Een koolhydraatarme pindasaus. Nou ja, echt koolhydraatarm is ‘ie nu ook weer niet echt. Pinda’s zitten nu eenmaal vrij hoog in de koolhydraten. Het zijn dan ook, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, peulvruchten. Geen noten dus. Maar het is wel een pure en gezonde versie.

Oranje lijsten

Noten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Ze zijn in hele beperkte hoeveelheid nog toegestaan in stap 3 van deze gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode.

Doppinda’s en rauwe pinda’s daarentegen staan op de oranje lijst B. Net als andere peulvruchten. De oranje lijst B is tijdens fase 3 even verboden terrein. Maar wanneer je eenmaal je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, kun je zelf gaan uitzoeken welke producten van de oranje lijst B je weer kunt eten en in welke hoeveelheid, zonder je eigen doelen te schaden.

100% meukvrij

Voor veel mensen zal pindasaus dan waarschijnlijk wel een plekje kunnen krijgen in hun gezonde leefstijl. Mits deze puur en onbewerkt is. Zonder de toevoegingen die de industrie erin doet. En zonder de standaard sojasaus. Daarom hier een recept van een meukvrije pindasaus.

Ik heb er deze keer 100% pindakaas voor gebruikt. Dat is een pindakaas die gemaakt is van puur pinda’s. Maar je kunt ook zelf een pindakaas maken, door rauwe, eventueel zelf geroosterde, pinda’s te malen in een keukenmachine. Zoek wel even uit of je keukenmachine geschikt is voor het malen van noten / pinda’s.

Pindasaus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 400 ml romige kokosmelk (dus geen ‘light’ variant)

  • 1 tl elk van uipoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder

  • 1/2 tl sereh (gemalen citroengras)

  • 1/2 tl harissa

  • 2 el coconut aminos, of vervang door tamari (gefermenteerde, glutenvrije sojasaus)

  • 8 el 100% pindakaas (= gemalen pinda’s zonder toevoegingen)

  • Optioneel:
  • 1-2 tl tahin (=sesampasta)

  • Om te serveren:
  • rauwe pinda’s

  • kokosrasp

Stappen

  • Om te serveren:
  • Wil je geroosterde pinda’s en/of kokosrasp bij je pindasaus serveren, rooster de pinda’s en/of de kokosrasp dan op een niet te hoge temperatuur in een droge koekenpan. Blijf erbij en roer af en toe. Let op, want het verbrandt snel!
  • Voor de pindasaus:
  • Verwarm de kokosmelk samen met de kruiden, de harissa en de coconut aminos.
  • Voeg, wanneer de kokosmelk begint te pruttelen, de pindakaas toe. Roer goed, zodat de pindakaas zich gaat mengen met de kokosmelk. Laat dan lekker een tijdje pruttelen. Blijf regelmatig roeren. Ook goed de hoekjes meenemen, want de pindasaus heeft de neiging om aan te koeken.
  • Voeg dan optioneel de tahin toe. Proef en breng eventueel verder op smaak met extra kruiden, harissa of tahin.
  • Als de pindasaus te dik is, kun je ‘m verdunnen met wat (kokend) water. Smakelijk!

Notities

  • De harissa gebruik ik omdat ik nog geen meukvrije sambal heb. Binnenkort ga ik die zelf proberen te maken.
  • Tahin is een sesampasta. Je kunt ‘m weglaten, maar de tahin heeft een vrij sterkte smaak die de pindasaus wel echt áf maakt.
  • De tweede dag is de pindasaus nóg lekkerder, want dan zijn alle smaken mooi ingetrokken.
  • Deze pindasaus is vast ook heel lekker bij de gemarineerde kip-sate.
  • Pinda’s staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie. Daarom is dit recept alleen geschikt voor fase 1, 2 en fase 4 van deze gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode die gebaseerd is op pure, èchte voeding. Meer over de Real Meal Revolutie lees je onder het recept.
  • In fase 3 kun je eventueel een tahinsaus maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit recept met enkel ingrediënten van de groene lijst: TAHIN SAUS RECEPT. Ik heb deze overigens zelf niet uitgeprobeerd. Geen garanties dus 😉 .

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email