Toen ik voor het eerst een recept maakte met kabeljauwlever uit een blikje, gebruikte ik de hele inhoud ervan. Dat viel als een bom. Een letterlijke omega-3 explosie. Door de grote concentratie supergezonde vetten zit er gewoon heel veel energie in. Het was me duidelijk dat 1 blikje teveel was voor mij voor de lunch. Terwijl ik toch goed kan eten 😉 .

De keren erna gebruikte ik op z’n hoogst de helft. Vaak alleen de kabeljauwlever zelf. De kabeljauwolie gebruikte ik dan in de dagen erna als dressing over een salade. Of ik lepelde ‘m zo op. Als een omega-3 visolie supplement, zeg maar. Puur natuur. Maar iedere keer als ik dat blikje overgebleven olie zag, dacht ik aan mayonaise. De ultieme gezonde mayonaise… Omega-3 mayonaise…

Zo gezegd, zo gedaan. Nadat ik een spread van kabeljauwlever, ansjovis en ei gemaakt had, had ik twee blikje olie over. Eén met de olie van de kabeljauw en een andere met de olijfolie uit het blikje ansjovis. Daarmee maakte ik de basis van de mayonaise. Toen ik alle olie had toegevoegd was de mayonaise nog niet helemaal stijf genoeg. Daarom voegde ik nog wat milde olijfolie toe.

Het resultaat was boven verwachting. Een heerlijke mayonaise! Ook in combinatie met de ansjovis-kabeljauw spread trouwens.

Het valt echt nauwelijks op dat er visolie in zit. David viel het pas op toen ik het zei. Terwijl hij de kabeljauwlever zelf tot nu toe niet eens wilde proberen. Deze mayonaise biedt zo weer nieuwe mogelijkheden om je gezonde omega-3 vetten binnen te krijgen.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Alle ingrediënten van deze mayonaise staan op de groene voedingslijst. Deze mayonaise kun je dus echt zonder probleem eten in alle fases. Sterker nog; het is alleen maar gezond! Schep dus vooral lekker op!

Omega-3 mayonaise

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1/2 – 1 el mosterd (naar smaak; let op dat er geen ongewenste ingrediënten inzitten)

  • 1 eidooier

  • olie van 1 blikje kabeljauwlever (MSC keurmerk)

  • optioneel: olie van 1 blikje ansjovisfilet op olijfolie (MSC keurmerk)

  • milde olijfolie

  • 1 el citroensap (vers, of uit diepvries)

  • verse kruiden, fijngehakt (bieslook en peterselie)

  • Himalayazout en verse peper

Stappen

  • Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Dat voorkomt dat de mayonaise gaat schiften straks.
  • Doe de mosterd in een kom of pot (liefst wat smaller en hoger), samen met de eidooier.
  • Voeg eerst één druppel kabeljauwleverolie toe en mix de mosterd met het eigeel en de druppel olie goed door. Op deze manier maak je een emulsie wat zorgt dat de olie straks goed opgenomen kan worden.
  • Voeg dan druppelgewijs en/of in een dun straaltje de rest van de olie toe. Doe dat ook met de olie van de ansjovisfilet.
  • Voeg dan de milde olijfolie toe tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Hou er rekening mee dat de mayonaise nog wat dunner wordt door de citroensap. Ik had niet heel veel meer nodig (minder dan een halve dl).
  • Mix er dan de citroensap door. Breng op smaak met de verse kruiden en Himalayazout en verse peper.

Notities

  • Ik zeefde de olie uit de blikjes door een theezeefje en deed de achtergebleven stukjes vis door de ansjovis-kabeljauw spread. Op die manier bleef de mayonaise helder.
Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Dank je wel lieve Cora, voor al je werk en enthousiasme dat je investeert in het ‘voor-kauwen’ van zoveel informatie. Nu kan ik de voorgekauwde voedsel informatie gemakkelijker verteren!
    Ik leer veel nieuwe dingen en neem er alle tijd voor…
    Heel veel lieve groetjes en smakelijk eten vanuit Ierland!
    Happy days, Josie Scholman

    • Hallo Josie,
      Jij bedankt voor deze hele lieve en enthousiaste reactie. Super leuk om te horen dat de informatie ook in Ierland goed valt!
      Groetjes terug vanuit Nederland, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.