En véél groenten, niet te vergeten.

Deze soep is zo goed gevuld dat het bijna geen soep meer is. Het deed me denken aan de Eintopf-gerechten die we tijdens meerdaagse wandelingen in Oostenrijk of Zwiterland kregen als we aankwamen in de volgende berghut.

Letterlijk vertaald is een Eintopf een eenpansgerecht. Dat kan dus alles zijn. Maar in die hutten waren het typisch gerechten die tussen een soep en een eenpansschotel in zaten. Met meer vocht dan een gewone schotel. Ze werden dan ook in een kom geserveerd.

Zo’n Eintopf smaakte altijd verrúkkelijk. Wat wil je ook na een dag in de bergen? Maar ze gaven me ook een warm, gezellig en troostrijk gevoel. Dat heeft deze soep ook. Deze soep is een perfecte maaltijd. Er zit alles in: lekkere stukjes gebakken worst, drie soorten groenten, bottenbouillon, kaas en room. En dan tel ik de ui en knoflook nog niet eens mee.

Wij hebben ondertussen veel verschillende soepen gemaakt, maar deze heeft meteen een plekje onder de favorieten gekregen. Ik denk door de heerlijk romige kaassaus en de verse worst. Het is een winters soepje, maar ik denk dat ik er in de zomer ook geen nee tegen zou zeggen. Lijkt me heerlijk na een lange wandeling bijvoorbeeld. Tenzij het echt tropische temperaturen zijn. Dan sla zelfs ik m’n soep wel eens over 😉 .

Je kunt de soep prima van te voren maken. Als ‘ie te dik wordt na afkoelen, dan verdun je ‘m tijdens het opwarmen gewoon met wat water. En breng je ‘m weer op smaak met zeezout, peper en bijv. nootmuskaat.

Het is overigens geen echt éénpansgerecht in de zin dat je maar 1 pan nodig hebt. Het is toch echt handiger om er 2 te gebruiken. En dan gebruik ik de braadpan nog een paar keer na elkaar. Tussendoor parkeer ik de worst en het ui- preimengsel in een paar soepborden.

Broccoli-bloemkool-prei-kaassoep met verse worst


Groenten en vlees:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote prei
  • 400 g broccoli, in roosjes
  • 850 g bloemkool, in roosjes
  • 400 g verse worst
  • 1/2 l bottenbouillon (of vervang door water, Keltisch zeezout en extra kruiden)
  • 1/4 l water
  • 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

Kruiden:

  • 1/2 tl elk van mosterdzaad, majoraan, basilicum
  • 1/2 tl elk van knoflookpoeder en uipoeder
  • zeezout en peper, naar smaak
  • Kaassaus:
  • 2 dl slagoom
  • 2 dl water
  • 20 g roomboter
  • 200-300 g oude kaas, geraspt
  • konjakpoeder, om te binden

Maak de ui, knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui, maak roosjes van de brocolli en bloemkool en snijd de prei in grove stukken.
Bak de verse worst in een braadpan. Haal de worst uit de pan. Laat deze afkoelen tot je de worst in stukjes kunt snijden.

Smoor ondertussen de ui, knoflook en prei in het bakvet van de worst. Breng de bloemkoolen brocolliroosjes, samen met de bouillon en 1/4 liter water aan de kook in een andere pan. Voeg (Keltisch) zeezout naar smaak toe. Laat ze ongeveer 5 minuten koken, of tot ze beetgaar zijn. Niet afgieten!

Meng de kruiden. Haal het prei-mengsel even uit de pan en doe dan de room en water in de pan (op laag vuur). Voeg de boter toe en roer totdat deze is gesmolten. Voeg kaas toe en roer langzaam tot deze gesmolten is.

Doe dan de worst en de groenten bij de kaassaus. Roer er de kruiden door. Voeg extra water toe tot de groenten onder staan. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Roer goed door.

Bind de soep eventueel met konjakpoeder. Smakelijk!

Voor ±4-5 liter soep

Het recept om te printen: Broccoli-bloemkool-prei-kaassoep met verse worst

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.