Laatst vierden we de verjaardag van één van onze zonen. Na afloop van het feest eten we dan nog een hapje met de gasten. De jarige heeft uiteraard inspraak in het menu. Deze keer werd het uiensoep met tosti’s. Een mooi moment om creatief te worden met oopsie broodjes.

Oopsie broodjes zijn erg bekend onder ‘low carbers’. Onder mensen die net als wij koolhydraatarm en vetrijk eten dus. Ze zijn geliefd als vervanger van brood en zijn eenvoudig te maken. Ze worden ook wel eens wolkenbroodjes of ‘cloud bread’ genoemd.

Zelf vind ik ze fijn als vervanger van bijvoorbeeld een hamburgerbroodje. En je kunt er heerlijke tosti’s mee maken. Maar ze doen me wel een beetje aan een witte boterham denken. Dat vond ik vroeger al zo ‘niks’. Ik was veel meer van de volkoren en zaden- en pittenvariant. Brood eet ik niet meer, maar zaden en pitten vind ik nog steeds erg lekker.

Daarom bedacht ik dat ik die oopsie misschien ook wel veel lekkerder zou vinden met pitten en zaden erin. Dus ben ik wat gaan experimenteren. En wat ik dacht bleek waar: ik vind ze véél lekkerder zo. Door de zaden en pitten hebben ze een lekkere crunch. Met kruiden geef je er eenvoudig extra smaak aan. En met de sesamzaadjes bovenop lijken het nu helemaal hamburger’broodjes’.

Hieronder volgt het recept van de oopsie broodjes. Ik maakte er 24 tegelijk. Wat ik over heb, vries ik in. Dat gaat heel goed, maar leg dan wel een stukje bakpapier tussen 2 oopsies, zodat ze niet tegen elkaar vriezen. Ze kunnen bevroren de broodrooster in zodat ze lekker krokant worden. Aanrader!

Oopsie broodjes met pit

voor circa 24 oopsies

Eidooier-mengsel:

  • 6 eidooiers
  • 150 g roomkaas
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 2 el elk van lijnzaad, chiazaad, sesamzaad
  • 6 el zonnebloempitten
  • 1 el psylliumvezels
  • 1 tl elk van Keltisch zeezout, gerookte paprika en knoflookpoeder
  • peper

Geklopte eiwitten:

  • 6 eiwitten
  • 2 tl bakpoeder
  • flinke snuf zeezout

Splits de eieren en doe de eidooiers in een grote kom. Doe de eiwitten in een andere kom. Zorg dat de kom vet-vrij is en dat er geen spoortje van het eigeel bij de kom met eiwitten komt. Anders worden de eiwitten niet stijf.

Klop eerst de eidooiers met alle andere ingrediënten vermeld bij het eidooier-mengsel.

Klop de eiwitten goed stijf met het bakpoeder en wat zout.

Spatel dan voorzichtig met stevige slagen het eiwit onder het eigeel-mengsel, tot het goed gemengd is. Stop dan om te voorkomen dat de eiwitten hun luchtigheid verliezen.

Leg hoopjes beslag op een bakblik met een bakvel of bakpapier. Ik gebruikte ongeveer 2 eetlepels per hoopje en ze hadden een doorsnede van ongeveer 10-11 cm. Strijk ze met een lepel een beetje glad. Strooi er eventueel nog extra sesamzaadjes (of andere zaadjes) over.

Bak ze 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 150-160 graden C. Zet de temperatuur wat lager als ze te (snel) bruin worden. Bij mij stonden ze de eerste 10 minuten op 160 graden en daarna op 150 graden. Ze zijn goed als ze mooi goudbruin zijn en een beetje stevig aanvoelen als je er met je vinger op drukt. Het veert wel wat mee.

Haal ze uit de oven meteen van het bakpapier en laat ze afkoelen op een rooster. Schrik niet als ze mooi gerezen waren in de oven en nu weer inzakken. Dat is normaal bij oopsies.

Zoek je naar het recept van de oopsies om te printen? Kijk dan hier: Oopsie broodjes met pit.

Wil je aan de slag met oopsie broodjes als tosti, lees dan ook eens m’n blog ‘De 30 dagen koolhydraatarme tosti’s challenge.’

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.