Met Pasen brunchen we altijd samen met de familie. Kerst vieren we bij m’n oudste broer en Pasen bij ons.

Ieder jaar probeer ik nieuwe recepten uit en daarnaast zijn er de toppers van eerdere jaren. De laatste jaren staan er uiteraard ook koolhydraatarme en vetrijke gerechten op het menu. Daar zijn ook dit jaar weer een aantal lekkere recepten uit gerold. Die zal ik de komende tijd op de blog plaatsen.

We begonnen gisteren met deze romige paprikasoep. Ik had ‘m gemaakt met gele paprika’s als basis, waardoor de kleur mooi paste bij Pasen. Voor de kleur voegde ik blokjes paprika in andere kleuren toe.

Voor de bouillon heb ik kippenbouten gebruikt. Het gare kippenvlees gebruikte ik voor een ander recept en het vel en de botten deed ik terug in pan om er een krachtige bottenbouillon van te maken.

De paprika’s en de bouillon gaven de soep een heerlijke smaak. Door de slagroom werd ‘ie heerlijk romig en de stukjes gerookte kip gaven er een rokerige twist aan. De soep viel dan ook bij jong en oud in de smaak.

Het onderstaande recept is aangepast voor ongeveer 5-6 personen.

Romige paprikasoep

Voor de soep:

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 grote paprika in één kleur (ik gebruikte gele)
  • 2 paprika’s in andere kleuren
  • 25 g roomboter
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 l kippen(botten)bouillon
  • 2 dl slagroom
  • liefst verse kruiden (bijv. bieslook, peterselie, dille)
  • versgemalen peper en Himalayazout

Om te serveren:

  • 1 gerookte kipfilet
  • 2 stengels lente-ui
  • eventueel: geroosterde walnoten
  • eventueel: creme fraiche

Bereiden: Maak de ui, knoflook en paprika’s schoon. Hak de knoflook fijn. Snijd de ui en de 3 paprika’s van dezelfde kleur grof. Snijd de paprika’s in de contrasterende kleuren in kleine blokjes en hou ze apart.

Smelt de roomboter in een soeppan en fruit de ui met de knoflook. Voeg de grofgesneden paprika’s (in één kleur) toe en fruit ze mee tot ze zacht en gaar zijn. Strooi kerriepoeder over de groenten en laat het even meebakken voor extra smaak. Wel goed roeren, zodat het niet aanbrandt. Voeg de kippen(botten)bouillon toe en breng aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer.

Voeg dan de kleine blokjes paprika toe. Je kunt deze eventueel eerst even aanfruiten.  Laat ze even goed warm worden. Roer er op het laatst de slagroom en de verse kruiden door. Laat de soep dan niet meer koken.

Zelf kies ik er meestal voor om de slagroom pas in het kommetje toe te voegen. Dit heeft als voordeel dat iedereen naar eigen smaak of keus slagroom toe kan voegen. Bovendien kun je de soep die over is dan langer bewaren. Zorg dan wel dat de soep zelf kokend heet is, omdat deze door de slagroom nog afkoelt.

Snijd de gerookte kip in blokjes en de lente-ui in ringetjes. Verdeel over de soepborden en schep er de soep op. Serveer eventueel nog met walnoten en een schep creme fraiche. Ook lekker met wat tuinkers, alfa alfa of andere kiemgroenten.

Het recept om te printen vind je hier:  Romige paprikasoep.

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.