Een Quiche Lorraine is een echte klassieker onder de quiches. De eerste keer dat ik een Quiche Lorraine at was toen mijn broer op een koks- en kelnersopleiding zat. Hij maakte thuis geregeld gerechten die hij op school had leren maken. Lekker dat die Quiche Lorraine was met de vulling van eieren, room, kaas en spek!

Ik maakte een koolhydraatarme variant door de bodem weg te laten. Ook voegde ik groenten, zongedroogde tomaatjes en pecannoten toe en bakte ze in muffinvormpjes. Op die manier kun je ze als één persoonsporties serveren. Leuk voor tijdens een brunch, een feestje of om mee te nemen tijdens een picknick of gewoon voor je lunch op het werk. Je kunt ze dan even opwarmen of gewoon koud eten.

Een echte aanrader is om de groenten te bakken in het spekvet. De quiches worden dan heerlijk hartig en kruidig.

Het recept is voor 12 mini quiches.

Mini Quiche Lorraine

  • 1 ui
  • 250 g prei
  • 2 teentjes knoflook
  • kokosolie
  • 150-200 g spekblokjes
  • verse peper en Himalayazout
  • andere kruiden naar smaak
  • 4 eieren
  • 2 dl slagroom
  • 175 g geraspte pittige kaas, bijv. oude kaas
  • zongedroogde tomaatjes, naar smaak
  • pijnboompitten, walnoten of pecannoten
  • eventueel roomboter om in te vetten

Maak de ui, prei en knoflook schoon. Snij de ui in stukjes, de prei in reepjes en hak de knoflook fijn.

Verwarm wat kokosolie in een pan en bak de spekjes daarin uit. Neem ze uit de pan. Bak de ui met de knoflook in een deel van het vet. Bewaar de rest van het vet. Voeg op het laatst de prei toe en bak deze even mee. Breng op smaak met verse peper en Himalayazout en eventueel andere kruiden. Zet het vuur uit.

Meng de eieren met de slagroom en de peper en het Himalayazout. Niet teveel zout gebruiken, want het spek is al zout.

Vet de muffinvormpjes in als dat nodig is en verdeel het groentenmengsel over de vormpjes.

Meng de kaas met de spekjes en verdeel de helft hiervan over de groenten. Verdeel daar de zongedroogde tomaatjes en dan het eimengsel over. Strooi er dan de noten en de rest van het spekjes-kaasmengsel over.

Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden C. Bak de quiches in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar. Je kunt met een houten prikker controleren of de quiches gaar zijn. Die komt er dan droog en schoon uit.

Haal de quiches uit hun vormpjes en serveer ze.

Het recept om te printen vind je hier: Mini Quiche Lorraine

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.