Deze keer een recept wat mannen aanspreekt. M’n broer maakte dit gehaktbrood en zette een foto op social media. David liet me de foto meteen zien. Zo lekker zag het eruit.

Keto versie

Vervolgens ging hij ermee aan de slag om er een koolhydraatarme versie van te maken. Vetrijk was het al 😉 .

Zo verving hij het paneermeel door champignons. Een goede keus voor wat betreft de smaak. Op de foto kun je zien dat er dan wel wat meer vocht vrij komt. We gebruikten dat als basis voor een soep. Wil je dit vocht niet, dan kun je wat psylliumvezels toevoegen. Zoals ik ook deed in de portabello’s gevuld met gehakt, groenten en pestoroomkaas.

Wat dit recept zo geweldig maakt? Dat is toch wel die dikke laag romige vulling van spek, roomkaas, kaas en eieren. Een aanrader! En niet alleen voor mannen 🙂 .

Lekker met groenten

Wij aten zo’n plak gehaktbrood met gegrilde groenten. Wat over was aten we de dag erna met een goed gevulde salade van rucola en andere slasoorten uit ‘eigen’ tuin en diverse fijngesneden groenten. Met zelfgemaakte mayonaise met tuinkruiden.

DIY

Je kunt ook variëren door kruidenroomkaas te gebruiken. Deze maak je eenvoudig zelf van blanke roomkaas en bijvoorbeeld fijngesneden knoflook, bieslook, peterselie en/of basilicum en peper en zout.

Romig gevuld gehaktbrood met ei

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor een cakeblik van ± 23 x 13 (bovenmaten, onderin wat smaller) x 6,5 cm.
  • 800 g (biologisch) gehakt, met zoveel mogelijk vet

  • 1 ui

  • 250 g champignons

  • eventueel 2-3 tl psylliumvezels

  • 1 ei

  • Kruiden naar smaak (zie tip 1), bijvoorbeeld:
  • 1 tl knoflookpoeder

  • 1/2 tl elk van gemberpoeder en sereh

  • 1/4 tl elk van cayennepeper en kaneel

  • 1 – 1 1/2 tl Keltisch zeezout, naar smaak

  • verse peper, naar smaak

  • Voor de vulling:
  • 125 g gerookt ontbijtspek of bacon, in dunne plakken

  • 250 ml roomkaas

  • 100 g pittige kaas, in plakken of geraspt

  • 3 eieren

  • verse peper en zeezout

Stappen

  • Pel en snipper de ui. Maak de champignons schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier. Niet wassen, want dan nemen ze veel vocht op. Hak de champignons klein.
  • Meng het gehakt met de ui, champignons, psylliumvezels en het ei en breng het pittig op smaak met de kruiden. Maak een klein proefballetje en bak het gaar in de magnetron of een klein pannetje. Voeg indien nodig meer kruiden toe.
  • Doe het gehakt in een bakvorm. Maak er met je handen een opstaande rand van, zodat de bodem en zijkanten bedekt zijn met een dikke rand gehakt. Je hebt nu als het ware een kuil met rechte randen in je gehakt.
  • Leg plakken ontbijtspek in deze kuil, dus op de bodem en tegen de zijkant van het gehakt.
  • Doe de roomkaas in de kuil en strijk dit een beetje glad.
  • Leg of strooi er de kaas over.
  • Wat overblijft is een ondiepe kuil van kaas. Breek hierin 3 eieren. Breng de eieren op smaak met peper en zout. Zie ook tip 2, voor een andere volgorde van stappen.
  • Bak het gehaktbrood circa 1 uur op 175 graden Celcius. En dan: smullen!

Notities

  • Tip: Gebruik je eigen favoriete (gehakt)kruiden. Bij kant en klaar mengsels wel goed de etiketten lezen. Kies een variant zonder paneermeel en zout. Ze worden toch alleen gebruikt als goedkope vulmiddelen. Ga gewoon voor pure kruiden. Voeg zelf goed zeezout toe aan je gerecht. Vaak wordt er (goedkoop) zout aan toegevoegd en/of paneermeel. Paneermeel is niet koolhydraatarm en ook niet glutenvrij. Je kunt ook beter zelf goed zeezout toevoegen. Daar zitten gezonde mineralen in.
  • Tip 2: De volgende keer ga ik eerst het gehaktbrood 40-45 minuten bakken en doe ik er daarna de eitjes bij. Dan worden de eieren niet zo hard.
  • Alle ingrediënten behalve de roomkaas staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Roomkaas staat als zachte zuivel op de oranje lijst A. In fase 3 van de RMR2.0 mag je dagelijks slechts zeer beperkt eten van deze lijst. Voor zachte zuivel geldt een maximum van 60 ml per dag, mits je die dag geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt. Als je minder dan 1/4 van dit gehaktbrood eet, kán dit recept dus ook passen bij fase 3. Zelf snijden wij dit brood in zo’n 8-10 plakken en eten één plak p.p. samen met andere gerechten. Meer over de RMR lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.