen, zie ik dit niet als vervanging van een meerdaagse vastenperiode waarin je níet eet. Toch verdient het absoluut een plek binnen mijn gezonde leefstijl. Zoals ik hoopte hielp het mij om een aantal gewoontes te doorbreken. Ik drink nu al een paar weken geen (caffeïne-vrije) koffie met slagroom meer, gebruik minder Griekse yoghurt en ‘s avonds heb ik na het eten geen stukje chocolade meer gegeten. Ik voel me daar heel goed bij, want nu maak ik weer bewust zelf m’n keuzes daarin. Zonder dat m’n brein me daar bijna onbewust toe aanzet. En waar ik dan maar moeilijk weerstand aan kan bieden.

Eiervasten; niks mis mee!

Bij het eiervasten eet je supergezonde, ketogene maaltijden zonder te snacken. Omdat je met eieren heel veel kanten op kunt, kun je ondanks de restricties volop variëren. En over het algemeen zijn het makkelijke maaltijden. Niks mis mee dus.

Meer recepten

Hier wil ik recepten verzamelen die ook geschikt zijn of die je eenvoudig eiervasten-proof kunt maken. Want hoe meer mogelijkheden, hoe beter.

Oeufs en cocotte Recept van eieren uit een potje. Crème fraiche met spiegeleieren, gegaard in de oven. Onderaan het recept lees je hoe je het basisrecept kunt aanpassen, zodat het voldoet aan de regeltjes van het eiervasten.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

  1. Hoi Cora, kan ik dat in fase 3 ook doen? Ik mag dan geen zachte kaas. Je schrijft over het toegestane maximum kaas. Ik heb steeds begrepen dat harde kaas van de groene lijst geen aangegeven beperkingen heeft, of is dan niet zo? In ieder geval dank voor het delen van jouw ervaring. Groet, Gideon

    • Hoi Gideon, ja, dit kun je zo doen dat het in fase 3 van de Real Meal Revolutie past. Door de zachte kaas weg te laten, of maximaal 4 el zachte kaas per dag te gebruiken. Dat is de maximale toegestane hoeveelheid van zuivel (op de oranje lijst A) in fase 3 per dag, omdat je tijdens het eiervasten ook geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt. De rest van de 25 g kaas per ei kun je dan als je wilt harde kaas gebruiken.

      Het klopt dat harde kaas op de groene lijst van de RMR staat en daarom geen max. hoeveelheid kent. Het eiervasten is niet ván de Real Meal Revolutie en heeft de beperking van 25 g. Maar waarschijnlijk zul je dat niet als beperking ervaren. 25 g per ei is namelijk best heel veel! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.