Vorige week kreeg ik van de buurtsuper een doosje zachte geitenkaas kado. Ze zullen wel heel blij met me zijn 😉 .

Dit kwam goed uit, want ik had ook nog twee verse vijgen liggen die ik van m’n moeder gekregen had. Ze heeft een vijgenboom in de tuin staan en deze heeft veel vrucht gedragen dit jaar.

Ook had ik de laatste venkelknolletjes uit de moestuin meegenomen. Met die ingrediënten in gedachte kreeg ik inspiratie voor een lauwwarme salade. Ofwel, een deel koud en een deel warm. De combinatie met rucolasla en tonijn uit blik vormt een niet zo alledaagse combinatie van ingrediënten misschien. Maar samen wel een ware smaakbeleving.

Eenvoudig maar wel heel feestelijk

De salade is heel eenvoudig. Om te maken dan toch. Verder is ‘ie alles behalve eenvoudig. De vijgen en de geitenkaas geven meteen een luxe uitstraling. Althans, dat vind ik.

En lekker in het zonnetje, genietend van die verschillende smaken en texturen en het contrast tussen warm en koud, kreeg ik er ook nog eens een heel feestelijk gevoel van.  Ik denk dan ook dat deze salade het goed zou doen tijdens een feestelijk dinertje. In een kleinere portie als voorgerecht bijvoorbeeld.

Geitenkaas en vijgen

Behalve de zachte geitenkaas en de verse vijgen bevat deze salade alleen ingrediënten van de groene lijst.

Zachte geitenkaas staat net als andere zachte zuivel op de oranje lijst A. Fase 3 van de gezonde, koolhydraatarme en vetrijke methode van de Real Meal Revolutie is de fase die zich richt op vetverbranding en afvallen. In die fase mag je elke dag (maximaal) 1 product gebruiken van de oranje lijst A in de aangegeven hoeveelheid. Voor zachte zuivel is dat 60 ml. Kijk dus zelf of deze geitenkaas nog past in jouw totale dagmenu. Zo niet, vervang deze dan bijvoorbeeld door harde geitenkaas. Die staat op de groene lijst, dus daarvoor gelden deze beperkingen niet.

Wil je een zuivelvrije salade, laat de geitenkaas dan gewoon weg. Of vervang ‘m door bijvoorbeeld walnoten of pecannoten.

De verse vijgen staan op de oranje lijst B en zijn in fase 2 en 3 niet toegestaan. Laat deze dan weg of vervang ze door een gekookt eitje.

Noten kunnen zorgen voor éénrichtingsverkeer

Noten staan ook op de oranje lijst A. Ze zijn heel gezond, maar als je wilt afvallen moet je er wel mee oppassen.

Ze staan op die lijst om dat ze best veel koolhydraten bevatten. Dat zorgt voor een grotere insulinerespons. Lichaamsvet kun je niet verbranden als je insulineniveau te hoog is. Er is dan éénrichtingsverkeer, zeg maar. Voor veel mensen ‘de verkeerde richting’ uit. Er kan wel vet in, maar er kan geen vet uit. Terwijl er eigenlijk al genoeg zat…

De insulinerespons is overigens hoger naarmate je meer insulineresistent bent. En overgewicht gaat vaak hand in hand met een toenemende insulineresistentie. Extra reden dus om in deze fase extra op je koolhydraten te letten. Oók als het gaat om de gezonde koolhydraten in echte, onbewerkte voeding.

[1, 2]

Salade met warme venkel-prei, tonijn, geitenkaas en vijgen

Deze eenvoudig te maken salade heeft een sjieke uitstraling en geeft een feestelijk gevoel. Ook geschikt als voorgerecht voor een diner.

  • voor 1-2 personen

Voor het warme venkel-preimengsel:

  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 venkel
  • 1/2 kleine prei
  • kokosvet
  • klontje roomboter
  • verse peper en zeezout
  • verse peterselie

Voor het koude deel van de salade:

  • rucolasla
  • 1/2 blikje tonijn, op olijfolie
  • eventeel 2-3 schijven zachte geitenkaas van ±1 cm (dan niet zuivelvrij)
  • 2 kleine verse vijgen
  • verse dille of groen van de venkel

Maak de knoflook en de groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de venkel in kleine reepjes en de prei in ringen.

Smoor de ui met de knoflook in wat kokosvet. Voeg dan de venkel toe en roerbak een tijdje mee. Voeg dan de prei toe en roerbak deze even mee.

Voeg dan een klont roomboter en een paar theelepels vocht toe, zodat de prei-venkel een beetje kan stoven. Ik gebruikte rooibosthee, maar je kunt ook bouillon of water gebruiken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst de peterselie toe. Zet het vuur uit zodra de groenten gaar zijn.

Beleg een bord ruim met rucolablaadjes. Scheur of snijd ze eventueel in stukken.

Schep hierop het warme venkel-preimengsel en verdeel het over de rucola.

Schep dan de tonijn in het midden. Schep de olijfolie mee, want dit vormt een heerlijke dressing voor de rucola. Bestrooi met peper en zout naar smaak.

Snijd de zachte geitenkaas in stukjes en verdeel over de salade. Snijd de vijgen in stukken en leg ze bovenop.

Garneer met wat verse dille of venkelgroen.

Smakelijk!

[3]

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ? .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Hier is te zien dat zachte geitenkaas en noten op de oranje lijst A staan. Kies maximaal één product van deze lijst per dag als je wilt afvallen. En houdt rekening met de maximale hoeveelheid. Voor zachte zuivel is dat 60 ml en voor noten een gesloten (!) handvol.

[3] Salade met warme venkel-prei, tonijn, geitenkaas en vijgen Recept van deze salade wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.