Palmkool is een ‘broertje’ van onze boerenkool. Deze koolsoort heeft langere en minder gekartelde randen dan de boerenkool en is wat donkerder van kleur. De groei heeft wel wat weg van een palmboom. Vandaar de namen ‘cavalero negro’ (zwarte kool) en ‘palmkool’.

In de buurtsuper verkopen ze ‘m vaak gesneden en verpakt, maar bij de groentenboer of in een groentenkratje krijg je ‘m waarschijnlijk ongesneden. Dan zie je de mooie stevige bladeren nog. Die ris je dan van de nerf af, waarna je de bladeren samen kunt oprollen en zo eenvoudig snijden.

Net als de boerenkool is palmkool héél erg gezond. Je kunt ‘m gebruiken in bijvoorbeeld een hartige taart of in een soep, maar je kunt er ook deze snelle en voedzame roerbak/lunch mee maken.

Echt ook een aanrader voor de moestuin, vind ik. Onze palmkool had vorig jaar ook geen last van luizen, terwijl de boerenkool er vol mee zat. Ik zou zeggen, probeer het gewoon eens.

Meer over de palmkool kun je lezen in m’n blog Palmkool met pesto en spiegeleieren.

Altijd goed

Deze snelle roerbak is geschikt voor alle fases van een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl, want alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie en ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘.

Palmkool met tomaat

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook

  • 1 kleine ui

  • circa 6 bladeren palmkool

  • 1 tomaat

  • kokosvet

  • verse peper en Himalayazout

  • (jong)belegen kaas

Stappen

  • Maak de knoflook, de ui, palmkool en tomaat schoon. Hak de knoflook en snipper de ui. Verwijder de nerf van de palmkool. Snijd het blad van de palmkool in kleine stukjes. Snijd de tomaat in blokjes.
  • Verhit ruim kokosvet in een pan. Smoor hierin de ui met de knoflook. Roerbak er dan de palmkool door tot deze knapperig gaar is
  • Voeg de tomaat toe en laat even meebakken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg er wat plakjes kaas op en laat deze smelten.

Notities

  • Breid je lunch eventueel uit met wat (spiegel)eieren met bieslook en cheddarkaas.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.