We hebben dit jaar een aantal nieuwe aanwinsten in m’n moeder’s moestuin. Eén daarvan is de chayote die ik via via heb gekregen. De chayote is een super gezonde en heel erg lekkere vrucht. Meer hierover lees je in de blog ‘Chayotes: heel erg lekker en super gezond!‘.

In deze blog vind je het recept van de soep die ik maakte van onze eerst geoogste chayote.

Past dit recept bij de Real Meal Revolution?

Absoluut. De chayote staat niet op de voedingslijsten van de Real Meal Revolution (RMR), maar uit het bovenstaande wordt duidelijk dat deze groenten een plaats verdient op de groene lijst. Naast z’n familiegenoten komkommer en courgette.

Behalve de wortel en de wortelpeterselie staan de andere ingrediënten ook op de groene lijst. Je mag hier in alle fases van de RMR van eten tot je verzadigd bent.

Wortel staat op de oranje lijst A. Hiervoor gelden beperkingen als je in fase 3 zit en je jezelf richt op vetverbranding en afvallen. Wortelpeterselie staat niet op de lijst, maar kun je denk ik vergelijken met knolselderij en hoort dan op de oranje lijst A. Iets meer koolhydraten, omdat het als knolgroente wat meer zetmeel bevat. Vervang wortel en/of wortelpeterselie gerust door een andere koolhydraatarme groente. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool. Of laat ze weg.

De kippenbottenbouillon is één van de voedingsmiddelen die op het lijstje ‘voeding voor onze darmflora’ op de groene lijst staat. Van dat lijstje ga je vanaf fase 2 iedere dag iets gebruiken om je darmen gezond te krijgen en te houden.

[2, 3]

Soep van aubergine en chayote

Voor de vulling:

  • Kokosvet
  • Groenten naar keuze, bijvoorbeeld:
    • 1 ui
    • 1 teentje knoflook
    • 1 wortel of stuk bloemkool in roosjes
    • 1 wortelpeterselie
    • 1 chayote, komkommer of koolrabi
    • 1 groene en 1 gele paprika
    • wit van 1 prei

Voor de gepureerde basis:

  • kokosvet
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • Keltisch zeezout en verse peper
  • 1 (bol)courgette
  • groen van 1 prei
  • peterselie
  • 1-2 liter kippen(botten)bouillon

Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Maar alle de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Hou de verschillende groenten apart. Het liefst allemaal apart, maar in ieder geval de groenten voor de vulling en de groenten voor de basis.

Roerbak eerst de groenten voor de vulling in wat kokosvet, omdat je deze straks niet mee gaat pureren. Begin met ui en knoflook en ga dan verder met andere groenten. Begin met groenten die langer nodig hebben om gaar te worden. Voeg bijv. achtereenvolgens wortel, wortelpeterselie, chayote, paprika en het wit van de prei toe. Haal ze uit de pan.

Maak dan de basis van de soep. Smoor de rest van de ui met de knoflook in kokosvet. Voeg de aubergineblokjes toe, samen met wat zeezout en verse peper en roerbak dit even mee. Voeg eventueel wat meer kokosvet toe. Dat is gezond en zorgt dat de aubergine lekker smeuïg wordt.

Roerbak dan de courgette en het groen van de prei nog even mee.  Voeg de kippen(botten)bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat alles even sudderen tot de groenten gaar zijn. Voeg de fijngesneden peterselie toe en pureer de soep met een staafmixer.

Voeg de groentenvulling toe aan de basis. Serveer eventueel met wat crème fraîche of feta.

Wil je het recept printen? Kijk dan hier: Soep van aubergine en chayote (of komkommer)

Bronnen

[1] Chayotes: heel erg lekker en super gezond! Blog met de gezondheidsvoordelen van chayotes. Teven kun je lezen lezen hoe je zelf een chayote kunt opkweken uit een vrucht.

[2] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[3] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.