Oe la la. Deze plaattaart met zomergroenten is lekker! Het is een koolhydraatarme en vetrijke versie van mijn favoriete zomerse plaattaart. We maken die al jàren. Toen was ik er al gek op. En nu… met deze gezonde versie ben ik helemáál fan!

Het deeg maak je in een handomdraai en de groenten gaan rauw de oven in. Lekker makkelijk dus!

Tip: investeer in goede bakvellen. Mijn beste bakvellen (die bruine die je ook op de foto’s ziet) zijn weliswaar duur, maar gaan al járenlang mee. Ik denk dat ik ze zo’n 20 jaar geleden op een huishoudbeurs kocht. Een soortgelijke kocht ik laatst via internet. Deze nieuwe is nog wat steviger en ik denk ook nog beter. Enige nadeel is dat deze niet doorzichtig is. Tussen die bakvellen is uitrollen van dit deeg een eitje en het bovenste bakvel laat heel makkelijk los. Uiteraard is het niet verstandig om met een (scherp) mes erop te snijden!

Plaattaart met zomergroenten

Voor 1 bakplaat

Voor de bodem:

  • 250 g geraspte jonge kaas
  • 125 g amandelmeel
  • 3 el roomkaas
  • 1 1/2 ei (of twee kleine eieren)
  • peper en zeezout, naar smaak
  • 2-3 tl gedroogde (Italiaanse) kruiden
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt

Voor de vulling:

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 grote uien
  • 1-2 courgettes
  • 3 paprika’s
  • olijfolie
  • Himalayazout, verse peper
  • 150 g geraspte kaas
  • rucola, optioneel (om te serveren)

Voor op de bodem:

  • 4 el groene pesto
  • 125 ml crème fraiche

Deeg maken:
Meng voor de bodem de geraspte kaas en het amandelmeel in een magnetronbestendige schaal. Voeg de roomkaas toe en en verwarm 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer het goed door en verwarm nog 1 minuut.

Kluts ondertussen het ei met het zout, de kruiden en het knoflook en meng dit goed door het kaasmengsel totdat er een stevig deeg ontstaat. Leg de bol deeg tussen twee vellen bakpapier ter grootte van de bakplaat en rol het uit tot het de hele bakplaat bedekt.

Groenten voorbereiden:
Maak de knoflook en de groenten schoon.

Bodem bakken:
Verwarm de oven voor op 175-200 graden C. Haal het bovenste vel bakpapier weg, prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bak ongeveer 10-12 minuten.

Draai de bodem om als hij bruin begint te kleuren. Het bakvel ligt nu boven. Haal dat weg en bak nog 5 minuutjes. Voel even of de bodem stevig is en bak hem anders nog wat langer.

Vulling maken terwijl de bodem gebakken wordt:

Hak de knoflook fijn. Snijd de uien in dunne plakken en verdeel ze dan in ringen, snijd de courgette in niet te dikke schuine plakken. Snijd de paprika’s in ringen of in repen.

Vulling over de gebakken deegbodem verdelen:

Smeer de creme fraiche en de pesto over de gebakken bodem. Als je het makkelijker vindt, kun je ze eerst mengen en dan over de bodem verdelen.

Verdeel de courgette over de bodem en de knoflook over de courgette.

Verdeel er dan de uien en paprika over. Sprenkel er wat olijfolie over. Bestrooi de groenten met zout, peper en geraspte kaas.

Bak de plaattaart nog ±15 min in oven op 175 graden C goudbruin en gaar.

Serveer eventueel met wat rucola voor een knapperige en pittige bite.

Smakelijk!

Hier vind je het recept om te printen: Plaattaart met zomergroenten

Print Friendly, PDF & Email

10 REACTIES

    • Hoi Inge, ja dat moet kunnen, maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd. Je zou dan ongeveer 6 el kokosmeel nodig hebben, omdat kokosvet meer vocht opneemt. Je zou het moeten proberen… Je hebt dan ook iets minder deeg, dus misschien wordt de plaat iets kleiner. Ik hoor graag of het gelukt is, als je het probeert.
      Groetjes, Cora

          • Ik vond hem lekker, hoewel ik denk dat de bodem beter kan, ofwel volgende keer toch amandelmeel regelen De bodem werd namelijk niet knapperig ook niet na verlenging oventje. De 6 eetlepels kwamen bij mij op 80 gr.

            Zeker voor herhaling vatbaar

          • Gelukkig dat’ie toch lekker was, Inge. Eigenlijk zou ik ‘m zelf een keer met kokosmeel moeten maken, zodat ik het verschil zou weten.

  1. Vandaag de plaattaart gemaakt. Is echt super lekker. Blije eters aan tafel! Ga ik vaker maken! Vind vooral de bodem heel smaakvol en lekker krokant.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.