Dit was echt een uitprobeersel. Achteraf gezien een succesvol experiment! Anders kwam ‘ie natuurlijk niet op de blog. Maar toch. Er zit wel verschil tussen het ene en het andere lekkere gerecht. Dit is er zo één waarvan ik blij ben dat deze voortaan in m’n receptenmap zit. Deze blijft!

Ik denk dat deze soufflé ook lekker is met andere groenten. Denk aan prei, broccoli of spinazie. Of in het voorjaar met asperges, verse doperwten of rucola (met geitenkaas bijvoorbeeld). Of met heel veel verse tuinkruiden. Volop mogelijkheden dus.

Een klassieke soufflé bevat veel eieren. Dat was ook de reden dat ik aan een soufflé dacht. Ik had heel veel lekkere eitjes gekregen (waarvoor dank, pap). Bovendien had ik de dag ervoor anderhalve kilo spruiten gekocht. Een quiche had ook gekund, maar we hadden pas de aspergequiche op.

Naast eieren bevat een soufflé normaal gesproken ook bloem. Maar bloem is bepaald niet koolhydraatarm en bevat bovendien gluten. Een echte ‘no go’, dus. Ik heb daarom de klassieke ‘roux’ van boter, bloem en melk vervangen door een koolhydraatarme saus van boter en spekvet, amandel- en kokosmeel en slagroom. De eiwitten klopte ik op met wat bakpoeder (eventueel wijsteenbakpoeder) voor extra stevigheid.

Bij het maken van de roux wel even opletten! Het is lekker om het mengsel van boter en amandel- en kokosmeel even te laten garen. Maar blijf er dan wel bij. Toen ik even dit deel van het recept aan het opschrijven was, is het mengsel aangebrand. Ik kon ongeveer de helft nog afscheppen en gebruiken. De rest heb ik helaas opnieuw moeten maken. Gelukkig heb ik de volgende keer het recept al klaar en kan ik er m’n aandacht helemaal bij houden.

Voor een wat koolhydraatarmere versie kun je wat meer kokos- en wat minder amandelmeel gebruiken. Of alleen kokosmeel. Hou er wel rekening mee dat kokosmeel veel meer vocht opneemt dan amandelmeel. Ik las ergens dat je in recepten waarbij je bloem wilt vervangen door amandelmeel je 1,5 x de hoeveelheid bloem moet gebruiken. Vervang je bloem door kokosmeel dan zou je slechts 0,25 keer (oftewel één vierde ) van de hoeveelheid moeten gebruiken. Als dat klopt zou je amandelmeel moeten vervangen door slechts één zesde deel kokosmeel. Ik heb echter te weinig ervaring in het koken of bakken met amandel- of kokosmeel om te kunnen zeggen of dit echt waar is. Ik heb wel het idee dat je bij dit recept wat speelruimte hebt. De soufflé zal er niet direct door mislukken denk ik.

Hoe het smaakte? De soufflé had een klein beetjes een cake-achtige structuur. Wel een hele luchtige, door het eiwit. Het had zelfs iets zoetigs. Van de kokosmeel, denk ik. Net een soort gebakje, dus. Dat lijkt misschien raar in combinatie met de spruiten, maar probeer het vooral zelf. Laat jezelf verrassen. De smaak was trouwens toch hartig door de spekjes en de oude kaas. De walnoten maakten het helemaal af.

Het recept is ook nog eens kids-proof. Oftwel, goedgekeurd door kinderen (de mijne, welteverstaan 😉 ). Alhoewel degene die niet echt van spruiten houdt zei: ‘Zeg mam, ik denk dat deze schotel ook heel lekker is met prei en ham’. Ha ha!

Spruitjes soufflé

  • 750 g spruitjes
  • olie of boter (om de ovenschaal in te vetten)
  • versgemalen peper en zeezout
  • nootmuskaat
  • 1 ui
  • 300 g spekjes
  • 100 g oude kaas
  • 75 g spekvet, roomboter of kokosvet
  • 50 g amandelmeel
  • 20 g kokosmeel
  • 100 ml slagroom
  • 4 grote eieren
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • walnoten

Bereiding

Maak de spruitjes schoon en kook ze in circa 5 minuten beetgaar. Vet de ovenschaal in met olie of boter. Giet de spruitjes goed af en doe ze in de ovenschaal. Breng ze op smaak met peper, zeezout en nootmuskaat. Let in het gerecht wel op met het zout, omdat er spekjes inzitten. Het moet ook niet té zout van smaak worden.

Maak de ui schoon en snijd deze in stukjes. Bak de spekjes uit en haal ze uit de pan. Doe de spekjes in de ovenschaal bij de spruitjes. Laat een beetje spekvet in de pan zitten en fruit er de ui in. Bewaar de rest van het spekvet!

Snijd de oude kaas in kleine blokjes en meng ze samen met de uien door de spruitjes en spekjes.

Maak nu de ‘roux’. Smelt 75 g vet in een pannetje. Dit kan het spekvet zijn, roomboter of kokosvet. Doe er het amandelmeel en kokosmeel bij en laat het even op laag vuur garen. Let hier dus op dat het niet aanbrandt. Roer er dan de slagroom door. Haal de pan van het vuur en doe de ‘roux’ in een kom.

Splits de eieren. Doe de eiwitten één voor één steeds in een apart bakje en doe het alleen bij de andere eiwitten in een schone kom als er geen spoortje eigeel bij is gekomen. Anders krijg je ze later niet stijf geklopt.

De eigelen mogen bij de ‘roux’ in de kom.

Roer de eigelen, samen met peper, zeezout en nootmuskaat door de ‘roux’.

Strooi het bakpoeder en een beetje zout over de eiwitten en klop dan de eiwitten met schone gardes helemaal stijf. Je moet de bak op z’n kop kunnen houden zonder dat de eiwitten eruit lopen.


Schep het stijve eiwit op het eigeel-mengsel en schep het voorzichtig door elkaar met een spatel. Schep het bovenop de groenten in de schaal en schep het daarna voorzichtig door elkaar. Niet als een gek zitten roeren, want dan verliest het eiwit z’n luchtigheid.

Strooi er walnoten over. Bak de schaal in 30 minuten in een voorverwarmde oven van 170-190 graden C, tot de bovenkant bruin is en het soufflé mengsel gaar.

En dan: smullen maar! Ik hoop dat dit straks ook één van jouw top-recepten wordt…

De printbare versie van het recept vind je hier: spruitjes soufflé.

Print Friendly, PDF & Email

11 REACTIES

    • Dat kreeg ik gisteren ook toen ik op weg naar huis wist dat er nog van deze soufflé over was ?. Hopelijk vind je ‘m ook zo lekker., Ellen.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.