Ik ben dol op stoofvlees. Hachee met rode kool bijvoorbeeld. Het was één van de weinige vleesgerechten die ik miste in de jaren dat ik bewust geen vlees at. En het was één van de eerste gerechten die ik maakte toen ik wel weer vlees at. Toch ben ik nooit veel verder gekomen dan een Hollandse stoofschotel.

Tot ik een keer bij Marie-José at. Haar man had een Indische stoofschotel gemaakt: Rendang. We aten het met pittige boontjes en bloemkoolrijst. Dat was overigens ook de eerste keer dat ik bloemkoolrijst at. Die schotel was zó ontzettend lekker. Uiteraard heb ik het recept gevraagd.

Daar ben ik zelf mee aan de slag gegaan, want er zat behoorlijk wat sojasaus in. Vrijwel alle soja is genetisch gemanipuleerd en net als gluten zorgt soja voor laaggradige ontstekingen in je lichaam. Bewerkte soja staat, waarschijnlijk om die reden, ook op de grijze lijst van de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie [1]. Tamari, een gefermenteerde sojasaus, staat wel op de groene lijst trouwens. Maar zelf beperk ik ook daar liever het gebruik van.  Het blijft tenslotte soja.

Nu had ik nog een flesje Coconut Aminos staan. Ik had erover gehoord via Sanne uit ons clubje met mensen die allemaal een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl nastreven. We kochten gezamenlijk een paar flesjes in, zodat we wat goedkoper uit waren. Maar inmiddels waren we maanden verder en stond het nog ongeopend in de kast.

Coconut Aminos bevat meer koolhydraten dan tamari, maar is gemaakt van kokos en bevat o.a. kalium, magnesium, diverse B-vitamines en vitamine C. Het bevat 20 g koolhydraten per 100 gram, maar dat zijn de natuurlijke suikers uit de kokosbloesem. En het is maandenlang gerijpt en gefermenteerd. Het is op smaak gemaakt met zongedroogd zeezout en schijnt heel gezond te zijn [2]. Dit is zo’n geval waarbij ik dan zelf kies voor het product met meer koolhydraten.

Het aantal koolhydraten per portie is overigens nog steeds niet groot, want voor een pan stoofvlees met 2 kilo vlees gebruikte ik 4 eetlepels ervan. Ik heb het ook recht uit de fles geproefd. Het is een heerlijke smaakmaker. Persoonlijk vind ik het een goede vervanger van sojasaus. Maar hierin moet je natuurlijk je eigen keuze maken. Je kunt uiteraard ook tamarisaus gebruiken.

In mijn eigen versie van de Rendang Daging gebruikte ik een kruidenpasta van allerlei verse en gedroogde smaakmakers. Het resultaat was zó ontzettend lekker! Dit mogen ze me elke week wel een keer voorschotelen. Ook m’n man en kinderen waren meteen verkocht. Wij aten het met bloemkoolrijst, snijbonen en een gekookt eitje.

Rendang Daging

  • 4 grote uien

Kruidenpasta:

  • 6 tenen knoflook
  • 4 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 3 tl komijnzaadjes (of gemalen komijn)
  • 3 tl ketoembar (= gemalen koriander)
  • 1 1/2 tl citroengras
  • 1 tl laos
  • 1 tl kerrie
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl sambal, of gemalen chilivlokken naar smaak
  • 6 el kokosvet

Stoofvlees:

  • ± 2 kilo riblappen of sucadelappen
  • 4 laurierbladen
  • 5 el kokosrasp

Stoofvocht:

  • 2 1/2 el citroensap
  • 400 ml kokosmelk
  • 4 el coconut aminos (of tamarisaus)
  • warm water
  • verse peper en Keltisch zeezout
  • eventueel konjakpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)

Maak uien en knoflook schoon en schil de gember. Verwijder de zaadjes van het pepertje. Snijd de uien grof. Hak de knoflook, gember en het pepertje fijn en doe ze in een apart kommetje.

Meet daar de kruiden en de sambal bij af. Roer deze kruidenpasta door elkaar.
Snijd het vlees in kleine stukjes.

Verhit het kokosvet in een grote braadpan. Bak hierin de kruidenpasta even aan. De geuren en smaken komen op deze manier veel beter vrij. Voeg dan de uien toe en smoor ze in de kruidenpasta.

Doe het vlees erbij en bak het vlees even aan tot het wat bruin wordt. Voeg dan de laurierbladen en de kokosrasp toe.

Warm het citroensap, samen met de kokosmelk en de coconut aminos op in een apart pannetje. Als je het koud aan het vlees toevoegt heb je namelijk kans dat het vlees taai wordt.

Voeg het dan toe aan het vlees in de braadpan. Vul aan met warm water tot het vlees (bijna) onder staat. Breng het op smaak met verse peper en Keltisch zeezout.

Laat het vlees dan een paar uur pruttelen op laag vuur, totdat het gaar is. Of zet het weg op een manier dat het lang warm blijft. Je kunt dat doen in een hooikist of in een (oude) slaapzak. Breng het dan tussendoor nog 1 of 2 keer terug aan de pruttel en zet het weer weg. Op deze manier heb je er bijna geen omkijken naar. Je kunt zo’n gerecht ook heel goed maken in een slow cooker.

Als het stoofvlees helemaal gaar en mals geworden is kun je het het vocht naar wens wat in laten koken of binden met konjakpoeder.

Wil je het recept liever printen? Kijk dan hier: Rendang Daging.

Bronnen

[1] Wat mag ik nog wèl eten? Blog over de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie, die een goede leidraad vormen om op een gezonde manier koolhydraatarm en vetrijk te eten. De grijze lijst bevat voedingsmiddelen die in het ‘grijze gebied’ zitten. Aangenomen wordt dat ze geen bijdrage leveren aan je gezondheid, maar sommige mensen vinden het moeilijk om ze helemaal op te geven. Maak daarin je eigen verstandige keuzes.

[2] De voordelen van Coconut Aminos Een pagina die uitlegt wat Coconut Aminos is en wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.