Radijsjes zijn niet bij iedereen geliefd. Sommigen kunnen de pittige smaak niet waarderen. Maar zelfs dan is er hoop. Door ze te bakken gaat die pit er namelijk uit. En smaken ze verrassend anders! Geinteresseerd? Lees dan de blog ‘Gebakken radijsjes of krielaardappeltjes?‘.

In deze blog lees je waarom het heel gezond is om af en toe radijsje te eten. Of heel vaak, als je dat wilt.

Kruisbloemig = gezond

Radijs komt uit de familie van kruisbloemigen. Net zoals kolen. Maar de radijs is nog meer verwant aan de rettich en wie beide groenten kent, zal dat niet verbazen. Ze hebben allebei die fris-pittige bite.

Net als alle kruisbloemigen zijn radijsjes héél gezond. Deze staan namelijk bekend om hun beschermende werking tegen kanker. Ook stimuleren ze het immuunsysteem. Maar de radijs wordt om veel redenen geroemd.

Vezelrijk

Er zitten veel vezels in die helpen om voedingsstoffen beter te verteren en gelijkmatiger op te nemen in het bloed. Dit heeft een positief effect op allerlei ziektes, waaronder hartziektes en diabetes. Voor diabetici is het ook belangrijk dat vezels helpen om de bloedsuikerpiek na het eten van koolhydraten te reguleren.

Vezels kun je het beste in hun natuurlijke vorm binnenkrijgen. Via groenten, noten, zaden en pitten bijvoorbeeld. Ook bij een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl als de onze is het geen probleem om op deze manier aan voldoende vezels te komen. De radijs is daar slechts een voorbeeld van.

Detox-kuurtje

In radijs zitten allerlei stoffen die helpen om het lichaam te ontgiften. Op verschillende manieren. Aan de ene kant stofjes die de natuurlijke celdood van kankercellen bevorderen. Aan de andere kant weer stofjes die het lichaam helpen om gifstoffen af te voeren. Ze passen daarom ook heel goed in een gezonde voeding tijdens een chemokuur.

Eerste hulp bij afvallen

Niet vanwege de caloriën

Radijsjes zouden ook helpen om af te vallen omdat ze zo weinig caloriën bevatten. Op zich helpt gezonde voeding wel als je af wilt vallen, maar niet doordat ze zo weinig caloriën bevatten. Anders zouden we met onze vetrijke leefstijl natuurlijk nooit afvallen. En het mag geen verrassing meer zijn dat het tegengestelde waar is.

Toch kunnen radijsjes wel degelijk een goede rol spelen tijdens het afvallen. De lever helpt ons lichaam om gifstoffen af te voeren. Maar in een omgeving als de onze krijgt deze heel wat te verduren. Gifstoffen komen niet alleen uit onze omgeving. Ze komen ook binnen via onze huid. Denk aan cosmetica, maar ook schoonmaaktmiddelen. En niet te vergeten via onze voeding.

Maar vanwege smeltende vetcellen

Als de lever het allemaal niet meer aankan, slaat het lichaam gifstoffen op in vetcellen. Als een soort van bescherming. Netjes ingekapseld, zodat ze geen directe bedreiging meer vormen. Wanneer je koolhydraatarm en vetrijk gaat eten krijg je weer toegang tot je vetreserves. Wanneer je je eigen vetten gebruikt als energie, slinken de vetcellen. Ze smelten als het ware. Als sneeuw voor de zon. Daarmee komen ook die opgeslagen gifstoffen weer vrij in het lichaam. Het is dus belangrijk dat die die goed afgevoerd worden. Anders kun je er bijvoorbeeld huidproblemen door krijgen. Dus ook tijdens het afvallen heb je baat bij de ontgiftende eigenschappen van de radijs.

Hoge nood

Radijsjes in plaats van plastabletten? Probeer het eens. Radijsjes stimuleren namelijk de uitscheiding van water door de nieren. En helpen weer om gifstoffen uit de nieren af te voeren. Ook nog eens gezond voor de nieren dus.

Voedingsstoffenbommetje

Tenslotte zit een radijsje gewoon bomvol voedingsstoffen. Er zit veel vitamine C en in. Daarna verschillende B vitamines. Verder zitten er allerlei mineralen in. Niet in hele grote hoeveelheden, maar dan nog. Een mooie ondersteuning voor een gebalanceerde mineralenhuishouding.

Warm of koud?

Bij het bereiden en verwarmen van voedsel gaan er altijd voedingsstoffen verloren. Dat weten we allemaal. Daarom is het goed om dagelijks een deel van je groenten rauw te eten. Dat pleit tegen het eten van gebakken radijsjes. Maar dat geldt ook voor andere groenten. Daarom mijn tip: bewaar gewoon wat radijsjes en voeg ze toe aan een salade.

Bronnen

[1] Kruisbloemigen en kanker Artikel op de website van Natuurdietisten.nl over een Canadees onderzoek waaruit bleek dat de groei van 8 typen kanker significant werd geremd door extracten van kruisbloemigen.

[2] Kruisbloemige groenten stimuleren het immuunsysteem Artikel op de website van Stichting Darmgezondheid dat ingaat op een studie gepubliceerd in ‘Nature Immunology’ waaruit blijkt dat kruisbloemige groenten de immuuncellen in ons lichaam positief stimuleren.

[3] De geneeskracht van radijs Artikel op de website InfoNu.nl over de geneeskracht van radijs.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.